CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 90% de la ultradreta vota el PP

Dilluns, 18 octubre, 2010

El 90% dels espanyols que es consideren d'extrema dreta vota el PP, segons una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Diferent del PSOE, que per la seva naturalesa socialdemòcrata i cada vegada més neoliberal no ha estat capaç de captar el vot que va del centre esquerra a l'extrema esquerra el PP, després de la seva refundació de 1989, sí ha aconseguit guanyar electoralment el ventall de la dreta, inclosa la més extrema.

Tots els sondeigs del CIS, realitzats després dels processos electorals realitzats des de 1993, any en què el PP va tenir per primera vegada possibilitats reals de guanyar el poder, mostren que el vot a aquest partit entre els ciutadans que es consideren d'extrema dreta se situa sempre al voltant del 90%. Per exemple, el 2008, el 92% d'aquest electorat va votar el PP de Rajoy.

Segons el catedràtic de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid i expert en el populisme, Félix Ortega, "a diferència del que succeeix en altres països d'Europa, a Espanya l'extrema dreta és dins del principal partit conservador".

Aquesta realitat fonamenta, segons el parer d'aquest catedràtic, que els dirigents del PP es resisteixin a proclamar el seu rebuig de determinades actituds i esdeveniments que impliquen l'extrema dreta. També explicaria que els populars competeixin amb partits ultradretans, com succeeix a Catalunya, pel vot xenòfob. "El PP veu que aquests temes durs li donen rendibilitat electoral", afirma Ortega.

La politòloga Betlem Barreiro, directora del CIS fins al passat mes de setembre, considera que "per guanyar les eleccions, el PP necessita tornar-se centrista, però ha d'anar amb compte perquè és un partit que aglutina electoralment a sectors diversos, i els sondeigs mostren que també a una part molt majoritària de l'extrema dreta. De tota manera, encara que hi hagi moltes diferències entre els seus votants, tots li són molt fidels. Segons dades del CIS, el pes electoral dels votants d'extrema dreta oscil·la entre el 2,5% i el 6%.

Marcel Lubbers, investigador de la Universitat d'Utrecht i un expert en l'extrema dreta, opina que "l'opinió pública espanyola no és tan diferent" a la d'altres països europeus en els quals l'extrema dreta ha triomfat i la diferència "és que el PP aconsegueix atreure's aquests votants".

Les dades del CIS evidencien que els electors ultres donen suport al Partit Popular, però, també, al seu líder, Mariano Rajoy, que precisament aconsegueix la seva valoració més alta entre aquest tipus de votants. Al baròmetre del CIS del juliol passat, l'extrema esquerra el va puntuar amb un 1,33 (en una escala de 0 a 10); l'esquerra li va donar un 2,18; el centre, un 3,56; la dreta, un 5,37, i l'extrema dreta, un 6,61.