CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Egipte: vagues per tot el pais, els treballadors en lluita

Divendres, 11 febrer, 2011

Els moviments de vaga i protesta, portats a terme en diverses ciutats d'Egipte, es multipliquen actualment per desenes de milers treballadors i treballadores egipcies que prossegueixen la seva lluita per a la democràcia, la justícia social i les llibertats sindicals.

A Suez, al Caire, a Luxor, a Mahalla, a Menya, a Quesna… els treballadors i treballadores protesten per a donar suport la lluita per a la democràcia i per a demanar el respecte dels seus drets socials i sindicals. Nombrosos sectors estan afectats per la vaga, en particular, la indústria tèxtil (Mahalla Spinning Company, Misr Spinning and Weaving Company), el ciment (Helwan Cement Company), el carbó (Helwan Coke Company), el turisme, les telecomunicacions, i fins i tot la indústria farmacèutica (Sigma à Quesna). Diverses empreses vinculades a la Companyia del Canal de Suez també estan implicades, sense que el tràfic marítim hagi estat afectat. Sectors públics, com l'educació i correus, també participen en aquest ampli moviment.

Aquest moviment es produeix al mateix temps que la creació del comitè constituent de la Federació Independent de Sindicats d'Egipte i de la presentació d'una demanda per part de CTUWS (Centre d'assessorament del moviment sindical autònom) contra Hussein Megawer, president del sindicat del poder, ETUF, per a investigar l'origen de la seva fortuna. La Central General de Treballadors Egipcis (EDUF) no és més que un aparell estatal de repressió i control dels treballadors en les empreses per part del partit-estat (PND) de Moubarak. Aquesta central ja va ser desplaçada per les vagues de Mahalla en el 2007 i 2008 quan els treballadors es van organitzar al marge del sindicat oficial i van crear les bases per a un sindicalisme autònom que avui està donant els seus fruits. En solidaritat amb aquesta vaga es va crear el «Moviment de Joves del 6 d'abril», grup informal de bloggers, que ha tingut la iniciativa de la convocatòria del 25 de gener de 2011.

L'actual situació està permetent la creació d'una nova confederació sindical des de la base, la qual cosa pot ser una experiència de gran importància per a la classe obrera egípcia i mundial.

>>> Reproduïm extractes del manifest del comitè constituent de la Federació Independent de Sindicats d'Egipte, fet públic el 30 de gener de 2011.

Creació del comitè constituent de la Federació Independent de Sindicats d'Egipte

Els obrers i empleats egipcis han dut llargs combats i han participat, especialment aquests quatre últims anys, en moviments de protesta recurrents -d'una manera sense precedents en la història egípcia moderna- per a defensar els seus drets legítims.

A pesar de l'absència d'un sindicat independent organitzat –del que han estat privats durant llargues dècades– han estat capaces d'atreure al seu costat a amplis sectors socials i de guanyar-se una gran simpatia en la societat egípcia i en els moviments obrers i sindicats. Els treballadors han combatut pel dret al treball contra el dimoni de l'atur -que turmenta la joventut egípcia- i han reclamat un salari mínim just que garanteixi un nivell de vida convenient per a tots els assalariats. Han dut grans batalles pel seu dret democràtic a la lliure associació en sindicats independents.

Aquesta lluita portada a terme pels treballadors ha obert el camí a Egipte a l'actual revolució del poble… Per tant, els obrers i empleats egipcis rebutgen que la governamental Federació general de sindicats els representi i parli en el seu nom. Aquesta federació que els privava dels seus drets i rebutjava les seves reivindicacions, ha publicat recentment una infame declaració, el 27 de gener, anunciant que farà el possible per a contenir tot moviment de protesta dels treballadors durant aquests dies.

Aquesta és la raó per la qual, sindicats i organitzacions independents - el sindicat dels empleats dels impostos de propietat de la terra, el sindicat dels tècnics de la salut, el dels empleats, l'associació independent dels professors, així com diversos grups independents d'obrers de la indústria, representants de diferents empreses, constatant que era impossible seguir de braços plegats, han decidit la fundació d'una Federació de Sindicats Independents d'Egipte i la creació d'un Comitè constituent amb data avui, 30 de gener de 2011, que ha pres les següents decisions:

Per a aconseguir les exigències de la Revolució del poble i la joventut egípcia declarada el 25 de gener, volem destacar el següent:

1. El dret al treball per al poble egipci, que és un dret fonamental que l'Estat ha de garantir i que faltant ser respectat, ha d'obrir-se el dret a prestacions per a tots els desocupats.

2. Un salari mínim de 1200 lliures egípcies (50 euros), amb pujades de salaris marcades anualment sobre la pujada dels preus, concedint al mateix temps el dret per a tots els treballadors a primes i complements adequats a la naturalesa de les ocupacions i en particular el dret a compensacions adequades pels danys que poden ocórrer a causa del medi ambient del treball i als riscos laborals. El salari màxim no ha de superar deu vegades el salari mínim.

3. Tots els egipcis tenen el dret a una protecció social justa, inclosos els drets a la salut, a l'allotjament i a l'educació, “la garantia d'una educació gratuïta amb programes desenvolupats en funció de l'evolució científica i tecnològica” i el dret dels pensionistes a una pensió decent amb la consideració de totes les primes i complements.

4. El dret per a tots els treballadors, empleats i assalariats a associar-se en sindicats independents on ells mateixos decideixen les seves normes i que siguin expressió de la seva voluntat i la supressió de totes les restriccions legals a l'exercici d'aquest dret.

5. L'alliberament de totes les persones detingudes des del 25 de gener.

El Comitè Constitutiu de la Federació dels Sindicats Independents d'Egipte demana a tots els treballadors egipcis formar Comitès populars en les instal·lacions de proximitat i els llocs per a defensar les infraestructures, als treballadors i als ciutadans en aquesta situació crítica. Aquests Comitès organitzaran també la protesta i les vagues en els llocs de treball.

El Comitè Constitutiu fa una crida a tots els treballadors d'Egipte a participar en aquests moviments amb la finalitat d'obtenir la satisfacció de les exigències del poble egipci, excepte les instal·lacions vitals d'importància estratègica a causa de la situació actual.

>>> Traducció: Equip de treball per al nord d'Àfrica de la Secretaria de Relacions Internacionals de la CGT

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció