CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Govern espanyol amaga que el pressupost de Defensa ha pujat enguany un 17%

Dijous, 20 setembre, 2012

CiU i PNB, juntament amb el PP, PSOE i UPyD, avalen un crèdit extraordinari de més de 1.700 milions al ministeri encapçalat per Pedro Morenés que provocarà que la despesa creixi enormement, malgrat que se'n va anunciar una reducció.

Quan el Govern espanyol, presidit per Mariano Rajoy, va presentar els pressupostos estatals per aquest curs va anunciar una retallada als ministeris superior al 17% de mitjana. La cartera de Defensa no s’escapava de la tisorada, però en el seu cas quedava reduïda a menys d’un 9%. A l’hora de la veritat, però, s’ha demostrat que la xifra era falsa i que el ministeri encapçalat per Pedro Morenés, una persona amb uns vincles molt estrets amb la indústria armamentística, rep un tracte totalment privilegiat per part de l’executiu del PP, fins al punt que els seus recursos s’han incrementat amb relació a l’any passat.

En concret, fa uns dies i sense que gairebé no transcendís, el consell de ministres va aprovar un real decret pel qual se li concedeix un crèdit extraordinari a Defensa de 1.782 milions d’euros, xifra que es destinarà a pagar part dels deutes contrets amb la indústria armamentística. En concret, serviran per complir amb els compromisos contrets per l’adquisició de l’avió de combat Eurofighter, l’helicòpter Tigre i el carro de combat Leopart, entre d’altres. Amb aquest ingrés, que acabarà sent més alt gràcies a altres aportacions que sumaran prop de 600 milions extres, el pressupost de Defensa –que no inclou tota la despesa militar- s’apropa als 8.100 milions, una xifra un 16,88% més elevada que el 2011. La decisió ha estat avalada aquest dimecres al Congrés pels grups del PP, PSOE, CiU, PNB i UpyD.

Tot plegat no sorprèn si es té en compte que el ministre de Defensa formava part d’un mínim de vuit empreses en el moment de ser nomenat. En concret, era conseller d’Instalaza, antiga fabricant de bombes de dispersió que ara reclama 40 milions d’euros al Govern espanyol, de la fabricant de míssils MBDA i de Segur Ibérica, entre d’altres. Sembla evident que el complex militar-industrial pot estar ben tranquil mentre Morenés s’ocupi de Defensa.

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/09/el_govern_espanyol_amaga_que_el_pressupost_de_defensa_ha_pujat_enguany_un_17_31501.php


Bel·licisme sense escrúpols enmig del caos social

No cal fer cap acudit fàcil amb les esperpèntiques postures legionàries del PP davant Gibraltar o en aquestes oblidades roques (Illa de Tierra, per exemple) situades enfront de les costes marroquines.

No cal fer-ho amb aquestes qüestions secundàries quan el que realment es cou -a saber, el paper de "estat serf" que el Pentàgon té assignat a Espanya des de la Guerra Freda- té ara traduccions molt més perilloses i rellevants: intervencionisme militar (al costat de França) en el nord d'Àfrica (Mali), compromís més directe en l'estratègia atòmica nord-americana en el mediterrani (escut antimíssils a Rota), intervencionisme directe en Orient Mitjà i oceà Índic (Afganistan, Atalanta), augment de les despeses militars i del comerç d'armes (venda d'armes a Aràbia Saudita), etc.

L'elecció del sr. Pedro Morenés (persona directament vinculada a importants fàbriques d'armes com l'empresa internacional de míssils MBDA; vegi's: http://www.mbda-systems.com/) és, més que un símbol, una prova ben eloqüent de per on van els tirs... En resum, tenim un govern la política de Defensa i Exteriors del qual té una essència senzilla i mortífera: "col·locar a Espanya en el lloc que li correspon" (Rajoy dixit). Això vol dir que el PSOE i el PP seguiran complint a ulls clucs les directrius del Pentàgon: rearmament accelerat i intervencionisme militar a les ordres de l'OTAN. I punt.

Que el PSOE i el PP obeïxen des de fa temps aquesta línia bel·licista en defensa dels interessos polítics i econòmics occidentals (perdó, he volgut dir en defensa dels drets humans i els valors democràtics) està molt clar. La recent publicació en el BOE d'un Reial Decret que permetrà al govern aprovar, enmig d'una devastació social sense precedents, una despesa extra de 1.728 milions d'euros en armes no deixa lloc a dubtes.

Les organitzacions pacifistes d'Andalusia han expressat ja la seva més ferma oposició a aquest impune atemptat social de gastar en armes el que amb tanta urgència necessitem per a educació, ocupació, salut, habitatge, etc.. No és aquesta despesa multimilionària en armes un delicte d'un calibre infinitament superior al de l'acte testimonial dels carros de la compra que Cañamero, Sánchez Gordillo i el SAT van prendre d'un supermercat?. Jo crec que si, clarament.

- Enllaç al comunicat de les organitzacions pacifistes sobre aquest nova i descomunal despesa militar:

http://redantimilitarista.wordpress.com/2012/09/11/el-gobierno-miente-y-aumenta-los-gastos-militares-en-detrimento-de-los-gastos-sociales/

- Reial decret-llei 26/2012, de 7 de setembre, pel qual es concedeix un crèdit extraordinari en el pressupost del Ministeri de Defensa per a atendre al pagament d'obligacions corresponents a programes especials d'armament per lliuraments ja realitzats:

http://www.boe.es/boe/dias/2012/09/08/pdfs/BOE-A-2012-11410.pdf

Cristóbal Orellana (http://noviolencia62.blogspot.com/)


El govern que sempre diria la veritat... MENTEIX I AUGMENTA LES DESPESES MILITARS EN DETRIMENT DE LES DESPESES SOCIALS

El Consell de Ministres del passat 7 de setembre va aprovar un crèdit de 1.782 milions d'euros al Ministeri de Defensa per al pagament dels deutes corresponents als Programes Especials d'Armament. Aquest crèdit mostra com els Pressupostos Generals de l'Estat estaven maquillats pel govern per a ocultar a la ciutadania la veritable quantia de les despeses militars.

El passat 7 de setembre el Consell de Ministres va aprovar mitjançant Decret-Llei un crèdit de 1.782 milions d'euros per al pagament dels deutes corresponents als Programes Especials d'Armament. Aquests programes tenen com objecte l'adquisició d'armes tan sofisticades que en molts casos mai arribaran a ser utilitzades i si arriben a utilitzar-se serà per a possibilitar la participació d'Espanya en guerres com les de L'Iraq o Afganistan.

La concessió d'aquest crèdit confirma les denúncies que en el seu moment van fer diferents col·lectius socials i centres d'estudis sobre l'ocultació per part del govern dels diners realment dedicats a despeses militars.

En els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2012 s'assignava una partida de 6.316 milions d'euros per al Ministeri de Defensa, el que suposava una disminució del 11% respecte de l'any anterior. Dada que per si sola ja posa de manifest l'aposta militarista de l'actual executiu ja que en plena crisi econòmica la retallada mitja per ministeri era del 17%. Mentre que les retallades en Defensa estaven per sota de la mitjana, per exemple, el Ministeri d'Educació i Cultura sofria una rebaixa del 21% o l'Agència de Cooperació Internacional per al Desenvolupament del 71%.

No obstant això, les dades corresponents al Ministeri de Defensa solament reflecteixen una part de les despeses militars. Si incloem totes les partides que segons els criteris de l'OTAN han de comptabilitzar-se com a tals i sumem la part corresponent dels interessos pagats pel deute públic, la despesa total seria de 15.835 milions d'euros i la disminució pel que fa a 2011 solament d'un 7%. Encara així, aquesta suposada disminució del 7% en les despeses militars no podia ser certa. Solament es destinaven 4,9 milions d'euros als Programes Especials d'Armament mentre que el Ministeri de Defensa tenia ja assumits uns compromisos de pagament per 1.862 milions d'euros. D'on sortirien aquests diners?

Ja tenim la resposta, un Decret Llei a la meitat de l'exercici pressupostari assignant els diners que en el seu moment no es va voler reconèixer i que se sabia que calia pagar. Tota una maniobra de maquillatge per a amagar davant la ciutadania les veritables xifres de la despesa militar. Operació que no és nova, doncs ja l'any passat es va pressupostar una despesa militar total de 17.017 milions d'euros i realment es van gastar 18.181 milions d'euros.

A més, aquest crèdit es finançarà a través del deute públic de l'Estat espanyol, el que significa un major endeutament i una major dependència dels mercats financers i dels plans d'ajustament imposats des del Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i la Unió Europea. Un augment del deute clarament il·legítim, doncs solament beneficiarà a les grans empreses del sector armamentista, per a les quals va treballar abans de prendre possessió del seu càrrec l'actual Ministre de Defensa, i haurà de ser pagada per tota la ciutadania a través de les retallades, la pujada de l'IVA i la precarització en els drets laborals. Un deute que no hauríem de pagar.

Des de la Xarxa Antimilitarista i Noviolenta d'Andalusia fem una crida als diputats i a les diputades en el congrés a no ratificar el projecte llei mitjançant el qual s'aprova aquest crèdit. Una democràcia no es pot basar en l'ocultació d'informació a la ciutadania. La ratificació definitiva d'aquest crèdit solament posarà de manifest que no ens representen.

Igualment, des de la Xarxa Antimilitarista i Noviolenta d'Andalusia creiem que la reducció de les despeses militars solament podrà ser possible des de la pressió de la ciutadania i per això fem un crides a totes les persones a participar en les campanyes d'Objecció Fiscal a les Despeses Militars que cada any realitzen diferents col·lectius antimilitaristes en els mesos de maig i juny i a participar en quantes accions es convoquin en contra dels exèrcits, de la indústria militar, de les guerres i en favor d'un món en pau.

En particular, fem una invitació a enviar cartes als diputats i a les diputades en el congrés per a demanar-los que no ratifiquin la concessió del crèdit al Ministeri de Defensa participant en l'acció que hem promogut en la següent pàgina web: https://www.change.org/es/peticiones/que-no-ratifiquen-el-cr%E9dito-de-1-782-millones-para-el-pago-de-las-deudas-correspondientes-a-los-programas-especiales-de-armamento

Andalusia, 11 de Setembre de 2012.

R.A.N.A.: Ecologistas en Acción-Andalucía, Confederación General del Trabajo-Andalucía, Noviolencia Ahora (Jerez), Casa de la Paz de Sevilla (Mujeres de Negro, Alternativa Antimilitarista-M.O.C. Sevilla, REDPAZ), Ahimsa (Málaga), M.O.C.-ELAIA (Puerto Sta. María), Madres contra la Droga ANDAD (Puerto de Sta. María), RANA-Algeciras.

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció