CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Govern suspendrà la prohibició d’unir contractes temporals

Dimecres, 24 agost, 2011

ANA REQUENA / Público/ Madrid 23/08/2011

Durant els pròxims dos anys haurà barra lliure de contractes temporals. Així ho contempla l'esborrany de reial decret de mesures laborals que el Govern aprovarà el divendres 26 d'agost i al que ha tingut accés Público. Enmig de la modificació dels contractes de formació i de la pròrroga dels 400 euros, el text inclou la suspensió temporal durant dos anys de l'article 15.5 de l'Estatut dels Treballadors, que limita el temps durant el qual es poden encadenar contractes temporals.

És a dir, des de l'entrada en vigor de la norma no hi haurà cap tipus de límit perquè una mateixa persona tingui diversos contractes temporals, consecutius o no, fins i tot encara que tots siguin en una mateixa empresa. Fins ara, els treballadors que en un període de 30 mesos haguessin estat contractats amb dos o més contractes durant més de 24 mesos (seguits o no) en la mateixa empresa per a cobrir el mateix lloc de treball o un diferent havien de passar a ser treballadors fixos.

L'Estatut dels Treballadors assenyala també que la negociació col·lectiva vigilarà "la utilització abusiva de contractes de durada determinada amb diferents treballadors per a ocupar el mateix lloc de treball cobert anteriorment amb contractes d'aquest caràcter". Tot això quedarà en suspens durant els pròxims dos anys. La mesura afectarà especialment als treballadors que ja tinguin o hagin tingut recentment un contracte temporal: encara que ja duguin, per exemple, gairebé dos anys amb aquesta modalitat contractual, l'empresa podrà seguir mantenint-los com temporals, en lloc de fer-los indefinits.

És part del gir que han pres les propostes sobre ocupació del Govern. Finalment, no es modificaran els contractes a temps parcial, tal com va anunciar i va negociar el Ministeri de Treball amb els agents socials, sinó que s'introduiran canvis en els contractes de formació. Fins ara, es formalitzaven amb joves d'entre 16 i 21 anys, si bé la reforma laboral va ampliar l'edat a 25 anys fins a final d'aquest any. Finalment, aquesta modificació serà definitiva. A més, durant els pròxims dos anys, aquest contracte podrà realitzar-se amb joves de fins a 30 anys, segons l'esborrany de reial decret.

Les condicions laborals són similars a les fins ara vigents. La jornada laboral no podrà superar el 75% de l'establerta en conveni i aquests treballadors no podran fer hores extres, torns rotatius o jornada nocturna. El salari es fixarà en conveni i no podrà ser inferior al salari mínim interprofessional en proporció a la jornada laboral en l'empresa. Els joves tindran cobertes totes les contingències i dret a totes les prestacions, inclosa la d'atur.

Les empreses que, des de l'entrada en vigor de la norma fins a final de 2013, registrin aquests contractes tindran dret a una reducció de les quotes empresarials del 100% si tenen menys de 250 empleats i del 75% si tenen més. També els treballadors contractats tindran una reducció del 100% en les quotes que paguen a la Seguretat Social.

D'altra banda, el divendres es prorrogarà l'ajuda de 400 euros per a persones en atur que hagin esgotat els subsidis o que no tinguin dret a ells.

>>> Notícia extreta del diari Público