CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Congrés aprova definitivament la reforma laboral: acomiadament lliure i més explotació

Dissabte, 11 setembre, 2010

Aquest dijous 9 de setembre en el Congrés dels Diputats s'ha aprovat la reforma laboral amb els vots del PSOE i gràcies a l'abstenció del PNB. El text facilitarà l'acomiadament per motius d'absentisme laboral i hi haurà un major control dels aturats.

El Congrés va repassar les esmenes procedents del seu pas pel Senat, corregint un text que va suscitar la crítica de tota l'oposició, i va ser aprovat amb l'únic suport del PSOE. En el seu últim tràmit, el PSOE va suavitzar la reforma que havia endurit el Senat en una cadena de votacions en la qual els socialistes es van sumar a la resta de grups de l'esquerra per a tombar alguns punts afegits en la Cambra alta.

Els elements nous de la reforma laboral són els següents:

- En el cas d'atur parcial, l'atur cobrat es calcularà per hores i no per dies, de manera que el percentatge de la prestació consumit sigui equivalent al de reducció de jornada.

- Reducció de 100 a 30 dies del ’període de gràcia’ del que disposen els desocupats per a rebutjar cursos de formació sense ser penalitzats.

- Les causes econòmiques per a l'acomiadament objectiu, de 20 dies d'indemnització (abans 45 dies), podrà justificar-se per pèrdues "actuals o previstes" o la "disminució persistent del nivell d'ingressos".

- Justificació de l'acomiadament per motius d'absentisme laboral, s'han fixat en un límit del 20% de les jornades hàbils durant dos mesos consecutius, o el 25% al llarg de quatre mesos discontinus dintre d'un període d'un any, sempre que la mitjana de la plantilla no superi el 2,5%.

- El PSOE ha assolit eliminar una altra de les esmenes introduïda pel PNB que obligava a les empreses a fer fixos només a aquells treballadors que hagin encadenat contractes durant tres anys ocupant el mateix lloc de treball i amb idèntica activitat, mentre que a partir d'ara només ha d'estar en la mateixa empresa durant aquest mateix període.

- Han desaparegut les esmenes relatives a l'absentisme laboral que flexibilitzaven els terminis per a acomiadar als treballadors per aquesta causa i la que enduria les condicions per a convertir als empleats temporals en fixos.


>>> Resum de les mesures que comporta la reforma laboral finalment aprovada, efectuat pel diari Público:

Una reforma marcada per la flexibilització de l'acomiadament

L'abaratiment de l'acomiadament o el major control sobre els treballadors i aturats marquen la nova reforma laboral aprovada en el Congrés.

Així, després de dos mesos de la seva tramitació, finalment aquests són els aspectes fonamentals del nou text:

- Quines novetats s'han incorporat en la reforma?

En el seu pas pel senat es van introduir diverses novetats però moltes van ser rebutjades el 9 de setembre pel congrés. Un canvi significatiu és que l'atur per als treballadors amb contracte en jornada parcial es calcularà per hores i no per dies com fins a ara.

- Ha canviat en alguna cosa la facilitat per a acomiadar?

En essència, perdura la liberalització a l'hora d'acomiadar, ja que s'ha respectat la fórmula pactada per PSOE i PNB que autoritza acomiadaments objectius (indemnitzats amb 20 dies) si l'empresa justifica pèrdues "actuals o previstes" o la "disminució persistent del nivell d'ingressos".

- Si falto al treball perquè estic malalt, em poden acomiadar?

La reforma contempla com causa objectiva per a acomiadar l'absència "encara que sigui justificada" del treball en un 20% de les jornades hàbils durant dos mesos consecutius o quatre discontinus en un termini de 12 mesos, excepte excepcions com l'embaràs. Per a aplicar aquest supòsit, l'empresa haurà de tenir un índex d'absentisme mig del 2,5%, en contra de la pretensió del PNB, que volia utilitzar aquesta possibilitat sense restriccions.

- A què m'obliguen ara si estic en atur?

El PSOE ha inclòs que un desocupat hagi d'acceptar un curs de formació als 30 dies d'estar inscrit en l'atur, sota pena de perdre el dret a la prestació. Els sindicats asseguren no estar molt preocupats amb aquesta novetat perquè, diuen, els serveis públics d'ocupació tot just ofereixen cursos.

- Imposaran el contracte de 33 dies?

No, ja que conviurà amb el contracte de 45 dies per any treballat i amb els contractes temporals. Les modificacions del Govern amplien els supòsits per a utilitzar aquest contracte de Foment de l'Ocupació a pràcticament tots els col·lectius, però en els dos mesos que porta en funcionament tot just s'ha utilitzat. El Govern addueix que els empresaris no han fet ús de les noves possibilitats de la reforma laboral davant la incertesa que suposaven els nous canvis que pogués introduir el Parlament. Els sindicats temen que a partir d'ara hi hagi un efecte de "substitució" dels treballadors amb contractes indefinits ordinaris (45 dies) pels de menys protecció.

- Afecta a altres models de contractes?

Beneficia als treballadors amb contractes fixos-discontinus ja que quan encadenin tres anys continuats en el mateix centre de treball poden passar a formar part de la plantilla indefinida. També preveu augmentar la indemnització dels contractes temporals fins a 12 dies per any treballat, una cosa que no es percebrà fins a 2012, que és l'any que contempla la llei per a iniciar la pujada gradualment. La intenció del Govern és que, en uns anys, tots els contractes tinguin un cost d'acomiadament similar i que compensi crear ocupacions indefinides.

- Al final s'aplicarà el model austríac?

La llei recull el compromís formal del Govern de presentar un projecte en 2012 per a crear un sistema similar al model laboral que regeix a Àustria i que consisteix que el treballador es pugui embutxacar la indemnització per acomiadament si decideix deixar el treball per a formar-se o per raons de mobilitat geogràfica. Les indemnitzacions aniran a comptes individuals de cada treballador.