CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El BOE publica 16 milions més en subvencions als sindicats

Divendres, 21 maig, 2010

CC.OO. i UGT volen portar, si no continuen retardant la cita als funcionaris a la vaga el pròxim dia 8 de juny en protesta per la rebaixa de salaris anunciada per Rodríguez Zapatero. Incapaços de liderar el descontentament d'una societat amb més de quatre milions d'aturats, els dos grans sindicats sembla que ara volen reivindicar-se davant dels treballadors encapçalant la mobilització de la funció pública, blanc principal dels retalls.

Clar que uns i altres aniran a la manifestació amb ànims molt diversos: els funcionaris, amb les seves nòmines amputades; els sindicats, amb el compte corrent en plena forma. En concret, amb gairebé 16 milions d'euros més, que és la quantitat que repartirà el Ministeri de Treball en concepte de «subvencions per a l'exercici 2010 a les organitzacions sindicals».

Sembla que aquest departament opta per seguir amb la política de subvencions en l'actual context: amb les pensions congelades o la destralada als sous dels funcionaris. Molt menys sembla preocupar el Govern que el líder del PP sol·licités en seu parlamentària que es plantés de cara a la crisi eliminant vicepresidències, ministeris i reduint les subvencions a partits polítics i sindicats.

Per complir amb la seva tasca

Fent cas omís a Rajoy, ahir, via BOE, la Subsecretaria de Treball i Immigració publicava la concessió d'aquests ajuts. El curiós és que estan destinades a «fomentar, mitjançant el finançament, la realització de qualsevol tipus d'activitat dirigida a la defensa i promoció dels interessos econòmics i socials dels treballadors». És a dir, simplement per complir amb la seva tasca.

La quantia total màxima serà de 15.798.500 euros i es repartirà entre les «organitzacions sindicals amb representació el dia 1 de gener de 2010 en proporció amb la seva representativitat». Vol això dir que les grans beneficiades seran les centrals de Fernández Toxo i Méndez, que es repartiran a prop del 80% del pastís. I això que, com va confessar el secretari general de Comissions Obreres en una entrevista en Onda Zero, la seva organització no necessita aquests diners extres perquè «estem preparats per viure en unes circumstàncies en les que el sindicat depengui bàsicament i gairebé exclusivament de les cotitzacions dels seus afiliats. Un milió dues-centes mil persones que religiosament cotitzen tots els mesos».

Però fins que arribi aquell moment d'autosuficiència, els sindicats no rebutgen els diners públics. L'any passat, aquests mateixos ajuts van aportar a les arques de CC.OO. 6.397.610,94 euros, i 6.080.603,57 a les d'UGT. Per darrere, molt lluny, el sindicat nacionalista basc, ELA, i USO que en van fregar, cada un, el mig milió d'euros, i CSI/CSIF, que es va quedar, en 381.376,65.

El Govern retalla amb una mà i gasta amb l'altra. D'una banda exigeix el sacrifici de funcionaris, pensionistes i dependents, i per l'altre, reparteix. Així, en el BOE d'ahir, a més dels diners «sindicals», el Ministeri de Medi Ambient convocava subvencions per fomentar l'associacionisme al sector pesquer per un import de 435.000 euros.

http://www.abc.es/20100518/nacional-/sindicatos-201005180212.html