CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El comitè de Repsol Petroleo és jutjat arran d’una denúncia de CGT

Divendres, 25 maig, 2007

La querella per «vulneració de la llibertat sindical» afecta també l’empresa

EVA POMARES. El Punt. Tarragona. 25/05/07.- Tots els membres del comitè d’empresa i un representant legal de Repsol Petroli van comparèixer ahir 24 de maig davant el jutjat social a causa de la denúncia interposada per la CGT per «vulneració de la llibertat sindical». La CGT va ser la força més votada el novembre passat a la refineria, i acusa els altres dos sindicats i Repsol d’impedir-los participar en les comissions de treball que desenvolupen el conveni col·lectiu, signat al setembre, al qual la CGT no va donar suport i ara tampoc es vol adherir.

El conveni col·lectiu 2006-08, avalat per CCOO i UGT, conté una clàusula segons la qual solament els sindicats signants o els que després s’hi adhereixin poden participar en les comissions que controlen des de les hores extra a les polítiques de seguretat laboral. CGT no hi va donar suport, però dos mesos més tard les eleccions el convertirien en el sindicat més votat entre els especialistes i el segon al conjunt de l’empresa, mentre que la UGT va perdre pes. L’actual comitè, de 21 membres, està composat per CCOO (7), CGT (5), UGT (5), CIT (3) i STR (1).

La CGT considera que «paguem les conseqüències del creixement electoral i els altres dos sindicats independents estan igual», segons Miguel Zanón (CGT). Tot i no «tenir grans esperances que el jutge ens doni la raó, perquè ens enfrontem a adversaris poderosos, presentarem els recursos que calgui». I si la via judicial resulta estèril, «ja hem fet una proposta a CIT i STR per constituir un comitè paral·lel, perquè no podem permetre que se’ns vulnerin els drets amb pactes inconfessables entre aquests dos sindicats i l’empresa».

Repsol va preferir ahir no fer valoracions sobre el cas, mentre que CCOO i la UGT van negar cap discriminació. Alejandro Rodríguez (CCOO) ha assegurat: «La CGT no era a la comissió negociadora del conveni perquè no tenia prou delegats. T’hi pots adherir, dir que no t’agrada i intentar canviar-lo. Però han triat el camí equivocat.» José Lillo (UGT) ha remarcat que «no hem fet res il·legal. La CGT va quedar fora de la negociació del conveni i no ha de participar en l’aplicació». El cas ha quedat conclús per a sentència.