CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El govern espanyol congela les pensions aquest any i el 2013 només pujaran les de menys de 1.000 euros

Divendres, 30 novembre, 2012

L'executiu no pagarà aquest 2012 als pensionistes la pujada de la inflació, que és del 2,9%. Totes s'incrementaran un 1% el proper any, com ja s'havia anunciat, però les més baixes ho faran un 2%

JOAN FAUS Madrid | 30/11/2012

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha anunciat aquest divendres que les pensions de menys de 1.000 euros s'apujaran un 2% el proper any mentre que la resta ho faran només un 1%, com ja es va anunciar al setembre. Aquest 2012 les pensions no s'actualitzaran amb la inflació del novembre, que segons les dades provisionals és del 2,9%. És a dir, no pujaran més de l'1% que es va aprovar a finals del 2011.

D'aquesta forma, l'executiu no revaloritzarà les pensions d'acord al nivell de la inflació i l'any vinent només ho farà a mitges -un 1% extra- en les pensions més baixes. "El govern no pot fer front a una actualització de l'1,9%", ha dit en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en referència a les dades de la inflació avançades de novembre que és del 2,9%. Actualitzar la pujada de l'1% de les pensions amb aquest al nivell de la inflació de novembre hauria suposat una despesa addicional de 3.800 milions, repartida a parts iguals entre 2012 i 2013.

La ministra ha explicat que aquesta pujada extra de l'1% (fins el 2%) per a les pensions de menys de 1.000 euros -que ha dit suposen el 70% del total- suposarà una despesa addicional de 1.500 milions el proper any. Ha volgut enviar un "missatge de tranquil·litat" als pensionistes, ha insistit que el pagament de les pensions està garantit però que cal fer aquest sacrifici perquè complir l'objectiu de dèficit públic del 6,3% d'enguany és una "prioritat irrenunciable".

La vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, ha minimitzat el fet que el president Mariano Rajoy prometés en campanya electoral que apujaria les pensions amb l'IPC. La vicepresidenta ha dit que Rajoy "ha demostrat que li preocupen especialment les pensions" però que "l'esforç" d'actualitzar les pensions amb la inflació "no es fa perquè no el podem fer".

Fa unes setmanes, Madrid va comunicar a Brussel·les que la Seguretat Social tancaria aquest any amb uns números vermells de 10.000 milions, cosa que representa un dèficit de l'1% del PIB (respecte l'objectiu del 6,3% per el conjunt d'Espanya aquest 2012).

FONT: ARA.CAT