CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Dues treballadores del Metro guanyen demandes a TMB per vulneració del dret a jornades reduïdes

Dissabte, 24 setembre, 2016

Dues treballadores del Metro de Barcelona guanyen sengles demandes contra TMB per vulneració de drets, després d'haver estat relegades en l'escalafó per tenir jornada reduïda

Al febrer de 2015 l'a Direcció del Metro va decidir que totes aquelles persones amb jornada reduïda per guarda legal que tenien concedit un horari fora del seu torn assignat passarien a la cua de l'escalafó. Ara any i mig més tard la sala 13 del jutjat social dicta sentència favorable a aquestes companyes, ja que en cap cas poden veure's perjudicades pel fet de sol·licitar una jornada reduïda.

Àdhuc amb Joaquím Forn com a president de TMB i recentment entrat Marc Grau com a Director de Metro, la Direcció de l'àrea de les persones (llavors amb Carmen Macías al capdavant) i de l'àrea de l'operació (amb Alejandro Egea com a responsable) van decidir que per forçar al Comitè d'empresa a signar un pacte, pel qual fos obligatori partir les vacances i així disminuir la contractació estival, totes les jornades reduïdes que estiguessin treballant en un torn diferent a l'assignat passarien a la cua de l'escalafó a l'hora de sol·licitar els miniperíodos (l'excés de jornada se'ns acumula en dies de festa que cal gaudir junts en períodes preestablerts i que s'assignen per antiguitat).

Una vegada comès l'atropellament van tenir la cara dura d'oferir arreglar-ho a canvi de signar aquest pacte. Lògicament el Comitè no va accedir a tal xantatge.

Al maig de 2015 aquestes dues companyes, afiliades a CGT, van interposar demanda per poder recuperar els drets que la Direcció de Metroe els havia segrestat. Van arribar les eleccions municipals i després de la victòria electoral de Barcelona En Comú van creure que un fet com aquest, que afecta majoritàriament a mares treballadores, seria esmenat pels nous responsables de TMB.

Res més lluny de la realitat. En assumir Mercedes Vidal el càrrec de presidenta de TMB i Enric Canyes el de Conseller Delegat han seguit una política, com a poc, continuista de l'etapa convergent sobre les reduccions de jornades per guarda legal d'un menor, ja que actualment es posen més traves per triar horari de treball.

La política continuista de Barcelona en Comú

El canvi de responsables a l'àrea de Direcció de les Persones i la Direcció de l'Operació, amb els nomenaments de Mireia Clua i Jordi Mitjà no va suposar cap canvi en les polítiques de conciliació familiar i laboral. La primera perquè és una titella en mans del director de Metro, Marc Grau, incapaç de prendre una decisió que no li sigui ordenada per uns altres, amb falta de capacitat i d'iniciativa per solucionar problemes. El segon, perquè segurament va ser copartícep d'aquesta decisió, i està més preocupat per veure com redueix encara més la plantilla del metro.

Cap dels esmentats anteriorment assumirà la responsabilitat d'haver estat relegant en l'escalafó a aquestes companyes. En el cas d'una d'elles va veure desaparèixer la seva antiguitat de 17 anys en l'empresa d'un cop de ploma, gràcies al capritx d'alguns que segurament no tinguin problemes de conciliació familiar i laboral. Cap d'aquestes companyes veuran esmenat el greuge comès en aquests 2 anys en l'assignació d'aquests miniperíodos. Lamentablement la sentència només fa esment al “dret” i per tant és a partir d'ara que hauran de ser assignades correctament.

És menyspreable que des de Barcelona En Comú no hagin volgut entrar en aquest tema a cap moment. De tots és sabut que Mercedes Vidal solament es mou a cop de titular mediàtic i amb foto pel mitjà. Si és per foto podíem haver-nos fet una. El consistori ni a través de la Regidora de movilitat i presidenta de TMB, ni a través de Laura Pérez, regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, també coneixedora del cas, van voler intercedir. Des de l'ajuntament van preferir donar llibertat d'acció al neoliberal Grau.

Ara falta saber si TMB exercirà el seu legítim dret a recórrer la sentència. És possible que la “roja” de Mercedes Vidal vulgui presentar aquest recurs, igual que va anunciar el recurs als serveis mínims de les vagues de juny. Si és així, l'ambientòloga “comunista” haurà aconseguit tota una fita. Voler limitar el dret de vaga i represaliar a aquelles que exerceixen el seu dret a conciliar vida familiar i laboral.

* Article de Miguel Augusto publicat a izquierdadiario.es
http://www.izquierdadiario.es/Dos-trabajadoras-del-Metro-ganan-demandas-a-TMB-por-vulneracion-de-derechos-a-jornadas-reducidas?id_rubrique=2653