CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Govern català presenta uns pressupostos per al 2012 molt restrictius, en que els funcionaris carregaran amb gran part de les retallades

Dimarts, 27 desembre, 2011

El Govern de Catalunya ha presentat els seus comptes per al proper any, que segueixen amb les retallades, centrades de forma destacada en el salari dels funcionaris. A més, també volen imposar un euro de taxa per cada recepta mèdica que s'imprimeixi, cobrar als turistes una taxa, vendre patrimoni i pujar els impostos indirectes. Els directes no es toquen.

El conseller d'Economia i Finances, Andreu Mas-Colell va presentar el 20 de desembre en el Parlament els comptes, que tornen a estar marcats per l'"austeritat", per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,3% del Producte Interior Brut (PIB) a la fi de 2012.

Els pressupostos de Catalunya pel 2012, sumen un total de 37.024 milions d'euros, fet que suposa una despesa del 0,7% respecte els de l'any passat (que ja van veure's reduïts en un 10%). D'aquests, 29.727 milions d'euros són directament pressupost del govern català, mentre que la resta correspon al sector públic.

El sector públic català, format per la Generalitat i les seves empreses i organismes públics, comptarà el 2012 amb 831 llocs de treball menys en relació a 2011. En total, el sector públic català s'emprarà en 2012-230.182 persones, davant les 231.013 de 2011.

Segons les dades del conseller, de tots els empleats públics, 207 seran alts càrrecs (quatre menys que el 2011); 201, personal eventual (dos menys); 115, alt personal directiu de les entitats del sector públic (20 menys); 167.965 seran funcionaris (148 menys, fruit majoritàriament de jubilacions), i 61.694 places de personal laboral (657 menys).

En la presentació dels pressupostos del 2011 al Parlament, el conseller d'Economia i Coneixement va assegurar que "no hi ha reducció de personal" sinó que la disminució de la despesa en personal es fa per l'increment d'hores treballades i les reduccions salarials.

El Govern preveu augmentar els seus ingressos pujant taxes i venent patrimoni. La Generalitat preveu augmentar els seus ingressos en 1.608 milions durant 2012 a partir de la creació de noves taxes, la pujada d'altres i la venda o concessió de patrimoni-edificis i altres inversions com participacions en empreses-. En concret, el conseller ha avançat que Catalunya aplicarà una taxa turística sobre els allotjaments turístics, un augment del tipus impositiu sobre les benes minoristes d'hidrocarburs i una taxa per expedició de recepta farmacèutica a la qual el Govern anomena 'tiquet moderador' que, segons preveu l'Executiu, aportaran cadascuna 100, 130 i 102 milions respectivament.

Entre les mesures previstes pel govern català, destaca que tots els catalans hauran de pagar a partir de l'1 de gener un euro per cada recepta farmacèutica que dispensi la sanitat pública, i amb aquesta mesura, es preveuen recaptar 102 milions. Mas-Colell ha assegurat que per ara aquesta taxa serà universal, encara que ha obert la porta a que al llarg de l'exercici, el Goven pugui dictaminar que determinats col·lectius que no ha concretat puguin no haver d'abonar aquesta taxa.

El Govern ha avançat també que els impostos directes es mantenen i els indirectes augmenten. En aquest sentit mantindrà els actuals tipus impositius de l'IRPF a les rendes més altes, mentre que incrementarà els tipus de l'impost d'actes jurídics i documentats i l'import de les taxes per sobre de l'increment general per sumar a les arques de la Generalitat 72,5 i 4 milions respectivament.

Ara s'encetarà la seva tramitació parlamentària en comissió fins la seva aprovació definitiva -o no- al ple del Parlament.

Font: Agències