CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Documental ‘Casas para todos’

Dimecres, 8 gener, 2014

Cartell documental ’Casas para todos’

CASAS PARA TODOS
Gereon Wetzel

Alemanya (-1)
52 minuts
Cinema d'autor
VO en castellà

SINOPSI

Poc després que la bombolla immobiliària esclatés als Estats Units, Espanya va patir la mateixa sort. Fins llavors, les polítiques de crèdit permissives, combinades amb una promoció exagerada de la demanda, havien portat a la construcció compulsiva d’habitatges, especialment per a segones residències.

Gereon Wetzel ens porta a un univers paral·lel ple d’absurditat. Un guàrdia que vigila 30.000 pisos buits, ovelles que es passegen entre urbanitzacions a mig construir, una autoescola que estalvia combustible conduint pels carrers abandonats d’una ciutat fantasma. Wetzel troba imatges de la bombolla immobiliària i la crisi financera que transformen aquests termes abstractes en conceptes tant comprensibles com increïbles.

http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/229-casas_para_todos.html

Tràiler

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0hFwNijeVbU


Paisatges devastats, cases per a totes

Urbanitzacions moribundes, solars buits, pisos i xalets esquelètics, carreteres que no porten enlloc. Un paisatge devastat pel tsunami immobiliari a l'Estat espanyol.

Urbanitzacions moribundes, solars buits, pisos i xalets esquelètics, carreteres que no porten enlloc. Un paisatge devastat pel tsunami immobiliari a l'Estat espanyol. El documental Casas para todos de Gereon Wetzel recorre els vestigis de la bombolla, hi passa per sobre, els contempla, llença una reflexió i s'atura pequè l'espectador faci la resta. Wetzel, que a més de cineasta és arqueòleg, ha comparat l'elaboració del documental amb la prospecció de superfície arqueològica: l'investigador avança per un camp de treball i recull el que troba a la superfície. Ni més ni menys que prop de 700.000 habitatges nous sense vendre i mig milió més en construcció, segons el Ministeri de Foment espanyol. Tot això sura a la superfície.

El documental discorre per projectes fracassats, com Ciudad Valdeluz a uns cinc quilòmetres de Guadalajara, els resorts de Polaris World a Múrcia, Marina d'Or i l'aeroport de Castelló. Un cop dins els paisatges, ens descobreix carrers que s'han convertit en pistes de patinatge per a tres joves o en pistes de pràctiques per a conductors d'autobús. Un ramat d'ovelles ha recuperat alguns jardins de cases adossades per a pasturar i fins i tot, hi ha esquelets de formigó que són camps de batalla per a l'exèrcit espanyol.

Als espais desolats, Wetzel hi sobreposa algunes declaracions recuperades de personatges responsables de la bombolla immobiliària, que contrasten amb la realitat. El constructor Francisco Hernando, conegut com “El Pocero”, el 2008 assegurava que en tres mesos acabaria amb l'atur "declarant tot el sòl urbanitzable, demà mateix!". També s'escolta Aznar, Isidre Fainé, Ana Botella i Carlos Fabra. El documental Casas para todos també insinua la cara humana dels paisatges devastats. Les altres veus que apareixen són les de les 26 famílies que ocupen un edifici i altres supervivents que viuen dins l'esquelet d'alguna casa a mig fer.

L'estampa fotogràfica i el mètode obervacional generen un impacte a l'espectador i dimensionen el despilfarro i el soufflé i alhora, la proporcional caiguda en picat i la fallida de tants projectes. Però es queda a la superfície. No arribem a conèixer les causes ni indaga en els responsables. Desconeixem que és el gegant fallit de la construcció Reyal Urbis qui hi ha darrera Ciudad Valdeluz, o que el president de Polaris World i el seu exdirector financer van estar imputats per corrupció urbanística. Tampoc desemmascar les conseqüències de la bombolla: quant deuen les immobiliàries, a quines entitats bancàries han entregat els actius, què representa l'stock de cases buides a l'Estat espanyol. Està clar, que no ho pretenia.

* Article de Gemma Garcia al setmanari Directa.

http://directa.cat/noticia/paisatges-devastats-cases-tots