CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El codi de bones pràctiques per a la banca, “molt soroll i poques nous”

Dilluns, 12 març, 2012

Redacció Diagonal

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca considera que el codi de bones pràctiques aprovat el 9 de març pel govern espanyol en forma de reial decret amb recomanacions a les entitats bancàries, no soluciona el problema de les llars hipotecades al ser voluntari i incloure només a les hipoteques més baixes.

Totalment eclipsada per l'anunci de la vaga general del 29 de març, la mesura-estrella del ministeri d'Economia per a afrontar el problema dels impagaments hipotecaris i els desnonaments no ha acontentat a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). El baix sostre d'endeutament fixat perquè les llars puguin sol·licitar les mesures que proposa el codi, i sobretot el fet que la seva aplicació depengui de la voluntat de bancs i caixes, ha fet que la PAH ho defineixi com "molt soroll i poques nous".

Segons ha declarat la vicepresidenta del govern Soraya Sáenz de Santamaría, la dació en pagament serà un "últim recurs" inclòs en el codi. Per a poder aspirar a ella, l'import de la hipoteca ha de ser inferior a 200.000 euros en ciutats de més d'un milió d'habitants. La quantitat baixa fins al topall de 120.000 euros per a ciutats de menys de 100.000 habitants. Es tracta de sostres que, segons la PAH, deixaran fora "a la immensa majoria de les famílies".

La PAH es basa en una enquesta contestada per 7.000 llars hipotecats per a argumentar que "la majoria de les execucions hipotecàries s'inicien per a deutes superiors a 200.000 euros". El Govern exclou del grup de beneficiaris a les llars que no tinguin a tots els seus membres en atur i amb una quota hipotecària inferior al 60% dels ingressos de la família. No obstant això, el codi sí tindrà efectes retroactius i podrà incloure a aquelles llars el procés d'execució hipotecària de les quals s'hagi iniciat abans de la publicació de la mesura. La intenció del Govern seria que les entitats negociïn amb la llar afectada de forma gradual: en un primer pas es reestructuraria els terminis del deute fins a 40 anys, una segona fase inclouria una quitació i només si no hi ha altre remei s'establiria la sortida de la dació en pagament.

En el seu anunci el Govern no ha detallat els incentius fiscals dels quals es beneficiarien les entitats si apliquen aquest nou codi. En les declaracions de Guindos en el Congrés i en altres aparicions en premsa, l'engegada del codi s'anunciava al costat d'una rebaixa o supressió de l'Impost de Transmissions Patrimonials i altres rebaixes fiscals per a les entitats que s'acollissin al codi. Per la seva banda, la PAH ha insistit en les mesures que recollirà la Iniciativa Legislativa Popular en la qual està treballant: la dació en pagament retroactiva, el lloguer social universal i la moratòria en els processos de desnonament.

* Article publicat al web de la revista Diagonal

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció