CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ecologistes en Acció deplora el gir pronuclear del govern i dels sindicats CCOO i UGT

Dijous, 20 gener, 2011

Ecologistes en Acció valora la inclusió de l'allargament de la vida de les centrals nuclears en el diàleg social com una cosa que ratlla el surrealisme. L'organització ecologista considera que els sindicats UGT i CC OO farien millor a defensar els interessos dels/les treballadors/es i la creació de llocs de treball que suposen les energies renovables que els interessos de la indústria nuclear.

Ecologistes en Acció denuncia el sense sentit de la postura dels sindicats majoritaris, CC OO i UGT, al donar suport la prolongació de la vida de les centrals nuclears dintre del diàleg social amb el Govern. Així mateix denuncia el gir pronuclear del Govern que està disposat a cedir a la pressió de la indústria nuclear i a defensar els seus interessos.

La confederació ecologista recorda una vegada més que la prolongació de la vida de les centrals nuclears no suposa la creació de llocs de treball, ni cap altre avantatge addicional per als interessos dels/les treballadors/es. Al contrari, les centrals nuclears una vegada amortitzades, donen uns grans beneficis als seus amos, ja que se'ls paga l'electricitat produïda al triple del que els costa generar-la, en una clara perversió de la competència que tant es diu defensar en el Ministeri d'Indústria. Per contra, el manteniment d'un parc nuclear com l'actual suposa un fre al desenvolupament de les energies renovables, ja que les centrals nuclears han obligat ja en diverses ocasions a paralitzar la producció de diversos milers de Megavats d'energia elèctrica d'origen eòlic.

Si els sindicats volen defensar els interessos dels/les treballadors/es, millor farien a treballar pel desenvolupament de les renovables, veritables creadores d'ocupació. De fet, s'estima que les renovables generen cinc vegades més llocs de treball per unitat de diners invertida que l'energia nuclear. Seria més assenyat, per tant, incloure en el diàleg social un canvi en el model productiu cap a formes més sostenibles que inclogui un desenvolupament de les energies renovables.

A Ecologistes en Acció li crida també l'atenció la postura del Govern, que s'està desdient una per una de totes les promeses que el van fer arribar al poder. L'allargament de vida de les centrals no fa sinó satisfer els interessos dels sectors empresarials que van provocar la crisi. En aquests moments que s'hauria d'aprofitar l'actual situació per a reformular el model productiu, el Govern decideix potenciar el més ranci i contaminant del nostre sistema de generació d'electricitat: el carbó i la nuclear. En lloc d'això, el Govern faria bé a afermar el lideratge del nostre estat en la producció de renovables.

En resum, per a Ecologistes en Acció, la inclusió de l'energia nuclear en el diàleg social és una cosa simplement surrealista que no sembla sinó una broma de mal gust.

Ecologistes en Acció