CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 94% de les empreses de l’IBEX evadeix impostos a paradisos fiscals

Dimarts, 19 agost, 2014

Les empreses de l'Ibex 35 van incrementar el 2012 un 6,8% el nombre de filials domiciliades en paradisos fiscals, segons les últimes estadístiques recopilades per l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa que s'ha presentat avui a Madrid la seva desena edició.

Com en anys anteriors, de les 35 grans empreses cotitzades, 33 tenen presència en països de baixa o nul·la tributació. Però durant l'últim any analitzat, es va registrar un augment de 30 noves societats participades i dependents d'empreses de l'Ibex, fins a arribar a 467, un 6,8% més que l'any anterior i un 31,9% més que el 2010.

Només Indra i Sacyr es mantenen fora d'aquest grup. A l'altre extrem, Banco Santander segueix liderant la presència en paradisos fiscals amb 79 filials, set més que l'any anterior. En segon lloc hi ha ACS amb 70, una menys que el 2011, i el tercer lloc l'ocupa BBVA amb 33 filials, 10 menys que l'any anterior. El sector financer acumula un total de 142 filials radicades a països de tributació laxa.

BBVA aclareix que amb la definició espanyola de paradís fiscal, només tenen presència a les Illes Caiman. Per evitar suspicàcies, el banc porta els beneficis obtinguts en aquesta filial als Estats Units i tributa allà pels impostos deguts. A més, i per segon any consecutiu, l'entitat ha aclarit quant paga en impostos.

"Aquest increment de filials en paradisos fiscals no ha anat acompanyat d'una major informació ni sobre les seves activitats, ni sobre la seva presència en aquests llocs de baixa tributació", ha explicat Orencio Vázquez, portaveu de l'Observatori. L'únic canvi destacat l'ha protagonitzat BBVA. El banc presidit per Francisco González va incloure en la memòria de 2012 informació sobre els impostos que s'abona en cadascun dels països en els quals està present. Però ni tan sols aquest gest convenç els analistes. "Aquesta informació no és suficient si no ve acompanyada d'un detall de les seves activitats perquè puguem comprovar que està pagant el que realment ha de pagar", ha puntualitzat Vázquez.

L'Observatori de RSC fa la seva pròpia metodologia per definir el que és un paradís fiscal, prenent dades de l'OCDE i de la xarxa Tax Justice Network . No obstant això, les empreses només assumeixen per paradís fiscal quals així es consideren a Espanya per no haver signat criteris de doble imposició.

Delaware

El lloc preferit per les empreses de l'Ibex 35 per domiciliar la seva filials és Delaware, un Estat dels EUA proper al seu capital amb un tractament fiscal molt lax per a les empreses internacionals dedicades al sector immobiliari. Holanda, Luxemburg, Irlanda i Suïssa els segueixen en el rànquing, tot i que cap d'elles figura ja com a tal en la llista del que Espanya reconeix com a paradisos fiscals. No obstant això, en aquests països tot just es paguen impostos i en alguns casos es conserven la confidencialitat i el secret bancari. Com canvi de tendència, la presència en els paradisos de palmeres i platges tropicals passa a ser menys important.

En general, els autors de l'informe suspenen a totes les empreses de l'Ibex 35 en transparència per l'escassa informació que transmeten en les seves memòries tant en matèria de compromisos fiscals, com mediambientals, laborals i fins i tot de cara als seus consumidors. En el resultat global, REE, Inditex i Telefónica són les empreses més transparents. Acerinox, Grifols i Técnicas Reunidas ocupen les tres pitjors posicions.

Ni rastre de les preferents o clàusules sòl

Oracions Vázquez va assenyalar com "especialment preocupant" l'absència de referències als conflictes que han creat alarma social com el problema de les preferents, les clàusules sòl, desnonaments, etc "En cas de fer-se alguna referència es fa en to positiu. Per exemple, nombre d'arbitratges resolts, etc, però en cap cas es reflecteix la dimensió del conflicte", explica.

L'informe també destaca l'absència de referències a pràctiques abusives de mercat, ni tan sols en les memòries d'aquelles empreses que han estat multades per això.

Un altre dels temes que es troba a faltar en la informació facilitada per les empreses és el de les seves polítiques anticorrupció. Tot i que, segons assenyala l'estudi, el tema és candent a Espanya per tots els casos investigats per la justícia, "l'absència d'explicacions per part de les companyies és clamorosa", ha denunciat Orencio Vázquez.

Canvis a cop de legislació

En matèria de govern corporatiu l'únic avenç que s'ha detectat és la inclusió de la informació sobre les retribucions dels consellers, exigida per llei. Però només tres de les 35 empreses de l'Ibex aporten informació detallada dels blindatges dels seus directius, tot i que el 88% d'elles reconeix la seva existència. "Aquest és un exemple que les recomanacions de govern corporatiu no serveixen. La regulació no només és positiva, sinó necessària", apunta Orencio Vázquez.

És aquesta mateixa línia, l'Observatori denuncia la justificació que fan les empreses de l'Ibex de l'escassa presència de dones en els seus consells d'administració. "Sembla una justificació convincent dir que estan a la mitjana espanyola que és del 10%, quan l'objectiu recomanat per Brussel.les del 40%".

El dèficit informatiu es repeteix en tots els camps analitzats per l'Observatori: polítiques mediambientals, drets humans, o corrupció. Les empreses fan referència a les seves polítiques teòriques en aquestes matèries, però no reflecteixen el detall de com s'implanten en cada un dels casos, de manera que és impossible comprovar com i amb quina qualitat s'estan duent a terme.

FONT: ELDIARIO.ES

Més informació:

Informe observatorio Responsabilidad Social Corporativa: 33 de 35 empresas del ibex tienen filiales en paraisos fiscales:

- WEB OBSERVATORI RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA (RSC)