CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 80% del pes de l’alça de l’IRPF recaurà sobre pensionistes i treballadors

Divendres, 6 gener, 2012

L'associació de tècnics d'Hisenda considera injusta la pujada d'impostos del Govern de Rajoy. Remarquen que pujar els impostos un 5% a les grans empreses permetria recaptar gairebé tant com tots els primers ajustaments de Rajoy.


F. Fafatale / Diagonal

Pujar l'impost de societats un 5% -del 30% al 35%- a les grans empreses, aquelles que facturen més de 45 milions d'euros i els beneficis de les quals superin el milió d'euros, permetria recaptar gairebé tant com tots els primers ajustaments anunciats pel govern de Rajoy junts: Gairebé 14.000 milions d'euros. Encara més: Amb només reduir en deu punts l'economia submergida a Espanya, l'Administració podria recaptar cada any més de 38.500 milions addicionals, més del doble dels 16.500 milions que al principi preveia estalviar el nou Executiu el 2012. Són algunes de les mesures alternatives a l'ajustament que proposen els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), amb qui ha parlat Diagonal.

El Reial decret Llei de mesures urgents que va aprovar el Consell de Ministres divendres 30 de desembre, "l'inici de l'inici" (en expressió de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría) suposa una reducció de la despesa de 8.900 milions d'euros i un augment dels ingressos de 6.275 milions d'euros. "Ajustaments que recauran en la seva major part sobre les classes mitges i baixes", asseguren des de Gestha. De fet, segons els seus càlculs, el 80% del pes de l'alça de l'IRPF recaurà sobre pensionistes i treballadors.

Aquest col·lectiu, el més representatiu dintre d'aquest Ministeri i de l'Agència Tributària, proposa altres mesures alternatives a nous ajustaments molt distintes a les aplicades pel recentment estrenat Govern "popular": Impostos sobre la Riquesa; la modificació de les SICAV, "un coladero del frau" de les grans fortunes, que a més saben bé com evitar rendir comptes amb el Fisc; Impostos a les Transaccions Financeres Internacionals en el marc de l'OCDE; o lluitar contra l'economia submergida, que suposa prop de 245.000 milions anuals, el 23,3% del PIB.

Els ingressos més baixos aportaran 2.065 milions d'euros i els més alts, 465. I és que, efectivament, segons les xifres que Gestha ha fet públiques en una nota, la pujada de l'IRPF aprovada pel govern divendres passat costarà de mitjana 222 euros anuals a cada contribuent i recaurà en la seva major part sobre les classes mitges i baixes amb ingressos per sota dels 33.000 euros anuals -que representen el 85% dels treballadors-.

Els trams d'ingressos que es mouen entorn del mileurisme (fins a 17.700 euros bruts anuals, el 55% del total) i els que no arriben a 33.000 euros, units al dels assalariats que no arribin als 53.400 euros, aportaran en conjunt uns 2.065 milions d'euros anuals, el que suposa més de la meitat dels 4.111 milions d'euros que l'Executiu preveu recaptar gràcies a aquesta pujada temporal de l'IRPF. En l'extrem oposat, el pes total de l'aportació dels treballadors més ’afortunats’ -aquells que guanyen més de 300.000 euros anuals i que tot just suposen un 0,2% del total- no arribarà a més dels 465 milions d'euros.

Al costat d'aquests canvis, la modificació de l'IRPF també afectarà als ingressos provinents de l'estalvi. "En qualsevol cas, l'augment dels gravàmens a l'estalvi tan sols generarà uns 1.246 milions d'euros anuals, pel que el 80% de la nova pujada recaurà una vegada més sobre els treballadors -inclosos els aturats i pensionistes- i no, com hagués estat desitjable, sobre altres rendiments més vinculats als grans patrimonis, com els de capital", asseguren els tècnics d'Hisenda.

Per si no fos poc, una altra de les conseqüències d'aquesta modificació de l'IRPF és que l'actualització de les pensions tot just es notarà en la butxaca dels jubilats, i en alguns casos es veurà fins i tot neutralitzada per la pujada d'impostos. Per exemple, segons els càlculs de Gestha, en el nostre país hi ha més d'un milió de pensionistes (el 13,4% del total) que, al percebre prestacions per sobre dels 22.000 euros durant el passat any, veuran eclipsada la seva revaloració i acabaran perdent poder adquisitiu durant el pròxim any.

* Notícia extreta del web de la revista Diagonal:

www.diagonalperiodico.net/El-80-del-peso-del-alza-del-IRPF.html?utm_source=Newsletter+Diagonal&utm_campaign=b7badbe30e-b4&utm_medium=email

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció