CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Grup Inmigración y Sistema Penal (INMIGRAPENAL) ha realitzat un dossier sobre les pràctiques policials il·legals en les redades i detencions d’immigrants

Dissabte, 27 març, 2010

La queixa cursada al Ministeri de l'Interior (i de la qual s'ha donat trasllat al Defensor del Poble) sobre controls d'identitat i detencions ha estat signada per unes 150 associacions (entre elles la CGT), i amb ell es vol reclamar que en matèria d'immigració, l'Estat, almenys, respecti la llei.

Les queixes sobre detencions policials d'immigrants practicades al marge de la legalitat, van quedar confirmades per la Circular núm. 1/2010, de 25 de gener de 2010, de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres. Aquesta Circular evidencia la pràctica policial de la conducció a comissaria d'immigrants que, a pesar d'estar degudament documentats, no acrediten la seva estada regular a l'Estat espanyol.

A més, el Grupo Inmigración y Sistema Penal (INMIGRAPENAL) ha realitzat un informe (que adjuntem) sobre la il·legalitat d'algunes pràctiques policials habituals

Davant aquestes actuacions realitzades pel cos Nacional de Policia, consideren que AQUESTA PRÀCTICA ÉS ABSOLUTAMENT IL·LEGAL. La policia no té habilitació per a privar de llibertat en aquestes circumstàncies, podent incórrer en un delicte de detenció il·legal. Segons la normativa vigent només és possible la conducció a dependències policials per a la identificació de ciutadans no documentats. La denominada per la Circular 1/2010 “detenció preventiva” únicament cap en els casos d'indicis de la comissió d'un delicte. Finalment, la legislació d'estrangeria només permet la “detenció cautelar” en el marc d'un procediment sancionador ja incoat i quan, complint-se els requisits establerts, així ho acordi l'instructor del procediment. Cap d'aquests supòsits legals concorre en les pràctiques policials denunciades.

Així mateix són ABSOLUTAMENT IL·LEGALS els controls d'identitat practicats de forma selectiva sobre població immigrant amb la finalitat de comprovar la seva situació de regularitat administrativa a Espanya. D'acord amb la legislació vigent, la policia només pot establir controls d'identitat en els casos d'indicis de comissió delictiva . Resulta INACCEPTABLE en un Estat de Dret que el Ministeri de l'Interior promogui la privació de llibertat al marge de la llei.

Davant la gravetat d'aquests fets, els col·lectius i associacions que han signat la queixa, SOL·LICITEN AL MINISTERI DE L'INTERIOR QUE PÚBLICAMENT DONI INSTRUCCIONS CLARES A LA POLICIA PERQUÈ CESSIN AMB CARÀCTER IMMEDIAT AQUESTS CONTROLS D'IDENTITAT I DETENCIONS IL·LEGALS.

>>> Adjuntem el text de la queixa que s'ha fet arribar al Ministeri de l'Interior i l'INFORME CONTROLES DE IDENTIDAD Y DETENCIÓN DE INMIGRANTES. PRACTICAS ILEGALES , documents que també podeu trobar en la web de Transfronterizo http://www.transfronterizo.net/ o de Inmigrapenal http://www.inmigrapenal.com

Per subscriure la queixa o per a més informació:

Grupo Inmigración y Sistema Penal (INMIGRAPENAL)

detenciones@inmigrapenal.com

Attached documents