CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Dues entitats de gestió pretenen cobrar drets d’autor a Ràdio Pica

Dilluns, 31 octubre, 2011

Dues entitats de gestió de drets de la propietat intel·lectual han presentat una demanda civil contra l’impulsor de ràdio Pica, Salvador Picarol, per intentar cobrar els drets d’autor a aquesta emissora lliure i no comercial. Les entitats demandants són AGEDI (Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals) i AIE (Artistes, Intèrprets o Executants, Societat de Gestió d'Espanya). La denúncia ha estat tramitada pel jutjat mercantil número 10 de Barcelona, que ha citat a declarar Picarol a la Ciutat de la Justícia el proper 15 de desembre.

L’advocat que representarà Picarol, Josep Jover, assegura que les entitats de gestió “pressuposen que totes les ràdios emeten material dels seus socis amb finalitats d’explotació comercial i ara, sense el cànon, necessiten recaptar molts diners i de manera ràpida”. Jover va ser el responsable de portar el cas del cànon digital als tribunals de la Unió Europea, que pretenia fer que els usuaris paguessin una taxa per les còpies emmagatzemades en diferents suports digitals. Finalment, la UE va dictaminar que aquesta taxa era abusiva i indiscriminada l’octubre de 2010.

Segons Jover, amb aquesta demanda AGEDI i AIE pretenen avaluar quants diners poden reclamar amb caràcter retroactiu a ràdio Pica, que emet des de l’any 1981 a la FM i, més recentment, també a través d’Internet.

A l’Estat operen vuit entitats de gestió de drets, entre les quals destaca la Societat General d'Autores d'Espanya (SGAE), intervinguda judicialment el passat mes de juliol arran d’una trama de corrupció per desviar fons cap a altres empreses.

Denúncies i interferències

Aquesta demanda civil és un nou cop contra Pica, que només aquest any ja ha rebut dues denúncies més: una per interferir la cadena SER –per la qual el Ministeri d’Indústria li demana 60.000 euros– i una altra per injúries, interposada per l’emissora privada comercial Amb2 FM. Ràdio Pica pateix les interferències d’Amb2 FM des de setembre de 2010, cosa que dificulta que les seves oients puguin sintonitzar el 96.6 en algunes zones de Barcelona, que comparteix amb una altra emissora lliure històrica, Ràdio Bronka.

* Article de Carles Masià extret del web del setmanari Directa