CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Documental ‘La Puerta Azul’: una història dels invisibles

Dilluns, 2 novembre, 2015

Darrere els centres d’internament d’estrangers (CIE), s’amaguen històries i vides de les persones migrants que són recloses en aquests espais, relats que han sigut recollits per documentals com 'La Puerta Azul', un documental dirigit per Alícia Medina, el nom del qual fa referència a la particular entrada del CIE de Sapadors, a la ciutat de València, una mostra de que lluites com el moviment pel tancament dels CIE s’han fet un lloc dins del món audiovisual.

Després de fundar la productora Diodo Media el 2013, van decidir fer un documental per explicar a la gent què és un CIE i tota la realitat que l’envolta amb profunditat i plasmant diferents veus i opinions. Al llarg de la gravació, es trobaren amb diferents obstacles, prohibicions i dificultats. Van haver de parlar del CIE sense poder accedir-hi, per un veto del Ministeri de l'Interior. Tampoc els va ser possible comptar amb la del comissari principal d’Estrangeria i responsable policial del centre, ja que la seva participació també va ser prohibida. El seu objectiu era fer un documental dirigit al públic en general, no al públic activista que ja coneix la situació i té una opinió clara. Per això, van decidir donar cabuda a totes les veus (polítics a favor i en contra, policies i representants del govern), perquè les contradiccions entre el discurs oficial i la realitat dels durs i colpidors testimonis fóra el fil del documental.

Tot allò que no es comunica queda silenciat en la complexitat de la societat de masses. Tot allò que no es relata no es coneix i, per tant, no es denuncia amb prou força perquè arribi a tindre rellevància i a obrir debats en la societat. El paper del documentalisme de caràcter polític i social, precisament, és i ha sigut el de descobrir i donar a conèixer realitats i conflictes de la realitat que ens envolta que encara no havien fet el bot cap a l’esfera de l’opinió pública. L’objectiu principal d'aquest documental és servir de catalitzador del debat públic sobre els CIE, de si volem una societat que tanca persones que no han comès cap delicte i fer una mirada sobre el racisme institucional o la indiferència de la població davant el sofriment del col·lectiu migrant per culpa dels CIE, les batudes racistes...

Després del seu pas per diversos festivals, es preveu fer públic el documental –ja que té llicència Creative Commons– l’any que ve perquè tingui la màxima difusió.

https://www.facebook.com/lapuertaazuldoc

https://twitter.com/LaPuertaAzuldoc

https://youtu.be/p3IO5ADMyAU