CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El jutge deixa Núria Pòrtulas en llibertat i l’obliga a presentar-se cada dia al jutjat

Divendres, 8 juny, 2007

La família va pagar 15.000 euros de fiança imposada pel magistrat de l'Audiencia Nacional Juan del Olmo

Diari El Punt - MONTSE BARRERA. Girona

El jutge de l'Audiencia Nacional Juan del Olmo va modificar ahir la situació de presó provisional incondicional de Núria Pòrtulas per la de presó eludible, amb una fiança de 15.000 euros, l'obligació de presentar-se cada dia al jutjat i la prohibició de sortir de l'Estat. Del Olmo, que manté a Pòrtulas la imputació per pertinença o col·laboració amb organització terrorista, va prendre aquesta decisió a instàncies del fiscal Miguel Ángel Carballo, que va informar que, en atenció al temps transcorregut i en espera que es practiquin noves diligències, no s'oposa a la llibertat de la noia. L'advocat de la defensa, Benet Salellas, creu que la decisió del jutge «confirma» que no hi ha indicis de suposada participació en un delicte de pertinença a banda armada.

L'advocat i familiars de Núria Pòrtulas van explicar ahir en roda de premsa la decisió judicial, un procés que s'ha accelerat després que la noia va declarar dilluns passat davant el jutge Juan del Olmo, a petició del seu advocat, per tal d'aclarir alguns punts que la defensa considerava que havien quedat «foscos». Abans-d'ahir el fiscal va presentar al jutge el seu informe, en el qual dóna suport a les tesis de la defensa entenent que el perill de fugida no existeix i que l'alliberament de la noia no impedeix que es puguin fer noves investigacions en el cas que es consideri oportú.

L'advocat Benet Salellas considera que la decisió del jutge «confirma» que no hi ha indicis de participació en un suposat delicte de pertinença a organització terrorista, i «posa en qüestió les acusacions que s'han llançat» en els atestats dels Mossos. Amb tot, l'advocat recorda que aquesta llibertat «no és plena», perquè la noia té l'obligació de presentar-se cada dia al jutjat i la prohibició de sortir fora de l'Estat. El jutge Del Olmo també estableix en la seva interlocutòria que Pòrtulas haurà d'estar localitzable a una adreça i a un telèfon mòbil. Salellas valora l'actuació judicial com un primer pas cap a la llibertat definitiva i incondicional de Pòrtulas.

Per la seva banda, familiars i amics de la noia van fer visible la seva satisfacció per l'alliberament. La portaveu de l'Assemblea de Familiars i Amics de Núria Pòrtulas, Mònica Saguer, va dir que la decisió del jutge demostra que la Núria «no és culpable» i va demanar als partits polítics que ho han qüestionat que «reflexionin». Saguer va indicar que, «tot i semblar impossible», s'adhereixen a la demanada que fan els Mossos sobre la dimissió dels seus responsables polítics.

[*
- 7-2-2007 - Detenen Núria Pòrtulas al Pont Major
- 9-2-2007 - Ingressa a la presó
- 9-2-2007 - Dues-centes persones es concentren davant la seu d'ICV
- 12-2-2007 - La defensa presenta recurs contra la decisió de presó
- 16-2-2007 - Els sindicats de l'Hospital Josep Trueta convoquen els treballadors a manifestar-se
- 8-4-2007 - Els familiars entreguen deu mil firmes a la Delegació del Govern i a la Subdelegació
- 17-4-2007 - Familiars de la noia denuncien els Mossos per lesions
- 9-5-2007 - S'aixeca el secret de sumari
- 4-6-2007 - Núria Pòrtulas declara per segona vegada davant el jutge*]

Núria Pòrtulas, en llibertat

Núria Pòrtulas, la veïna de Sarrià de Ter (Gironès) detinguda fa quatre mesos en una operació antiterrorista contra moviments de caire anarquista, va ser deixada en llibertat sota fiança ahir per ordre de l'Audiencia Nacional, una decisió que posa fi a una situació incomprensible que no havia d'haver-se allargat durant tant de temps.

El cas no està, ni de bon tros, encara resolt, perquè es manté la imputació per col·laboració amb organització terrorista fins que s'acabin de practicar totes les diligències, però sí que es posa fi a l'absurda condemna prèvia que representa l'aplicació de la legislació vigent en matèria de terrorisme, que suposa restar empresonat durant molt de temps sense que ni tan sols es concreti cap acusació. A partir d'ara, Pòrtulas haurà de respondre davant la justícia quan toqui i hi hagi una acusació que motivi l'obertura d'un procés, això si és que no s'acaba arxivant el cas per falta de proves. Però ni ella, ni els seus familiars i amics hauran de continuar patint l'angúnia de tenir-la reclosa sense saber ben bé què se li imputa.

És el suport d'aquest entorn social (embrutit ahir per alguns amb aldarulls a la sortida de la presó) i també el compromís ferm de polítics i d'un bon nombre d'ajuntaments gironins, el que s'ha de valorar especialment en aquests casos. La justícia, i més una instància tan llunyana com l'Audiencia Nacional, és poc impressionable davant manifestacions de suport i protestes, però el fet d'haver aconseguit un consens social tan ampli i heterogeni, segur que ha ajudat a accelerar el tema més enllà del que sol passar en aquests casos. De moment, però, Núria Pòrtulas haurà de presentar-se als jutjats cada dia mentre no es prengui una decisió. Sigui en el sentit que sigui aquesta decisió, i sempre apel·lant a la presumpció d'innocència, almenys ara es pot dir que a l'Audiencia Nacional s'ha imposat el seny.

«No m'ho puc creure, és veritat?»

MONTSE BARRERA.

La mare de la Núria, Dolors Oliveras, va explicar que la seva filla no es creia que el jutge hagués ordenat la seva llibertat, quan li va dir mitjançant una trucada telefònica que van mantenir ahir a primera hora del matí, i que es va posar molt contenta: «No m'ho puc creure, és veritat, és veritat?», va preguntar la noia a la seva mare. «Ho puc dir als companys de la presó?», va tornar a insistir la noia per assegurar-se que fos veritat. La seva mare, que va dir que els tres últims dies que han passat des de la declaració de dilluns havien estat «molt feixucs» per a la seva filla en espera de veure què decidia el jutge, li va dir que recollís les seves coses i que el seu germà havia anat a Madrid a buscar-la: «Ja ho tinc tot recollit», va contestar la Núria.

Tant els familiars com els amics i amigues de la noia, que van assistir ahir a la roda de premsa van mostrar la seva alegria per la seva llibertat. Les felicitacions i abraçades entre uns i altres van ser constants.

Especialment als seus pares se'ls notava una profunda alegria, després de l'aspecte molt seriós que tenien en totes les mobilitzacions que s'han fet. Dolors Oliveras va dir que la Núria està agraïda a tothom que li ha donat suport, i va argumentar que havia aguantat aquests quatre mesos a la presó gràcies al suport extern de la gent. «Si no, no hauria pogut ser allà com ha estat», va dir la dona, que va aprofitar per donar personalment també les gràcies.

«Hem viscut una situació injusta»

M.B..

Francesc Monerris és oncle de Núria Pòrtulas, i ha estat un dels familiars que ha encapçalat la campanya de mobilitzacions de suport a la seva neboda. Monerris qualifica el cas d'«inimaginable» i «surrealista» i diu que han viscut una situació «molt injusta». Amb tot, afirma que aquesta decisió del jutge fa que la família se senti més alliberada perquè ja ha passat «un capítol», que és el de tenir quatre mesos la Núria a la presó «sense saber per què». Així mateix, Monerris diu que mai han tingut cap dubte que la Núria no ha tingut cap relació amb terrorisme i menys amb l'acusació que li imputen de pertànyer a un grup terrorista. El familiar de la noia diu que han passat quatre mesos molt difícils i considera que han estat clau les mobilitzacions que s'han fet: «Han fet que els pares i la família aguantessin durant tot el procés.» Monerris diu que ha anat a veure la Núria a la presó diverses vegades i que ella «té la consciència tranquil·la», i que això ha fet que aguantés, juntament amb el suport de la gent al carrer.

«Les mobilitzacions hi han influït»

M.B..

L'advocat de Núria Pòrtulas, Benet Salellas, considera que la campanya de mobilitzacions de suport a la noia «ha influït moltíssim» en la seva posada en llibertat. Salellas diu que ha influït en dues direccions: per una banda, en la pressió tant al jutjat com, especialment, a la fiscalia per demanar agilitat en el tema i posar fi a aquesta situació i, per una altra, perquè s'ha demostrat que la Núria tenia un suport social i això es un arrelament que facilita que la noia pugui ser posada en llibertat. Així mateix, l'advocat defensor manté que «hi ha pocs o nuls indicis en contra» de la noia, perquè si hi fossin, en un tema d'organització terrorista, tant el jutge com el fiscal valorarien que es tracta d'una situació perillosa i s'oposarien a la llibertat. Des de la perspectiva personal, és un cas especial per a Salellas, perquè coneix la Núria «des de sempre», un fet que, diu, hi afegeix més responsabilitat de l'habitual. Salellas sosté que, a més, es tracta d'un tema en què hi ha vinculats molts interessos polítics i molt poques proves.

Mobilitzacions a dojo

M.B..

Des de la detenció de Núria Pòrtulas, la campanya de mobilitzacions per part de l'Assemblea de Familiars i Amics de la noia ha estat contínua i intensa. Així, des de les concentracions cada dimecres davant la seu d'ICV a Girona; els divendres, davant de l'hospital Josep Trueta on treballa la mare de la noia, i cada quinze dies, davant de la Subdelegació del Govern de l'Estat han fet evident l'activitat dels seus organitzadors. També van ser en el recent concert que va fer Lluís Llach a Verges, van penjar pancartes en balcons, sobretot de Sarrià, en poblacions com ara Santa Pau i en actes festius com l'aplec de Finestres. També han organitzat exposicions, han fet concentracions a Barcelona i a Tarragona, i a Girona van fer també una gimcana de solidaritat, on van dibuixar el nom de la noia. Per avui han previst un concert solidari a La Mirona de Salt.

Concert per a la Núria

XAVIER CASTILLÓN. Salt

Aquesta nit tindrà lloc un concert a La Mirona, que la plataforma Núria Lliure va organitzar inicialment per donar suport a Núria Pòrtulas i per recaptar diners per finançar la campanya per treure-la de la presó, i que finalment s'ha convertit en una celebració del seu alliberament, sense perdre en cap cas la dimensió reivindicativa. A partir de les 10 de la nit actuaran quatre grups a la sala gran de La Mirona, en la qual també serà present la Núria: La Carrau i tres bandes de les comarques gironines, Burman Flash, Net Flanders i el grup de percussions Bloc Quilombo. Tant La Mirona com els grups hi han col·laborat de manera desinteressada i el cent per cent de la recaptació es destinarà a pagar la fiança de 15.000 euros i altres despeses derivades del procés judicial. Hi haurà preus populars: l'entrada costarà cinc euros i una cervesa, dos euros.


VILAWEB - DIVENDRES, 08/06/2007 - 06:00h

Concert de benvinguda a Núria Pòrtulas, aquest vespre a la Mirona de Salt

La noia va sortir ahir de la presó

Núria Pòrtulas ha arribat avui de matinada a Girona. Ahir va sortir de la presó de Soto del Real (foto) després que la família pagués la fiança de 15.000 euros imposada pel jutge de l'Audiència nacional espanyola, Juan del Olmo, a petició de la fiscalia. El que havia de ser un concert reivindicatiu, avui al vespre, a la sala la Mirona de Salt, s'ha convertit en un concert de benvinguda, amb Burman Flash, La Carrau, Bloq Quilombo i Net Flanders.

Com a conseqüència del procés obert contra la jove gironina, Pòrtulas, acusada de pertinença a banda armada, s'haurà de presentar cada dia al jutjat de Girona. Pòrtulas ja havia declarat a l'Audiència espanyola quan fou detinguda i li aplicaren la llei antiterrorista. La segona declaració, de dues hores, va circumscriure's a la documentació confiscada al seu domicili i fou admesa a petició del seu advocat, Benet Salellas, que ha demanat l'absolució per manca de proves inculpatòries.

Explicacions

L'advocat va informar després de l'interrogatori que Pòrtulas havia explicat tots els punts sobre la documentació confiscada, que contenia retalls de premsa i fitxers informàtics. En un disc, segons l'acusació, hi havia instruccions tretes d'internet per a fabricar còctels Molotov. Durant la declaració Benet Salellas va presentar al jutge les deu mil signatures i les vint-i-cinc mocions aprovades per municipis catalans (entre els quals el de Girona) en favor de la llibertat de Pòrtulas. I ara diu que espera que el jutge decreti la llibertat incondicional.

Des de la detenció, el 7 de febrer, hi ha hagut incomptables concentracions de suport i moltes crítiques a la gestió del Departament d'Interior.