CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El govern espanyol aprova un informe sobre la reforma de la llei d’estrangeria que endureix encara més les condicions de vida de les persones immigrants

Diumenge, 21 desembre, 2008

El govern espanyol va aprovar el 19 de desembre l'informe sobre la reforma de la llei d'estrangeria que planteja limitar el reagrupament familiar dels ascendents, ja que només podran venir els més grans de 65 anys i si el seu familiar resideix a l'Estat espanyol des de fa més de cinc anys, i a més endureix les sancions en matèria d'estrangeria. També incrementa a 60 dies el període màxim d'internament de sense papers en els Centres d'Internament per a Estrangers (CIE), que ara estava en 40 dies.


El text entrarà al Congrés dels Diputats el primer trimestre de 2009, després de ser analitzat pel Consell d'Estat, el Consell Econòmic Social i el Consell General del Poder Judicial. Es tracta de la quarta reforma de la llei d'estrangeria, en vigor des de l'any 2000 i que va substituir l'aprovada el 1985.

La futura llei distingeix entre el reagrupament del nucli familiar, que ha de ser el més ràpid possible, i els ascendents, que només podran venir a l'Estat espanyol si tenen més de 65 anys i si el seu familiar resideix de forma legal en el pais des de fa cinc anys. A més, equipara a la parella de fet amb el cònjuge a efectes del reagrupament, i concedeix a aquest i als seus fills majors de 16 anys el permís de treball de forma automàtica.

També suposa l'enduriment de les sancions per infraccions en matèria d'estrangeria, per contractació irregular de treballadors estrangers, de manera que les molt greus passen de 60.000 a 100.000 euros, i les greus de 6.000 a 10.000 €, i obliga als empresaris que contractin immigrants sense papers a assumir les despeses de repatriació. Simular una relació laboral amb un estranger per aconseguir la seva regularització o contraure un matrimoni de "conveniència" serà sancionat amb multes de 10.000 a 100.000 €.

A més la reforma proposa la concessió de permisos individuals a les dones estrangeres que són maltractades per les seves parelles, de manera que no tinguin por de denunciar el seu agressor. També reconeix als estrangers en situació irregular diversos drets: l'assistència jurídica gratuïta; que les ONG entrin en els CIE; l'educació de tots els menors de 18 anys; els drets d'associació, sindicació, vaga, reunió i manifestació.


Comunicat de CGT.

QUE NO ENS ENGANYIN: El Govern del PSOE endureix – encara més- les condicions de vida de les persones immigrants

El Consell de Ministres del Govern de Zapatero, ha aprovat la quarta reforma de la Llei d'Estrangeria, després de les anteriors tres reformes propiciades pels governs d'Aznar. Les nostres classes polítiques han assumit de fet que la Llei d'Estrangeria és reformable elàsticament segons a cada moment interessi endurir la seva articulat, el que col·loca el text original –ara gairebé inexistent- d'aquesta Llei en una espècie de limbo jurídic que va del realment dolent al pitjor, del pitjor al funest, del funest a l'indigne, i de la indignitat camí directe al nou feixisme dels estats europeus en la seva guerra contra els pobres i famolencs d'aquest món.

Ens venen la seva benevolència amb la barata hipocresia d'haver reduït el màxim, marcat en la Directiva de la Vergonya, de 70 dies de permanència en aquestes noves presons sense control ni garanties per a indocumentats que són els CIE, a només 60 dies… quan en realitat ho han augmentat 20 respecte al màxim anterior de 40 dies.

Restringeixen encara més la reagrupació familiar, només permetent que es puguin reagrupar als ascendentes majors de 65 anys (és a dir jubilats/des segons la legislació espanyola) als qui han superat la dura prova de dur més de 5 anys d'estada legal en territori espanyol. Eleven el règim de sancions econòmiques als qui infringeixen les normatives d'estrangeria fins a nivells que només els immigrants rics poden satisfer, però clar ja sabem que els rics – i els seus capitals- són els únics que tenen llibertat de moviment pel planeta.

Però a més, i aquesta sí que és una novetat punitiva, als nacionals que per raons de solidaritat i humanitat fem contractes o matrimonis “ficticis” a un/a indocumentat/da perquè pugui regularitzar la seva situació, ens podrà caure una multa d'entre 10.000 i 100.000 euros. De nou només les ànimes caritatives en cossos de rics podran permetre's ésser solidaris. Però també sabem que els rics no tenen aquests problemes.

Això sí, ens consolen per que la prohibició d'entrada en cas d'expulsió la reduïxen de 10 a 5 anys, els menors de 18 anys tindran garantida la seva educació - per que millor és tenir-los entretinguts en les escoles que en els carrers-, els/les indocumentats/des per fi tindran assistència lletrada gratuïta per a assegurar que se'ls deté, se'ls reté en centres d'internament i se'ls expulsa segons l'estat de dret, les ONGs podran exercir les seves bones accions envers els pobres immigrants empresonats en els centres d'internament i finalment se'ls reconeix els drets democràtics de sindicació, reunió i organització a les persones sense papers (entre altres coses per que així ho exigia una sentència del Tribunal Constitucional), pel que ara podran protestar per ser expulsats, però ja no seran expulsats a més per protestar.

Tot això pel bé de la integració de la població immigrant i pel control adequat de l'entrada d'estrangers segons els empresaris nacionals necessitin mà d'obra barata per a engreixar els seus comptes de beneficis. La socialdemocràcia del govern espanyol, sap bé com repartir trossos de pastanaga perquè es digereixin millor els pals que no es poden menjar: les persones immigrants sense papers ja tenen alguns drets però….. per a no exercir-los, o si els exerceixen que s'atinguin a les conseqüències (detenció, retenció, expulsió)…

CGT aposta per la lluita pel ple reconeixement de tots els drets a les persones migrants…

Secretaria d'Acció Social del Comitè Confederal de la CGT