El BOE publica les polèmiques noves taxes judicials de Gallardón
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica avui la llei en la qual s'aproven les taxes judicials , que queden situades entre els 100 i els 1.200 euros, per poder recórrer una resolució en els tribunals. La Llei 10/2012, de 20 de novembre, per la qual es regulen determinades taxes en l'àmbit de l'Administració de Justícia i l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses entrarà en vigor demà. Aquestes suposen l'obligatorietat del pagament de fins a 1.200 euros per recursos de cassació tant en l'àmbit civil com en l'administratiu i per a tots els ciutadans, no només per les grans empreses, com passava fins ara.
No obstant això, tal com està advertint el Consell General de l'Advocacia als seus associats, demà no es podrà fer efectiu el pagament de la nova norma ja que el ministeri no ha publicat l'imprès oficial amb el qual s'ha de fer l'ingrés previ a la presentació dels tràmits judicials.
El preàmbul de la norma publicada avui assenyala que "subsisteixen desajustos que justifiquen l'adopció d'una nova normativa que permeti aprofundir en determinats aspectes". I afegeix que la norma "posa tota la cura" que la regulació de taxes judicials en els ordres civil, contenciós-administratiu i social "no afecti el dret a accedir a la justícia", tal com assenyala el preàmbul.
La diferència bàsica de la nova llei de taxes és que retira les exempcions que abans tenien les persones físiques en els àmbits civil i contenciós, per a les quals les taxes són una novetat. Fins ara només eren d'aplicació per a les empreses amb ingressos superiors als vuit milions d'euros, per a les que ara hi ha hagut un increment. Ara s'aplicarà a tots, excepte als beneficiaris de justícia gratuïta (torn d'ofici). A més, és la primera vegada que s'imposen preus en la jurisdicció social.
El Ministeri de Justícia, que encapçala Alberto Ruiz-Gallardón , ha justificat la mesura al· egant un intent de pal·liar la saturació dels jutjats, a més de comptar amb uns majors recursos per millorar el finançament del sistema judicial i, en particular, de l'assistència jurídica gratuïta.
No obstant això, ha aconseguit posar d'acord a jutges i advocats, a més de usuaris, dels que ha rebut nombroses crítiques, ja que consideren que, a partir de la seva aplicació, la justícia no serà igual per als rics que per als pobres. Les noves taxes s'han interpretat també com un copagament judicial .
Jutges per a la Democràcia, la Unió Progressista de Fiscals i el Sindicat de Secretaris Judicials van signar un manifest conjunt en què exigien la retirada de la llei per la defensa del servei públic. El president del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Carlos Carnicer, es va reunir ahir amb representants de la Comissió interassociativa de jutges i fiscals, entitat integrada per les principals associacions de magistrats i fiscals, per unir esforços amb la finalitat que es declari la inconstitucionalitat de la Llei de Taxes Judicials, després que la portaveu del PSOE, Soraya Rodríguez, anunciés que portaran la norma al Constitucional, ja que consideren que vulnera la igualtat dels espanyols i l'accés al dret de tutela efectiva.
Les presses del Govern per aprovar la norma van topar a més amb la plantada de tota l'oposició, que exigia més calma per estudiar bé les mesures.
FONT: ELPAIS.ES
BOE publicat amb les noves taxes judicials: