CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Govern espanyol endureix la reforma laboral: Les empreses podran acomiadar si preveuen pèrdues transitòries

Dimarts, 14 juny, 2011

El Ministeri de Treball endureix inesperadament la reforma laboral per afavorir l'acomiadament en un intent de calmar la patronal CEOE.

Acota per segon cop el límit per negociar nous convenis i el deixa entre 8 i 14 mesos.


11/06/11 El Punt - Madrid - David Portabella

Amb la patronal enutjada per una reforma dels convenis que jutja desequilibrada a favor dels treballadors, el Consell de Ministres va aprovar ahir l'anunciat decret sobre els convenis, però, de pas, va aprofitar per picar l'ullet a la CEOE de manera no anunciada endurint per sorpresa la reforma laboral per facilitar l'acomiadament. Si el nou marc laboral que va conduir a la vaga general del 29 de setembre ja obria el ventall de l'acomiadament objectiu en cas de pèrdues previstes, l'empresari podrà ara acomiadar pagant només 20 dies per any treballat i no els 45 ordinaris amb la mera “previsió de pèrdues transitòries”.

La concessió inesperada a l'empresariat s'inclou en el reglament de la reforma laboral que regula els expedients de regulació d'ocupació (ERO), que estava pendent de ser desenvolupat, però sobre el qual el Ministeri de Treball no n'havia esbossat ni el contingut ni menys encara la urgència. Si abans la porta a l'acomiadament s'obria en cas de pèrdues permanents i no conjunturals, ara el ventall s'amplia a la simple “previsió de pèrdues transitòries”, un context gens exòtic en plena crisi i amb un creixement del PIB anèmic que per ara no arriba a l'1%.

En la seva exposició, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, va precisar que l'acomiadament hauria de ser la via d'escapament reservada en cas de pèrdues permanents. I que, en cas de pèrdues puntuals, el més lògic és recórrer a un expedient de reducció de jornada o de suspensió. Però, un segon després, es va contradir i va beneir l'acomiadament també en el supòsit de previsió de pèrdues puntuals. “Pot no ser la mesura més raonable, però també pot ser-ho”, reblava. Curiosament, Gómez va esperar a desvelar l'enduriment de la reforma laboral en l'última pregunta admesa pel vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. Es dóna la circumstància que, des que Rubalcaba va rellevar De la Vega com a portaveu, els periodistes que assisteixen a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres no tenen en temps real i en paper la referència de punts aprovats. La “raó” és que el posterior enviament per correu electrònic suposa un estalvi en paper.

El Consell de Ministres també va sorprendre en el redactat del decret de la negociació col·lectiva, que blinda la pròrroga automàtica dels convenis, però que per segon cop escurça el termini de negociació per a patró i empleats. En la segona rectificació de l'esborrany en 48 hores, el termini de negociació serà finalment de 8 mesos si el conveni era de dos anys, o de 14 mesos si tenia més de dos anys de vigència. Inicialment, Gómez havia fixat 20 mesos i la vigília oferia de 12 a 18 mesos.

>>> Notícia extreta del diari El Punt

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció