CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El comitè d’empresa de Selsa denunciarà l’Ajuntament de Cornellà per “vulnerar” el dret a vaga

Dimarts, 15 gener, 2008

CORNELLÀ DE LLOBREGAT (BAIX LLOBREGAT), 15 de gener

- El comitè d'empresa de Selsa ha anunciat avui que presentarà una denúncia davant de la inspecció de treball per "vulneració del dret a vaga" després de conèixer que l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) ha contractat els serveis d'altres empreses per a la neteja de guarderies i col·legis públics. La plantilla de Selsa --encarregada de la neteja dels equipaments que depenen de l'Ajuntament-- manté des de fa una setmana una vaga indefinida en demanda de millores salarials.

El consistori va anunciar ahir que havia decidit actuar on els serveis mínims són "insuficients", segons l'Ajuntament. Davant d'aquesta decisió, la representant del sindicat CGT al comitè d'empresa de Selsa, Mercedes Lorca, ha assegurat que "l'actitud de l'Ajuntament és il·legal". "Ens està negant el dret a vaga i està incomplint una llei",

Segons Lorca, "l'única força que teníem era que els col·legis estiguessin bruts. Ara, com estan nets, ja ens podem estar un any en vaga que no avançarem res". La representant de la CGT ha explicat que les negociacions amb l'empresa estan encallades. "No ens volen augmentar el sou i ens ofereixen reduir la jornada laboral eliminant la mitja hora del dinar", segons Lorca, que ha denunciat que l'Ajuntament els ha imposat multes per embrutar la via pública durant les manifestacions que han protagonitzat.

Els 114 treballadors de l'empresa Selsa --que s'encarrega de la neteja de dependències municipals com ara poliesportius, col·legis, centres cívics o biblioteques-- estan en vaga des de dimarts passat per reclamar un augment del sou base --actualment situat en 711 euros--, una quarta paga extra i la jornada de 35 hores.

Fa una setmana que els 114 treballadors de Selsa es van declarar en vaga indefinida per reclamar millores laborals, com ara un augment d'un 5% del sou –les netejadores es queixen que cobren 717 euros mensuals–, una quarta paga extraordinària i una jornada de 35 hores, després d'haver fet diverses jornades de vaga al novembre i al desembre. L'Ajuntament ha contractat personal de reforç d'altres empreses «només per netejar els llocs on es puguin produir situacions d'insalubritat», segons va dir ahir l'alcalde, Antonio Balmón, que va posar com a exemple la recollida de bolquers a les escoles bressol. La possible insalubritat inclou, segons Balmón, les escoles, especialment pel que fa a la franja dels més petits –Selsa s'ocupa de la neteja de sis escoles bressol i vint-i-tres escoles d'infantil i primària, a més de casals d'avis, centres cívics, piscines municipals i algunes dependències municipals.

El comitè d'empresa, presidit per la UGT i format a més per la CGT i CCOO, té previst denunciar avui judicialment el consistori per aquest fet. «Nosaltres complim els serveis mínims; per tant, el que ha fet l'Ajuntament és il·legal», va manifestar la presidenta del comitè d'empresa, Lourdes Garcia. Segons Garcia, «l'Ajuntament pot haver contractat una altra empresa, però les treballadores que hem trobat netejant les escoles bressol són les empleades que habitualment netegen a alcaldia», contractades directament pel consistori. Els serveis mínims que segons Garcia es duen a terme, i que Balmón considera insuficients, consisteixen a netejar els lavabos i menjadors de les escoles i casals d'avis en dies alterns, aquests edificis sencers un cop cada quatre dies i la resta d'instal·lacions municipals un cop a la setmana. Els empleats de Selsa es queixen també que se'ls ha multat amb sancions de 30 euros per haver embrutat el carrer durant la manifestació de divendres «sense que la policia identifiqués ningú» a la marxa, segons Garcia, que hi va afegir que han arribat multes a dones que ja són jubilades però que van assistir a la manifestació en solidaritat amb els vaguistes. El comitè interpreta que el consistori ha sancionat a partir d'una llista de treballadors, per la qual cosa es planteja també denunciar-ho per vulneració de la protecció de dades. Amb tot plegat, «la gent està molt escalfada», segons Garcia, i la negociació és en un punt mort.