CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Divendres 30 d’octubre, presentació a Tarragona del llibre ‘En aquesta gran època… les paraules són punys’

Diumenge, 25 octubre, 2015

Divendres 30 d'octubre, a dos quarts de vuit del vespre, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Tarragona, a la plaça de la Font, acte de presentació de l'últim llibre de l'activista Jordi Martí Font, afiliat a la CGT de Tarragona, “En aquesta gran època… les paraules són punys”, publicat per Edicions del 1979.

L'acte, que serà presentat per Eduard Laguens i Marta Minguella, és organitzat pel Casal Sageta de Foc, Deixem de ser una illa-CGT Ensenyament i l’Ateneu Llibertari Alomà.

10oct_23_2015_presentació-punys-Tgn

En aquesta gran època... les paraules són punys

Jordi Martí Font

Edicions del 1979, 2015, 206 pàg.

Fragment del pròleg de Xavier Díez: “L’obra a què s’enfronten els lectors és una reflexió imprescindible al voltant de com la privatització del llenguatge ha implicat, en termes de Susan George, un pensament segrestat: una impotència social a l’hora de resistir-se a l’opressió del capitalisme despietat que hegemonitza el nostre entorn. Es tractaria d’una reflexió oberta sobre com el poder s’ha apropiat de la matèria primera del pensament, és a dir els mots, als quals se’ls subverteix del seu significat primigeni i es reomple d’una nova semiòtica al servei del poder, de manera que així, com ja vaticinava George Orwell, tota dissidència resulta impossible, i la impotència esdevé el sentiment generalitzat enfront la injustícia política.”

“En aquesta gran època... les paraules són punys” és un text reflexiu i fragmentari sobre la dominació que s'exerceix a través del llenguatge i les possibilitats de subversió que davant d'aquesta dominació tenim.

L'autor parteix d'una estructura volgudament fragmentària a partir de la qual construeix un fresc sobre dominats i dominadors, sobre les paraules del poder i les de la resistència, sobre els continguts i els continents, sobre els significats i els significants... per demostrar que les paraules i el llenguatge, en principi neutres, sempre tenen amos. En la lluita per l'hegemonia, el llenguatge és central.

El llibre s'organitza en tres capítols de llargada molt diferent. El primer,, breu, “Un de tres”, inclou tres reflexions breus sobre l'adequació dels significats a les paraules que els contenen a partir de tres dels fets que van desencadenar la reflexió lingüística en l'autor.

El segon és un recorregut cronològic i personal per molt diversos autors i autores que han reflexionat sobre el llenguatge, sobre la seva adequació a la descripció de la realitat, sobre l'arbitrarietat dels seus significats, sobre qui dóna sentit a les paraules, sobre com ho fa, sobre com es pot desmuntar la dominació... Jordi Martí Font hi parla de Plató, Aristòtil, Habeas Corpus, Tàcit, Montaigne, Saussure, Maragall, Karl Kraus (de qui manlleva el títol del seu article “En aquesta gran època” per donar títol al llibre), Wittgenstein, Brecht, Orwell, Anna Akhmàtova, Hannah Arendt i molts altres.

El tercer capítol és el més extens i s'hi recullen definicions o redefinicions de paraules reapropiades com si es tractés d'un diccionari en què cada un dels mots és definit a partir d'un text de tipologia diversa. Així, les definicions es fan a partir de poemes, petites obres de teatre, diàlegs, proses poètiques, articles periodístiques, petites narracions...

Jordi Martí Font és doctor en Filologia Catalana per la URV. Treballa, des de fa deu anys, en l'Ensenyament Secundari públic. Ha treballat com a home de fer feines, cuidador, manobre i pagès; i com a corrector lingüístic i periodista durant 15 anys. La seva tesi doctoral porta per títol 'Josep Llunas, la literatura obrerista i la construcció de l'anarquia en català' i manté el blog Prendre la paraula (http://blocs.mesvilaweb.cat/jordimartif69/). Activista social i sindical, és membre de diversos col·lectius i organitzacions, entre elles la CGT.

>>> Cartell en document adjunt.