CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 13 de gener es constituirà la Plataforma d’Afectades de l’ICAM. #pressingICAM

Dilluns, 28 desembre, 2015

El proper 13 de gener està marcat als calendaris de les persones que han sofert altes injustes al Tribunal Mèdic català (anomenat ICAM, Institut d’Avaluacions Mèdiques). Serà la data en que a les 17h es constituirà a la seu del Col·lectiu Ronda de Barcelona la primera assemblea de la Plataforma d’Afectades de l’ICAM.

La convocatòria es dona després de mesos d’intenses campanyes, que han inclòs acampades i concentracions, en protesta pels criteris economicistes de les altes de tribunal mèdic depenent de la Generalitat, i del tracte degradant que han denunciat algunes de les persones que hi han estat citades.

Entre els promotors d’aquesta primera reunió estan Natividad López (que han estat portant a terme les acampades davant de l’ICAM els darrers mesos) i Clara Valverde (activista dels drets de les afectades de Fatiga Crònica i Fibromiàgia), i compten amb el suport dels moviments socials, sindicats combatius i organitzacions polítiques que han participat de les convocatòries.

Gener calent

La constitució de la Plataforma es dona en el marc d’un mes d’inici d’any farcit de convocatòries en aquesta matèria. A les concentracions sorolloses que es venen fent cada dilluns a les 19h des de fa unes mesos davant de la seu d’Avinguda Vallcarca, es suma que el dimarts 19 de gener a les 11 hores diverses seccions sindicals de CGT han convocat una nova jornada de protesta a les portes de l’ICAM.

La iniciativa ha sorgit de la secció sindical d’autobusos de Barcelona de CGT, empresa on s’ha detectat un augment considerable d’altes mèdiques de conductors de bus, que al tornar al seu lloc de treball l’empresa els comunica que no són aptes per conduir autobusos, pressionant-los per acceptar l’acomiadament amb la mínima indemnització. Aquesta situació ha creat un greu conflicte dins TMB, donant lloc fins i tot a una amenaça de vaga per part dels sindicats CGT, COS i Bescanvi Sindical, en el marc de la negociació del nou Conveni Col·lectiu.

A la convocatòria del dia 19, sota el lema “pressingICAM”, s’han afegit altres seccions sindicals de CGT, entre elles la de la Diputació de Barcelona i la de la Universitat Autònoma de Bellaterra.

El mes de gener finalitzarà el dia 29 amb una nova reunió periòdica entre CGT i els directius de l’ICAM, resultat de les jornades de lluita de desembre, i en aquest cas l’ordre del dia inclourà la problemàtica dels treballadors afectats per l’amiant.

Denúncies d’incompliments legals

Una nova polèmica però ha centrat l’atenció en els darrers dies en el tribunal mèdic. La llei determina que si l’ICAM et dona una alta mèdica, durant sis mesos només el propi ICAM pot donar noves baixes “si és per la mateixa malaltia”. Però en realitat les persones que han tingut una alta de l’ICAM, si intenten abans de sis mesos tornar a agafar una baixa per una altre causa diferent, es troben que el metge de capçalera té l’ordinador bloquejat, i l’únic que pot donar la baixa és el propi ICAM. Aquesta actuació ha donat lloc a una sentència del Tribunal Suprem, que ha declarat il·legal aquesta actuació.

Aquest va ser un dels punts de la primera reunió de desembre entre la CGT de Catalunya i alts directius del Tribunal Mèdic, que van realitzar la sorprenent afirmació de que tenien coneixement de l’existència de la sentència del Tribunal Suprem, però consideràvem que no havien d’aplicar-la perquè “només n’hi havia una”. En inquirir-lis des del sindicat si l’aplicarien en el cas d’una segona sentència, no hi va haver cap resposta.

Alhora, des del Col·lectiu Ronda s’ha fet públic que hi ha una norma en vigor, clara i explícita, que determina que els desplaçaments a les citacions mèdiques de l’ICAM han de ser abonades, de forma general en transport públic, i en casos especials (amb prescripció mèdica) en taxi o ambulància.

A pesar de la existència d’aquesta norma en vigor, l’ICAM no en fa cap publicitat ni té a disposició de les persones citades cap formulari per a que puguin sol·licitar aquest abonament, en el que semblaria un intent d’evitar l’abonament d’unes quanties que estan establertes per llei.

* Notícia extreta de L'Accent.
http://laccent.cat/es-crea-la-plataforma-dafectades-de-licam/