CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El govern de Portugal cedeix a la pressió del carrer i es replanteja les retallades

Dissabte, 22 setembre, 2012

portugalbasta.jpg

El Govern de Portugal ha acabat per cedir a la pressió del carrer. Després de dues setmanes de protestes als carrers ha acceptat fer marxa enrere en la seva última proposta d'ajustos, dirigida a augmentar la càrrega fiscal dels treballadors i reduir la de les empreses.

En un comunicat divulgat per la Prefectura de l'Estat, l'Executiu lusità del primer ministre Pedro Passos Coelho admet "estar disponible per, en el marc de la concertació social, estudiar alternatives "a la pujada de la taxa Social Unica (TSU), les retencions que practica l'Estat a les nòmines dels treballadors i les empreses, fortament criticada per patronal, sindicats, oposició i grups civils. A més, el Govern assenyala que "han estat superades les dificultats que podien afectar la solidesa de la coalició de govern" formada pel Partit Social Demòcrata de Passos Coelho i el Centre Democràtic Social-Partit Popular.

Així, "els consellers han assenyalat la importància crucial del diàleg polític i social i de la recerca de consensos per trobar solucions que, tenint en compte la necessitat de complir amb els compromisos assumits (...) garanteixin l'equitat i la justícia en la distribució dels sacrificis així com la protecció de les famílies de menors ingressos i permetin albirar un creixement econòmic sostenible ".

Amb la rectificació el Govern aconsegueix estabilitat en la seva coalició i pau amb els sindicats El Govern conservador també reconeix que " Portugal depèn molt de l'exterior per al finançament de l'Estat i de la seva economia", de manera que el Consell d'Estat" considera que s'ha de fer tots els esforços perquè el sanejament de les finances públiques i la transformació estructural de l'economia millorin les condicions per a la creació d'ocupació i preservin la cohesió nacional ".

Protestes multitudinàries

Durant les vuit hores de reunió del Consell d'Estat, milers de manifestants van expressar la seva malestar amb les retallades i les mesures del Govern de Passos Coelho davant el Palau de Belém, residència oficial del president portuguès. Els concentrats van corejar consignes com "Covards! Covards!" a l'entrada dels polítics o "El poble unit mai serà vençut" i van demanar la dimissió del Govern.

"Cavaco, escolta, el poble està en lluita" o "FMI fora d'aquí" van ser algunes de les consignes més corejades pels manifestants. La protesta va transcórrer gairebé incidents , encara que van ser detingudes quatre persones acusades de llançar petards i una més per resistència a l'autoritat.

L'oposició, els sindicats i fins i tot la patronal s'oposaven a la reforma perquè debilitaria el consum intern

La proposta del Govern portuguès de pujar el 2013 les contribucions que paguen a la Seguretat Social els treballadors i baixar la que abonen les empreses per cada empleat va ser anunciada pel propi Passos Coelho el divendres 7 de setembre, amb l'objectiu de "crear ocupació" i frenar així el continu augment de l'atur.

La mesura, però, va ser contestada per l'oposició, els sindicats i fins i tot la patronal, per considerar que podia enfonsar encara més el ja de per si debilitat consum intern. Aquest nou increment de la càrrega fiscal als treballadors també va causar divergències entre els dos partits que conformen el Govern conservador, els socialdemòcrates del PSD i els democratacristians del CDS-PP, que junts permeten Passos Coelho gaudir de majoria absoluta.

Aquestes diferències de criteri entre els dos grups parlamentaris van quedar finalment resoltes, segons el comunicat fet públic aquest dissabte després de la reunió del Consell d'Estat, que dóna per "superades les dificultats que podien afectar la solidesa" d'aquesta aliança i descarta així la possibilitat de una crisi política.

L'òrgan consultiu, que últimament només ha estat convocat pel cap de l'Estat en situacions de crisi, també va incidir en la necessitat de " preservar la cohesió nacional "en un moment en què Portugal es troba intervingut per les institucions internacionals.

El país viu sota l'assistència financera de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional des de maig de 2011 , que van acordar prestar 78.000 milions d'euros al llarg de tres anys per evitar la fallida, a canvi d'un sever programa d'ajustos i reformes aplicat estrictament pel Govern conservador portuguès.

Les retallades, però, no han evitat que Portugal afronti dificultats per complir amb alguns dels compromisos adquirits amb la troica, com el de la reducció del dèficit públic, el que obligarà a l'adopció de noves mesures d'austeritat.

- IMATGES AÈRIES DE LES MANIFESTACIONS A LISBOA I OPORTO

FONT: PUBLICO.ES