Educació vol que el nou curs escolar comenci el pont de l’11 de setembre
El Punt / MARCEL BARRERA. Barcelona.- Un divendres, el 12 de setembre, per començar el curs i un dilluns, el 22 de juny, per acabar-lo. Aquesta és la proposta de calendari que ahir el Departament d'Educació va presentar als sindicats d'ensenyament i que també preveu que les vacances de Nadal es facin del 22 de desembre al 7 de gener, ambdós inclosos, i les de Setmana Santa en el període que comprèn entre els dies 6 i 13 d'abril. Els cinc sindicats es van mostrar en contra de la proposta d'Educació perquè troben absurd començar al mig d'un pont –el dia abans és la Diada– i van demanar que es comencés el dilluns 15. El curs tindrà un total de 176 dies lectius.
Educació i els cinc sindicats de mestres no es posen d'acord ni en el calendari. Per Mercè Peinador, d'USTEC-STES, la proposta de començar el divendres dia 12 «no té gaire sentit» perquè aquell dia podria servir als mestres per preparar millor les classes. Del mateix parer és Xavier Massó, d'ASPEPC-SPS, per a qui és «absurd començar les classes al mig d'un pont». Els sindicats, que van coincidir tots a rebutjar la proposta, i el Departament d'Educació no coincideixen tampoc ni en el període en què les escoles faran la jornada intensiva del mes de juny, quan els alumnes fan classe només al matí. Mentre que Educació vol que comenci com més tard millor, i es faci del 8 al 22 de juny; els sindicats demanen que siguin més dies i hi hagi classes només de matí entre el 2 i el 19 de juny. També plantegen una nova demanda, que la jornada intensiva, fins ara acotada a primària, s'estengui també a l'ESO. Ara fa alguns mesos, la federació de pares FAPAC va demanar a Educació que intervingués en els casos d'aquelles escoles que aprofiten la reducció de l'horari per acabar abans el curs escolar. Segons la proposta d'Educació, que com ha passat els darrers anys no ha de tenir problemes per passar el dictamen del consell escolar i és probable que sigui la definitiva, les classes dels cicles formatius de grau superior i les activitats de les aules de persones adultes començaran el 19 de setembre.
ELS MRP VOLEN DIÀLEG
D'altra banda, els cinc sindicats de mestres –USTEC, CCOO, ASPEPC-SPS, FETE-UGT i [*CGT*]– tenen previst reunir-se demà i presentar a molt estirar dilluns al Departament de Treball la convocatòria de vaga pel 14 de febrer. Respecte a la vaga, els moviments de renovació pedagògica (MRP) han indicat que es «respecti» la decisió tot i dir que «no la comparteixen» perquè no estan d'acord amb l'objectiu que es retirin les bases de la llei i que no «afavoreix una dinàmica de diàleg». Els MRP «insten» també Educació a obrir un «procés de diàleg» amb la comunitat educativa». La junta de directors de secundària va donar ahir suport «en termes generals» a les bases que ha elaborat el departament.
Segona llengua estrangera
Els instituts estaran obligats a oferir una segona llengua estrangera per als alumnes de primer de batxillerat, segons consta en la proposta de reforma dels currículums que ahir va presentar el conseller d'Educació, Ernest Maragall, i que preveu que aquesta nova matèria s'inclogui entre les assignatures optatives que podran triar els estudiants. El govern vol afavorir l'aprenentatge del francès, sobretot en determinades comarques que són a pocs quilòmetres de França o zones receptores de turisme francès. La gran novetat del decret és que el nombre d'hores de les assignatures de modalitat, les que els alumnes poden escollir d'acord amb la seva especialitat, augmenta de catorze a setze a la setmana. En canvi, les assignatures comunes, com ara llengua catalana, llengua castellana, filosofia i història, perden cadascuna una hora a la setmana.