CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Govern espanyol anuncia una moratòria parcial i restrictiva dels desnonaments

Dissabte, 17 novembre, 2012

GEMMA GARCIA | 16/11/2012 - Setmanari Directa

Han hagut de passar quatre anys de constants denúncies de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) perquè el Govern espanyol reaccioni. Ahir el ministre d'economia espanyol De Guindos va comparèixer per anunciar un Decret Llei de mesures per “reforçar la protecció als deutors hipotecaris”. Unes mesures que la PAH considera completament insuficients i supeditades a la pressió de la banca.

En cap moment, ni el Partit Popular, ni el PSOE s'han posat en contacte amb la PAH, malgrat acumula quatre anys d'experiència sobre el terreny. Durant tot aquest temps, s'han comptabilitzat 400.000 execucions hipotecàries a l'Estat espanyol. Milers de famílies han perdut la casa i s'han quedat amb un deute de per vida, condemnades a l'economia submergida. Fins i tot hi ha gent que s'ha suïcidat a Granada, Barakaldo i Burjassot.

Si la proposta del Govern espanyol s'aprova a les Corts, només aquelles famílies afectades que ingressin menys de 19.200 euros l'any – 1.597 euros mensuals bruts- se salvaran de ser desnonades durant dos anys. Però hauran de complir altres exigències: que la quota hipotecària s'hagi multiplicat, com a mínim, per un 1,5 durant els darrers quatre anys i superi un 150% els ingressos nets. A més, la família afectada s'ha d'ajustar a alguna de les següents circumstàncies: ser família nombrosa, constituir una família monoparental amb dos criatures, estar a càrrec d'un menor de tres anys, o d'una persona amb discapacitat superior al 33% o incapacitat permanent d'activitat laboral, no rebre cap prestació d'atur o trobar-se en algun supòsit de violència masclista.


Criteris discriminatoris

A la roda de premsa celebrada avui al Col·legi d'Advocats de Barcelona, Ada Colau, membre de la PAH, ha denunciat que són criteris “totalment arbitraris i discriminatoris” i la “majoria de famílies queden excloses”. Per exemple, si una família rep una ajuda dels 426 euros o en comptes de tenir un fill menor de tres anys en té dos de 4, no podria acollir-se a a la llei. “És una lògica perversa”, que “no només no resol la situació, sinó que podria empitjorar-la”. Les persones desesperades podrien decidir tenir fills o provocar-se una malaltia per poder complir els criteris, adverteix Colau. La proposta tampoc aclareix en quines condicions es queden l'habitatge aquelles persones que reuneixen els requisits i no serien desnonades. Un altre punt on la PAH sempre ha fet èmfasi és en aquelles persones que ha estat desnonades i tenen un gran deute engreixat per interessos i costes de demora i judicials o les persones avalistes. Ambdós punts queden al descobert amb les mesures anunciades.

Tot i que De Guindos ha deixat clar que no té intenció de modificar la llei hipotecària, la PAH explica que el Govern espanyol “encara està a temps de rectificar” i d'aprofitar actius tòxics de l'anomenat banc dolent per crear un fons d'habitatge social a disposició de les famílies afectades.

Les entitats promotores de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per modificar la llei hipotecària, PAH, l’Observatori DESC, la Taula del Tercer Sector, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), la UGT i CCOO de Catalunya mantenen que la proposta no resol la del dret a l'habitatge. Repeteixen les mesures urgents que s'han de prendre: dació en pagament amb efectes retroactius, moratòria en els desnonaments i reconversió de les hipoteques que no es poden pagar en pisos de lloguer social. No només ho exigeixen les entitats promotores de la ILP, sinó que de moment, més de 600.000 signatures avalen la proposta. Precisament ahir, l'oficina del cens electoral va comunicar que ja ha validat 614.246 del total de 627.075 signatures presentades a tot l'Estat espanyol. El termini finalitza el 25 de gener de 2013 i la comissió promotora assegura que aconseguiran un milió de signatures.

http://www.directa.cat/noticia/govern-espanyol-anuncia-una-moratoria-parcial-restrictiva-dels-desnonaments


Les persones solteres i les divorciades, incloent-hi les víctimes de violència de gènere, queden fora de la paralització dels desnonaments

Excepte si tenen dos fills. El BOE publica la lletra petita del decret. També exclou en alguns casos a les famílies amb dos fills majors de tres anys

Joan Faus | 16/11/2012

Com és habitual, la publicació aquest divendres al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) del decret per frenar els desnonaments no ha estat exempt de sorpreses. El més destacat és que les persones solteres o divorciades -incloent-hi les víctimes de violència de gènere- sense dos fills al càrrec, no podran accedir a la moratòria de dos anys als desnonaments encara que tinguin ingressos anuals inferiors als 20.000 euros.

Tampoc ho podran fer les famílies amb dos fills majors de tres anys excepte si algún pateix una malaltia o discapacitat, o el deutor de la hipoteca està aturat i ha esgotat la prestació o la mare ha patit violència de gènere. Així, per exemple, no podrà evitar ser desnonat un home divorciat que té dos fills però que ja no en té la custòdia i, per tant no estan al seu càrrec, o una dona divorciada que ha estat víctima de violència de gènere i que té un fill de cinc anys al càrrec, perquè en aquest cas no té dos fills al càrrec com hauria de tenir per complir el requisit d'unió familiar monoparental.

El decret estableix que a banda de les famílies nombroses només es podran beneficiar de la paralització que entra en vigor aquest divendres les unitats familiars que compleixin una sèrie de supòsits. I la definició d'unitat familiar que detalla la norma exclou els solters i les persones divorciades: "S'entendrà per unitat familiar la composta pel deutor, el seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita i els fills, amb independència de l'edat, que resideixin a l'habitatge, incloent-hi els vinculats per una relació de tutela, guarda o acolliment familiar". Fonts del ministeri d'Economia han confirmat a l'ARA l'exclusió dels solters i divorciats sense dos fills o un menor de tres anys al càrrec.

La norma estableix al BOE quatre requisits indispensables per optar a la moratòria:

* Tenir uns ingressos mensuals que no superin els 1.597 euros (19.164 euros l'any), és a dir, tres vegades l'IPREM (l'indicador públic de rendes múltiples).
* Que la quota de la hipoteca superi el 50% dels ingressos nets.
* Que càrrega hipotecària hagi crescut almenys 1,5 vegades en els últims quatre anys a causa de la crisi.
* Que l'habitatge del qual han de ser desnonats sigui l'únic de propietat.

I complir, a més, algun dels següents supòsits:

* Família de tres fills o més.
* Unitat familiar monoparental amb dos fills al càrrec.
* Unitat familiar de la qual forma part un menor de tres anys al càrrec.
* Unitat familiar en què algun dels seus membres tingui declarada una discapacitat superior al 33%, situació de dependència o malaltia que l'incapaciti de manera temporal o permanent, de forma acreditada, per realitzar una activitat laboral.
* Unitat familiar en què el deutor hipotecari es trobi en situació d'atur i hagi esgotat la prestació.
* Unitat familiar en què existeixi una víctima de violència de gènere.

Font: diari ARA


Comunicat de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH):

La banca dicta, el govern redacta un Decret Llei

El Govern cedeix una vegada més a la pressió de la banca i anuncia mesures que exclouen a la majoria de la gent afectada.

Amb més de 400 mil execucions hipotecàries, 350 mil desnonaments a les seves esquenes, #PPSOE ha arribat tard i malament al drama dels desnonaments.

Durant una setmana ens han marejat amb l'anunci de negociacions per a pal·liar un dels problemes més greus de la societat espanyola i que solament ha sortit a la llum gràcies a la denúncia de les mobilitzacions ciutadanes.
#PPSOE no solament arriben tard i malament, sinó que no han estat capaces d'arribar a un acord.

El dijous 15 de novembre, el Govern ha decidit escórrer l'embalum d'una forma gairebé macabra aprovant un Decret Llei anomenat “anti-desnonaments”, el qual paralitzaria els desnonaments durant dos anys a l'estil del cèlebre -per fracassat- Decret “De Guindos”. Un Decret Llei que es basat en una estratagema basada suposadament en criteris econòmics i de vulnerabilitat, amb l'única finalitat d'acontentar a la banca i excloure per segona vegada a la majoria de gent que està sofrint aquest drama.

Parlant clar: han eludit establir una moratòria de desnonaments eficaç, una exigència ciutadana unànime. Ni tan sols s'han adoptat mesures com la que ja s'executa a França, on cada any decreten moratòria hivernal generalitzada dels desnonaments. Tal vegada ni els tristament morts entrarien en els criteris de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i De Guindos. Tampoc entrarien altres centenars de milers de famílies: per exemple una parella amb dos fills menors de 4 i 6 anys amb un subsidi per atur de 420 euros.

A més, per a amagar una de les claus, la retroactivitat (què passa amb les 350 mil famílies desnonades?) anuncien la creació d'un Fons Social d'habitatges de lloguer que es nodriria dels habitatges “robats” a les famílies. Es fa l'anunci, però no es diu ni quantes, ni com es crearia aquest parc d'habitatge social.

Tota la resta… els centenars de milers d'afectades que no entren en el decret, els deutes impagables de tots els afectats, etc. haurà d'esperar a la tramitació parlamentària en el Congrés com projecte de llei. Ni una paraula sobre la ILP hipotecària, que avui mateix ha rebut la validació de l'Oficina del Cens Electoral de 614.246 signatures presentades fins a avui. Ni una paraula de la PAH, ni un gest per a incloure als afectats en les possibles solucions, ni cas les propostes que des de 2008 hem posat damunt de la taula: dació en pagament reatroactiva, stop desnonaments i parc d'habitatge de lloguer social (subjecte a renda).

La PAH i la majoria de la societat ho té clar: tot era #PuroTeatro. La patronal de la banca va dictar el decret la setmana passada i el Govern va redactar ara el que li mana “el seu amo”. Una vegada més, el Govern és el braç armat de la banca, tot allò altre són danys col·laterals de la guerra del 1% contra el 99%. Les presses per adjudicar-se l'exclusiva ens fa novament veure com els interessos de molts són usats en benefici d'uns pocs, sense canviar la situació.

Però també tenim clar que si avui el Govern va prendre aquestes mesures és gràcies a la pressió social, a la lluita sense treva dels de baix, d'organitzacions com la PAH, el 15M i moltes altres.

La PAH continuarà pressionant i mobilitzant-se, tal com ha fet fins a ara, és així com ha aconseguit paralitzar més de 500 desnonaments enfront dels 400.000 impulsats per les lleis injustes de #PPSOE. Seguirem exigint que la moratòria s'apliqui a totes les famílies, sempre que la causa de l'impagament sigui sobrevinguda i sempre que es tracti d'habitatge habitual.

No valen mesures publicitàries, ni petites modificacions que no abordin el problema des de l'arrel. La PAH no acceptarà rebaixes ni mesures parany. Les solucions que la PAH duu anys exigint són clares:

Dació en pagament reatroactiva!
Moratòria de desnonaments immediata!
Lloguer social ja!

Ens avalen més de 600.00 signatures de la ILP on queden recollides les nostres demandes de mínims.

http://afectadosporlahipoteca.wordpress.com/2012/11/15/la-banca-dicta-el-gobierno-redacta-un-decreto-ley-antidesahucios/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció