CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Conseller Puig admet ara, que el 14N els Mossos van disparar on l’Ester Quintana va perdre l’ull

Divendres, 7 desembre, 2012

Al contrari del que el conseller d'Interior, Felip Puig, va sostenir dilluns al Parlament, els mossos sí que van disparar projectils antiavalots a la zona pròxima on Ester Quintana va perdre un ull la nit del 14 de novembre a Barcelona, durant la manifestació amb motiu de la vaga general. Així ho van admetre ahir fonts de la Conselleria d'Interior en conversa amb aquest diari després de la divulgació d'un vídeo gravat per Solidaritat i Comunicació (SICOM) i publicat a Youtube en què s'aprecia com un agent dispara una llançadora a la confluència de passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere.

Dilluns, davant la Diputació Permanent del Parlament, Puig va negar que aquesta àrea hagués estat escenari del llançament de projectils «en cap moment», i va descartar que un d'ells fos el causant de la greu lesió ocular de Quintana. «Si bé és cert que es van llançar altres projectils, com he dit, en aquest punt, el passeig de Gràcia, entre Gran Via, Casp i Ronda de Sant Pere, d'acord amb les informacions derivades de la investigació que es va posar en marxa, no es va fer cap llançament de projectil», va proclamar Puig a la Cambra.

Però ahir, després de difondre el vídeo, fonts de la conselleria van al·legar que aquestes paraules van ser una explicació incorrecta del conseller, que, segons la versió actual, en realitat intentava explicar que no es van utilitzar boles de goma en cap moment i que les llançadores només van disparar projectils a la zona en la qual Quintana va patir l'impacte almenys una hora després que la dona resultés mutilada i en direcció a la ronda de Sant Pere i no cap a la Gran Via, on la víctima va encaixar el cop. Van afegir també que el motiu pel qual un mosso va utilitzar la llançadora a la ronda de Sant Pere va ser per evitar que «uns esvalotadors» destrossessin mobiliari urbà. I van insistir que el 14-N els mossos van confiscar tiradors i altres objectes capaços de causar lesions greus.

SOLIDARITAT AMB QUINTANA

Stop Bales de Goma i el diputat electe de la CUP David Fernàndez van ser dels primers a informar a les xarxes socials de l'existència d'aquesta gravació, disponible a Youtube. Fernàndez ho va fer al seu compte de Twitter, juntament amb un missatge en el qual qüestionava la versió d'Interior. «La mentida de Puig, desmentida en el [minut] 03:16 d'aquest vídeo. Projectil disparat [al] passeig de Gràcia el 14-N», va tuitejar Fernàndez ahir. Segons el dirigent de la CUP (que apareix en aquesta xarxa social amb un pegat a l'ull en solidaritat amb la víctima), aquest vídeo «torna a deixar en evidència» el conseller. Fernàndez recorda que 24 hores després dels incidents, Puig ja va afirmar que en aquesta zona «no es van llançar ni pilotes, ni projectils, ni salves» i que dilluns passat, dos dies abans del reconeixement d'ahir per part d'Interior, el dirigent afirmava que només es van llançar dues salves.

Per Laia Serra, advocada de Quintana, la rectificació suposa un «avanç», però es va mostrar molt crítica amb el paper que està portant a terme Interior fins al moment i el va instar a aportar «la col·laboració necessària» per «saber qui és l'autor d'aquests fets». Serra es va mostrar esperançada que aquest cas tingui un millor final que el d'altres mutilats com Quintana, ja que està comptant amb «un gran suport de la ciutadania», que s'adona, segons Serra, que això «li podria passar a qualsevol».

El portaveu de Stop Bales de Goma, Nicola Tanno, va comentar que la correcció de la versió de Puig posa en relleu que hi ha «esquerdes» en el seu discurs i confirma les «contradiccions» d'aquest cas. Tanno va tornar a insistir que en l'explicació dels Mossos i d'Interior hi ha «errors i omissions».

Font: El Periódico


Quin projectil va fer perdre l'ull esquerre a Ester Quintana?

JESÚS RODRÍGUEZ - Setmanari Directa

La Brigada Mòbil de Mossos d'Esquadra utilitza dos tipus d'escopetes. La Franchi convencional amb bales de cautxú de 54 mm de diàmetre i uns 80 grams de pes, que llança projectils a una velocitat superior als 700 km/h (després d'un fort soroll del cartutx impulsor) i que reboten després d'impactar, i les escopetes GL-06, provinents de la indústria militar i que llancen projectils de 40 mm (amb un soroll més discret i sec), més lleugers i que quan impacten no reboten. Està acreditat que ambdós tipus d'armes han provocat greus lesions als ulls. L'ús de la Franchi és l'origen dels set casos documentats a Catalunya abans de la lesió d'Ester Quintana. La GL-06 s'utilitza des de fa poc més d'un any a casa nostra i, per tant, hi ha menys casos documentats de les seves conseqüències. A França, però, un noi també va perdre l'ull per l'impacte d'un d'aquests projectils que, suposadament, són menys lesius.

Cartutx impulsor, bala de cautxú de 54 mm i projectil de 40 mm
Ester Quintana va perdre l'ull esquerre el passat 14 de novembre després de l'impacte d'un projectil entre les 20:45 h i les 20:55 h quan era a la calçada central del tram del passeig de Gràcia comprès entre el carrer Casp i la Gran Via de les Corts Catalanes. Des d'aleshores, el Departament d'Interior manté la tesi que l'origen de la greu ferida no va ser cap projectil llançat pels agents antiavalots de la Brigada Mòbil i, fins i tot, el conseller Felip Puig va insinuar que podia haver estat causada pel llançament d'objectes per part de manifestants. En aquest sentit, des del gabinet de premsa del conseller, ahir van fer arribar a diversos mitjans de comunicació la fotografia de dos tiradors que, suposadament, van ser requisats durant la manifestació del dia de la vaga general. Contràriament, els informes mèdics són concloents i apunten que el tipus de lesió només és compatible amb un projectil d'un volum, forma i massa similar a una bala de goma.

En una primera versió oficial dels fets, es va dir que al lloc i l'hora de la fatal ferida no s'havia produït cap intervenció policial i que, per tant, no s'havien llançat ni salves, ni projectils, ni bales de goma. El 3 de desembre, Felip Puig va matisar les seves pròpies paraules i va reconèixer que una unitat de la Brigada Mòbil va intervenir en aquell punt poc abans de les nou del vespre amb la detonació de dues salves. Ahir a la nit, però, fonts properes al conseller afegien que al marge de les salves també s'hi va llançar amb una escopeta GL-06 un projectil de precisió foam (material viscolàstic de 40 mm de diàmetre) però advertint, en tot cas, que va passar més enllà de les 21:00 h.

Els testimonis presencials han aportat una versió molt diferent. Amb la suma de relats d'una vintena de persones que ho van poder veure es pot afirmar taxativament que tres furgonetes de la Brigada Mòbil es van aturar al lateral mar-Llobregat de la Gran Via al voltant de les 20:45 h, afirmació que es pot certificar amb el visionat de les imatges que una càmera de 8tv instal·lada a una plataforma –a la confluència amb el passeig de Gràcia– va poder gravar en directe. L'arribada de les furgonetes –que poden ser identificades mitjançant el número que duen al lateral i al sostre del vehicle– és el preludi d'una càrrega amb detonacions, que també es poden escoltar amb nitidesa en el mateix vídeo. Aquest fort soroll, que també escolten els testimonis i la mateixa Ester Quintana, té lloc fraccions de segon abans del fatal impacte a l'ull. Del relat de les testimonis es pot confirmar que a la zona no hi havia cap altre incident o aldarull ni ningú llançava cap objecte contra la policia; la situació era de normalitat abans de l'arribada dels furgons, amb gent parlant i conversant en grups abans d'entrar al metro i un cop finalitzada la manifestació.

Un informe nega l'ús de bales de goma però confirma la detonació de dues salves

L'informe que va rebre el conseller d'Interior abans de la seva compareixença a la diputació permanent del Parlament de Catalunya el 3 de desembre assenyala que aquelles detonacions tenien el seu origen en dues salves llançades pels escopeters amb l'objectiu de dispersar la gent, però sense la utilització de bales de goma. De fet, el que es defineix col·loquialment com a salva és un cartutx impulsor del calibre 12 que s'utilitza per disparar les bales de goma, però que també es pot detonar sense projectil, amb l'única finalitat de de generar pànic i fer córrer la gent concentrada. Segons aquest informe –que sostenta la tesi del conseller–, doncs, s'afirma que no es va llançar cap bala de goma (projectil de cautxú de 54 mm de diàmetre). La certesa de Felip Puig respecte aquest extrem es basa en un únic indici: a l'armeria de l'edifici Egara de Sabadell (base operativa dels antiavalots) van entrar a mitjanit el mateix nombre de bales de goma que les que n'havien sortit al matí.

Armes i municions van arribar a l'armeria dues hores i mitja després dels fets

Segons ha pogut saber aquest setmanari, però, les diferents unitats que van intervenir al centre de Barcelona –també la unitat que va actuar al lloc on va ser ferida Ester Quintana– es van replegar a partir de les 22 h i, un cop finalitzat l'operatiu de la vaga general, en grups a una certa distància –Gran Via, Ronda Universitat, Via Laietana i plaça Urquinaona. Van aprofitar per recollir les proteccions, guardar l'armament i beure i menjar alguna cosa, abans d'enfilar en direcció a Sabadell passades les 23 h. Per tant, van transcórrer més de dues hores i mitja des de l'impacte fins el moment en que es van entregar les armes i les municions a l'armeria de l'edifici Egara.

La notícia d'una dona de 42 anys que havia estat ferida greument per un projectil de Mossos va començar a córrer per la xarxa abans de les 22 h. És important destacar que, en cas de ser certa la informació oficial del Departament d'Interior, segons la qual els agents no van rebre autorització per disparar bales de goma, qualsevol hipotètic ús d'aquests projectils s'hauria fet de manera irregular i antidisciplinària. No escapa a ningú que les bales de goma un cop llançades reboten i queden abandonades al carrer. Qualsevol les pot recollir; vianants o els mateixos agents que actuen als operatius d'ordre públic.

Font: Setmanari Directa


Carta del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya adreçada a Felip Puig, amb motiu de la seva compareixença del dilluns 3 de desembre al Parlament

Conseller (en funcions) Puig, fins on ho faràs durar tot plegat? El dimecres 14 de novembre vam tornar a assistir a noves escenificacions de violència gratuïta del cos d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra, del qual encara n’ets el responsable. Adolescents atonyinats a Tarragona pel simple fet de voler participar en una vaga que, entre altres coses, lluitava pel seu futur. Manifestants a Barcelona amb fractures obertes de cúbit, amb la mandíbula rebentada o sense l’ull que els ha robat una bala de goma disparada per la policia que dirigeixes.

Conseller (en funcions) Puig, no et creiem quan dius que totes aquestes situacions van ser fortuïtes. Les porres no reboten soles per impactar al cos d’un jove reiterades vegades. I les bales de goma que milers vam sentir als voltants de la Pça. Urquinaona, Pça. Catalunya i Pla de la Catedral a Barcelona no es disparen soles. Les porres les agafen policies. I les escopetes que disparen les bales també. El passat 14 de novembre aquests policies van actuar seguint ordres, per això pertanyen a un cos jeràrquic amb una clara cadena de comandament. Com el passat 29 de març, quan també el nombre de ferits/des es va contar per desenes, o durant l’intent de desallotjament de la Pça. Catalunya de Barcelona el 27 de maig de l’any 2011. I la llista, ho saps prou bé, podria ser encara més llarga.

Conseller (en funcions) Puig, no t’adones que fas el ridícul quan negues les evidències? La teva policia va pegar i va disparar el 14 de novembre. Tu ho saps. Tothom ho sabem. Mentint t’enterres a tu mateix i davant dels teus (davant nostre ja fa temps que ho estàs, d’enterrat). Tingues la valentia i l’honestedat de mostrar-te tal i com ets, d’explicar allò que fas i, sobretot, les ordres que dones. Explica que la violenta repressió de manifestants persegueix sembrar el terror perquè vols fer de la por la millor arma por aturar les protestes d’un poble cada vegada més fart de la destrucció de drets socials al que l’esteu sotmetent.

Finalment, Felip, aprèn de la dignitat i la valentia de l’Ester, a qui li has robat la meitat de la mirada. Aprèn de la dignitat dels braços trencats i dels cossos plens d’hematomes que demà, quan ja no siguis conseller, seguiran sent i existint per fer que el futur sigui de tots. Mentre, de tu, Felip, ja no n’esperem res més que la teva dimissió com a Conseller d’Interior.

Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

30 de novembre de 2012

FONTS: SETMANARI DIRECTA

ELPERIODICO.CAT

YOUTUBE SICOM.CAT