CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 40% de la població espanyola serà pobre en una dècada si continuen les mesures d’austeritat

Dissabte, 15 desembre, 2012

Un informe de l'ONG Intermón Oxfam compara les receptes aplicades amb les que es van prendre a l'Amèrica Llatina la dècada dels 80 i que van generar desigualtats enormes i grans bosses de pobresa.

Les mesures d’austeritat i les retallades socials aboquen un nombre cada cop més gran de ciutadans a la pobresa i l’exclusió social. Aquesta és la principal exclusió d’un informe que ha presentat aquest dijous l’ONG Intermón Oxfam i que pronostica que al voltant de 18 milions de persones, aproximadament el 40% de la població de l’Estat espanyol, es trobarà en risc de pobresa i exclusió social d’aquí a una dècada, és a dir, el 2022, si es mantenen les actuals polítiques econòmiques. L’estudi Crisi, desigualtat i pobresa ha analitzat la resposta a les crisis de l’Amèrica Llatina i de l’est asiàtic les dècades dels 80 i 90 del segle passat i la desigualtat i pobresa que van generar, comparant-les amb les polítiques d’austeritat i retallades socials que es porten a terme avui en dia a diversos punts d’Europa.

Segons José Maria Vera, director general de l’ONG, “el model d’austeritat centrat en la reducció del dèficit i el sanejament de la banca mitjançant la injecció de fons públics finançats a costa d’un deute desorbitat, no genera creixement ni feina, sinó tot el contrari”. L’estudi, que ha estat fet per Teresa Cavero, considera que les mesura que s’apliquen a dia d’avui a l’Estat espanyol són les mateixes que van crear grans bosses de pobresa i desigualtats enormes a l’Amèrica Llatina. De fet, amb l’actual espiral de menor creixement econòmic, sortida massiva de capitals, deute cada cop més car i una reducció brutal de les polítiques públiques essencials, l’Estat espanyol ja lidera el nivell de desigualtat a l’Estat espanyol.

El document d’Intermón planteja alternatives per revertir la situació, com ara “recaptar amb justícia, blindar els drets socials i enfortir la democràcia”. Per fer-ho, es planteja lluitar contra l’evasió i els paradisos fiscals i establir una fiscalitat progressiva que incorpori una taxa a les transaccions financeres internacionals que serveixi per lluitar contra la pobresa tant domèstica com internacional.

Font: El Triangle

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció