CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El front comú es conjura a Lleida per frenar «l’onada transvasista»

Dilluns, 14 abril, 2008

GUSTAU MORENO. El Punt Digital. Lleida. Dissabte 12 d'abril.

El front unitari contra els transvasaments ja és una realitat, després del compromís adquirit ahir a Lleida per una vintena de col·lectius ciutadans i grups ecologistes d'arreu de Catalunya. La principal conclusió de la cimera és que els contraris a qualsevol tipus de transvasament iniciaran una línia de treball comú, i que es mobilitzaran per frenar l'«onada transvasista» que prepara la Generalitat i que es concreta en la captació d'aigua del Segre i la possibilitat d'interconnectar les xarxes d'aigua. De fet, dilluns naixerà la Plataforma en Defensa del Segre (PDS), vinculada a la plataforma de l'Ebre (PDE).


El portaveu de la Institució de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de la Natura (Ipcena), Joan Vàzquez, va fer una valoració «molt positiva» de la cimera de Lleida, tot i que en el moment de tancar aquesta edició encara es debatia el manifest conjunt de les entitats participants. Vàzquez va afegir-hi que la reunió és l'embrió de la nova línia de treball que encetaran la vintena d'organitzacions socials que van arribar des de tots els punts del país. «L'oposició a qualsevol tipus de transvasament és pràcticament unànime, i estem decidits a mobilitzar-nos per frenar aquesta onada transvasista», va remarcar. Així, Vázquez va confirmar que la previsió és crear la nova PDS a l'assemblea informativa que Ipcena i l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya han convocat per dilluns al vespre. Segons el portaveu, la plataforma del Segre s'estendrà després a les comarques del sud de Lleida, i estarà «en constant relació» amb la PDE. De fet, Vàzquez va anunciar que la PDS també assistirà a l'assemblea general que es farà a Tortosa, amb el lema Lo riu és vida, ‘no' als transvasaments.

L'assemblea de Tortosa serà el 19 d'abril, i serà clau per vertebrar la xarxa catalana contra els transvasaments, que ahir va començar a refer-se a Lleida. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va destacar la bona sintonia amb els grups del Segre i amb els col·lectius del Ter, però també va admetre que hi ha entitats de l'àrea metropolitana de Barcelona que tenen una «sensibilitat diferent» sobre el tema. «Hi ha una certa divisió perquè la pressió mediàtica sobre la sequera és molt forta, i hi ha alguns que temen una involució de la política hidràulica, encara que nosaltres pensem que ja s'està produint», va advertir Tomàs. Per això, el portaveu va assenyalar que la PDE només continuarà treballant «amb els equips que estiguin en contra dels transvasaments, fins i tot dels que se'ns presenten com a temporals o limitats». En aquest sentit, Tomàs va insistir que els col·lectius ciutadans i els grups ecologistes de Catalunya han de continuar fent pedagogia sobre la nova cultura de l'aigua i evitar les confrontacions entre els diferents territoris, però també presentar alternatives a la gestió de la sequera que està fent la Generalitat.

Noticia publicada a Vilaweb i El Punt Digital
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2814296


DECLARACIÓ DE LLEIDA A FAVOR DEL REEQUILIBRI TERRITORIAL i CONTRA ELS TRANSVASAMENTS

Les entitats i organitzacions assistents a la trobada de Lleida, l’11 d’Abril del 2008: Ecologistes de Catalunya, IPCENA, GEPEC, CEPA, SEO/BirdLife, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció, DEFGOL, Jovens de les Terres de l’Ebre, Grup Ecologista de les Terres de l’Ebre, CUP Lleida, Maulets i Assemblea Pagesa, davant la situació de reactivació de les politiques de transvasaments, acordem la següent declaració:

Primer- considerem que l’aigua pertany i s’ha de gestionar a cada conca corresponent.

Segon- considerem imprescindible respectar un cabal de manteniment ambiental dels rius .

Tercer- Demanem actuacions davant de l’estat crític actual dels nostres rius, amb l’objectiu de garantir-ne la seva conservació.

Quart- no acceptem cap transvasament, ni el d’Isòvol, ni el de l’Ebre, ni cap altre.

Cinquè- Demanem un Canvi de model territorial, que adeqüi el creixement als recursos disponibles en cada conca.

Sisè- L’aigua, és un l’element indispensable pel reequilibri territorial i de redistribució de la riquesa.

Setè- Per defensar els drets dels rius i de la població de les seves conques acordem:

- Seguir el diàleg entre les entitats assistents que han signat el manifest.

- Participar en els següents actes:

Assemblea que es celebrarà el dia 14 d’Abril a les 20:00h a Bellver de Cerdanya.

Assemblea de la PDE que es celebrarà el dia 19 d’Abril a les 20:00 h a Tortosa.

ELS RIUS SON VIDA, NO ALS TRANSVASAMENTS.

Lleida, 11 d’abril de 2008