El cobrament als treballadors acomiadats de BASI per part de CCOO i UGT. Negoci amb els acomiadaments?
A CGT ens deien tant l'empresa BASI com CCOO i UGT, que no teníem dret al document de l'ERO presentat, per haver-nos oposat al mateix i no ser signants, a pesar de tenir representació en el Comitè d'Empresa. Ens preguntàvem que hi hauria en l'acord que no pogués ser de coneixement de la CGT i de la resta de treballadors.
Després de diverses gestions per part del nostre advocat se'ns va fer lliurament del mateix. Després de llegir-lo hem arribat a la conclusió de perquè, potser, no volien que fora del domini públic, i és que en l'acord costa el que cobren CCOO i UGT per l'assessorament als afectats-acomiadats. Una quantitat diferent a la que públicament en una assemblea que es va celebrar en el centre de treball de Badalona i davant la pregunta d'una treballadora de "quin import econòmic cobrarien els assessors?", el representant de CCOO va dir que un 1% per sindicat, del tram de la indemnització, que superés la primera oferta de l'Empresa (22 dies/24 mesos).
La realitat és que el document signat és diferent, en el punt setè diu:
"SETÈ: Honoraris professionals assessors.
Els sindicats FITEQA-CCOO de Catalunya i FITAG-UGT de Catalunya percebran, en concepte d'honoraris professionals dels afectats per la indemnització a tant alçat, la quantitat equivalent a un 3% més IVA de la diferència entre la indemnització pactada i la legalment establerta de 20 dies per any de servei amb un màxim d'una anualitat. Així mateix en cas dels afectats pel pla de Prejubilacions pactat se substituiria el citat percentual per la quantitat de 300 € més IVA. L'empresa detraurà la quantitat corresponent en el moment de procedir a l'extinció o resolució del contracte, prèvia presentació del document individual d'autorització".
CGT, ens hem quedat sense paraules de veure el cost per als 103 acomiadats i també els ingressos per a uns sindicats, CCOO i UGT, encara que ens agradaria suposar que serà un pagament voluntari.
CGT denunciem que el paper del Mediador de la Conselleria de Treball tampoc ha estat a l'altura. Durant els dies del període de consultes havia recriminat a l'empresa que no presentés la documentació que li requeria i obligat a reconèixer al Comitè d'Empresa com ens negociador en lloc d'una comissió mes reduïda com va pretendre l'empresa des del principi. L'ultim dia de negociació de l'ERO, apareix en escena Núria Basi, directora general de l'empresa, i l'inspector, ens va transmetre que la negociació seria amb els assessors sindicals en lloc de ser amb el Comitè d'Empresa. Curiós canvi de criteri i de forma d'actuar.
Ens sembla que l'únic objectiu que s'ha perseguit des de Treball no ha estat buscar una solució diferent a la pèrdua de llocs de treball sinó, que s'arribés a un acord avalat amb la signatura d'alguns sindicats, per a com es diu popularment “treure's el mort de damunt” i no haver de dictaminar.
Des de la CGT considerem que novament s'ha deixat que la planificació d'una multinacional destrueixi ocupació, provocant que el nombre de desocupats augmenti incessantment en el país. A la CGT creiem que l'assessorament sindical no s'ha d'utilitzar com negoci lucratiu i si entren en joc advocats els treballadors han de saber prèviament el cost dels mateixos i haver-los acceptat.
María Jiménez, CGT- BASI, 606 522 534
Carlos Navarro, CGT-Premsa Barcelona, 649 839 490
Barcelona, 14 de Maig de 2013