CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El judici a Roger i Mercader es desinfla i acaba amb peticions d’un any de presó per cadascú

Dimecres, 6 abril, 2016

El judici a Roger i Mercader es desinfla i acaba amb peticions d’un any de presó per cadascú

La Generalitat no es presenta a l'acte i fiscalia retira les acusacions contra el dret al treball i només manté peticions de pena per desobediència

Aquest 5 d'abril el judici contra els sindicalistes Roger Sanchez i Saturnino Mercader ha acabat amb una petició fiscal d’un any per desobediència per cadascun d’ells. Quatre anys després de la vaga general del 29 de març de 2012 s’ha vist en el judici que les peticions de penes tenien molt poc a veure amb la realitat.

Recordar que es demanaven dues penes de 3 anys per Roger i una pena de 2 anys per Mercader. En el primer cas s’acusava al sindicalista de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) de Sant Andreu, d’atemptar contra el dret al treball, delicte vinculat amb l’article 315,3 del codi penal. Es basaven en una denúncia segons la qual hauria abaixat dues persianes de comerços com a part d’un piquet a Sant Andreu i a més, hauria fet pintades a les façanes de bancs.

A Saturnino Mercader, militant de la CGT de Catalunya i Secretari d’Acció Sindical d’aquesta organització se l’acusava de desobediència a un guàrdia urbà al qual s’hauria resistit en el moment de ser identificat.

El judici ha estat a punt de no celebrar-se quan s’ha vist que a banda de l’Ajuntament, que havia anunciat en el seu dia que retirava l’acusació, la Generalitat, que havia estat també acusació particular, no s’havia presentat, tal com va avançar Diari del Treball. En aquest punt, segons testimonis que hi havia a la sala, la fiscalia ha demanat ajornar la vista, cosa a la qual s’han oposat els dos acusats. El jutge ha decidit seguir el procés.

En arrencar la vista s’ha produït un altre incident perquè el caporal de la Guàrdia Urbana en el testimoni del qual es basava l’acusació tampoc s’ha presentat. Aquesta absència ha estat objecte d’una nova petició fiscal d’ajornar la vista, cosa que tampoc ha estat acceptada pels acusats i tampoc pel jutge.

Muntatge per escarmentar

En la vista s’ha demanat el testimoni dels responsables dels bancs que havien rebut les pintades. En un cas s’han valorat els danys en 29 euros i en el segon no s’ha fet ni la valoració. Finalment la petició fiscal s’ha rebaixat fins a un any per cadascun dels acusats. Els dos casos per desobediència. Tot seguit, el procés ha quedat vist per sentència.

Mercader ha declarat al Diari del Treball que “la conclusió és que al final s’ha fet justícia”. El veterà membre de la CGT ha volgut fer una valoració de tot el cas: “per mi tot plegat era un muntatge. Estem convençuts que just abans de la vaga general algú va donar l’ordre d’escarmentar els vaguistes, només així s’entén la denúncia de la Guàrdia Urbana, volien empaperar algú conegut al barri i ens va tocar a nosaltres”.

Igual com en l’anterior intent de judici a les portes del jutjat s’ha produït una concentració solidària de membres dels dos sindicats i amics i companys del barri de Sant Andreu, on des del primer dia hi ha hagut un fort moviment de suport.

* Article publicat al Diari del Treball
http://diaritreball.cat/judici-roger-mercader-desinfla-acaba-peticions-dun-any-preso-cadascu/


El judici a Roger i Mercader i l'espasa de Dàmocles

La vista oral ha capgirat el procés judicial i ha deixat la petició fiscal inicial de sis anys de presó en una multa de 300 euros en el cas de Roger Sànchez. La pena sol·licitada per a Saturnino Mercader s'ha reduït a la meitat.

Roger Sànchez s'ha posat dempeus a la sala de vistes 216 i, després de dues hores de judici, ha fet ús del seu dret a una última paraula. “Jo ja he pagat la meva condemna: vaig estar 27 hores als calabossos; durant dos anys i mig, he tingut sobre mi l'espasa de Dàmocles de la presó; vaig perdre la feina indefinida; vaig estar un any i mig sense prestació... Ja he pagat prou per una persecució política de la fiscalia i de la Guàrdia Urbana... Però ja us dic que ni així no em parareu”, ha estat l'al·legat final d'una sessió que ha tingut un desenllaç dolç per als acusats i ha destapat greus irregularitats del sistema judicial i policial. L'advocada de la Generalitat no s'ha personat al judici i ha deixat una cadira buida al costat de la fiscal encarregada del cas. L'acusació particular de l'Ajuntament de Barcelona s'havia retirat ja fa nou mesos.

Després d'escoltar el testimoni dels dos encausats, tres agents de la Guàrdia Urbana, quatre veïns i veïnes de Sant Andreu de Palomar i els tres apoderats de les entitats bancàries on es van fer les pintades dels fets jutjats, la fiscal s'ha vist obligada rebaixar notablement la pena de presó sol·licitada. La retirada del gruix de les acusacions contra Roger Sànchez ha suposat que els sis anys de presó que l'amenaçaven hagin transmutat en una multa de 300 euros per una presumpta falta de deslluïment de béns immobles. En el cas de Saturnino Mercader, els dos anys de presó han passat a la meitat. El delicte contra els drets dels treballadors ha quedat fora de la vista oral directament; els treballadors dels supermercats Condis i La Sirena ni tan sols s'han presentat al judici. Segons la policia, un dels acusats hauria abaixat les persianes d'aquests establiments i, en conseqüència, hauria impedit el “dret a treballar” durant la vaga del 29 de març de 2012.

És per això que la vista s'ha centrat a dirimir si Sánchez havia efectuat pintades a entitats bancàries durant el recorregut d'un piquet-manifestació que es va celebrar el matí d'aquella jornada de protesta. “Ell repartia octavetes, no anava amb la cara tapada”, ha explicat Felipe Aranguren, un integrant del moviment del 15-M d'aleshores que ara ostenta el càrrec de conseller de districte per Barcelona en Comú. “Anava repartint fulletons, no va fer cap pintada. Estic segur que no duia cap bossa a l'esquena”, ha afegit Ivan Altimira, actual conseller de districte per la CUP-Capgirem Barcelona. “Vaig veure un moviment molt violent i els policies el van llançar a terra”, segons una treballadora d'un bar situat a tocar d'on van passar els fets. “Vam recriminar als agents que actuessin amb tanta violència, ningú no va entendre el perquè d'aquella contundència”, ha reblat Xavi Palos, president de l'associació de comerciants de la Sagrera. A mesura que avançava la vista oral, s'anava doblegant la tesi oficial dels fets, segons la qual Sánchez portava la cara tapada, duia una motxilla i feia pintades durant el recorregut. A més, cap dels tres policies que han declarat no en va ser testimoni directe.

“Jo no vaig veure què feia l'acusat, m'ho van transmetre per ràdio”, “jo no vaig veure res, estava a la porta del districte” o “jo estava dins de la furgoneta, només vaig escoltar un comentari del caporal 22.302” són tres de les frases pronunciades a la sala, totes elles atribuint la responsabilitat única de la identificació de Roger Sánchez a un agent jubilat de la policia local que no s'ha presentat al judici. Davant la situació d'atzucac, al final de la vista, la fiscalia ha demanat una pròrroga de 30 dies per tornar-lo a citar, però la petició ha estat denegada per la jutgessa. Aquest mateix agent va fer constar, mitjançant una acta d'intervenció, que una motxilla on hi havia un esprai de pintura, trobada a la plaça del Comerç, pertanyia a Sánchez. Sorprenentment, però, l'acta la va signar una agent que no havia recollit la motxilla: “No, no, jo no vaig realitzar l'acta d'intervenció d'efectes”. La fiscal, amb cara de sorpresa, li va etzibar: “I, aleshores, per què la va signar?”. “La motxilla amb l'esprai no era meva i així li vaig dir al policia”, va refermar l'acusat.

Pel que fa a Saturnino Mercader, els policies es van desdir de les expressions “traveta” i “intent d'alliberar el detingut” que constaven a les acusacions de la minuta policial. Així doncs, tot plegat es reduïa a “crits” i “una empenta” en el moment de més tensió. “Vam demanar que deixessin de tenir una actitud violenta, ningú no va tocar els agents”, va al·legar Mercader, que finalment va afegir: “Un dels policies, quan jo li recriminava l'actuació, es va dirigir a mi i em va dir que em coneixia”. L'advocat de la defensa, Edu Càliz, va destacar aquest episodi a les seves conclusions finals i va considerar la possibilitat d'una motivació “espúria” en l'actuació del policia.

L'absència del testimoni policial clau, la confecció irregular de l'acta d'intervenció de la motxilla, el fet que els tres apoderats de Banesto, Banco de Santander i Banco Popular no sabessin assenyalar si el valor econòmic dels desperfectes causats a les entitats –de només 29 euros en un dels casos– havia estat rescabalat per les asseguradores i la retirada de les acusacions per part dels treballadors dels establiments Condis i La Sirena són fets que van anar diluint els arguments acusatoris al llarg de la vista. La sentència se sabrà d'aquí pocs dies i, en el pitjor dels casos, comportaria una multa per a Roger Sánchez i una pena de presó d'un any o inferior pel sindicalista Saturnino Mercader, que no hauria de complir-la perquè no té antecedents. La defensa, però, va exigir la lliure absolució d'ambdós i l'assumpció d'ofici de les costes del procediment.

Durant tot el matí, es va mantenir una concentració a l'exterior de la Ciutat de la Justícia, amb una presència destacada del sindicat CGT –on milita el conductor d'autobusos Saturnino Mercader– i de l'Esquerra Independentista, ja que Roger Sánchez és activista d'Endavant. Les diputades de la CUP Mireia Boya i Gabriela Serra es van personar als passadissos de la Ciutat de la Justícia per mostrar la seva solidaritat amb els encausats. Entre la gent concentrada a l'interior de la Ciutat de la Justícia al llarg del matí, es va detectar la presència de dos agents de paisà adscrits a la Comissaria General d'Informació del Ministeri de l'Interior espanyol. Ningú no sabia ben bé quina era la seva funció en el marc d'aquest judici, sobretot tenint en compte que aquest cos policial no té competències d'ordre públic.

* Crònica del judici de Jesús Rodríguez publicada a la Directa.
https://directa.cat/actualitat/judici-roger-mercader-lespasa-de-damocles

>>> En documents adjunts fotografies de la concentració de suport davant la Ciutat de la Injustícia.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció