CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El límit de renda en el Bo Social de la llum, nova penalització per a les famílies nombroses

Dimarts, 16 juliol, 2013

El límit de renda en el Bo Social de la llum, nova penalització per a les famílies nombroses

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya rep amb indignació la mesura, que suposa tornar a discriminar els que més aporten a la societat

L’Associació Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) vol transmetre la seva indignació per la inclusió de nivells de renda en l'accés al Bo Social de la llum per a les famílies nombroses, una mesura anunciada en Consell de Ministres el passat divendres, que suposa limitar l'accés a aquestes llars però no als altres col·lectius que gaudeixen del bo.

La intenció del Govern és reduir el nombre de beneficiaris d'aquesta espècie de tarifa social de l'electricitat i per això s'ha decidit establir un llindar de renda per a les famílies nombroses, que previsiblement deixarà fora un percentatge considerable de famílies amb 3 o més fills.

L’Associació Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) considera que és totalment injust i que si el Govern vol fer justícia social i donar suport a qui més ho necessita, resulta contradictori que es limiti l'accés només a les famílies nombroses i només pensant en termes de renda. Segons el què ha anunciat el Govern, les llars on tots els seus membres estiguin en situació d'atur no tindran cap límit per poder accedir al bo social de la llum, que seguiran accedint al Bo sigui quina sigui la seva situació econòmica i les seves circumstàncies familiars.

FANOC considera que caldria tenir en compte certs factors, determinants, com si en aquestes llars hi ha dependents o no, patrimoni, indemnitzacions per acomiadament, etc. "No és el mateix una llar amb dos professionals sense fills que acaben de perdre la feina però han percebut una quantitat de diners important per part de l'empresa, que una família nombrosa amb 3 o 4 fills, on el pare o la mare treballen i arriben a final de mes amb prou feines amb un sou de menys de 30.000 euros ", explica el director de FANOC, Raúl Sánchez. "Estem davant d'una nova penalització de les famílies nombroses, a les quals se'ls aplica un criteri injust, mirar únicament els ingressos, fixar una quantitat, que, d'altra banda, sempre està allunyada de la realitat, i deixar sense protecció a aquestes famílies ", destaca.

FANOC considera que no s'està respectant el principi d'igualtat recollit a la Constitució espanyola (article 14.), Ni es protegeix a la família com a ens social, recollit també en la Constitució espanyola, que al seu article 39 assenyala que "els poders públics asseguraran la protecció social, econòmica i jurídica de la família ".

Per tot això, demana una revisió del plantejament del Govern, perquè se segueixin criteris d'equitat i justícia social, entre altres coses, la FEFN exigeix que en cas que s'estableixi un límit de renda, aquest es fixi en base a la renda "per càpita" i no la renda familiar. D'aquesta manera, en una família amb quatre fills amb uns ingressos de 60.000 €, - encara que semblés una renda elevada-, la renda per càpita, en aquesta llar format per 6 membres seria de 10.000 €, lleugerament superior al SMI, salari mínim interprofessional (9.160,2 € / any) d'un treballador.

FANOC vol que es faci una veritable política social i es protegeixi adequadament, de forma justa, als ciutadans i no es facin servir plantejaments efectistes per anunciar el suport del Govern a "aturats i pensionistes". I, sobretot, que es compleixi el promès suport a la família, anunciat pel Partit Popular en campanya. "Estem força decebuts amb el desenvolupament de la política familiar del Govern, que no està complint les mesures anunciades i, per contra, està suprimint o limitant els pocs beneficis socials que tenen les famílies nombroses, que són les que més poden ajudar a recuperar econòmicament aquest país en termes de capital humà. A Espanya hi ha una absoluta ceguesa respecte al valor dels fills i de les famílies nombroses ", sentencia el director de la FANOC.

FONT: FEDERACIÓ D´ASSOCIACIONS DE FAMÍLIES NOMBROSES DE CATALUNYA

Amb la pujada de la llum de la setmana que s'haurà encarit el 56% en 6 anys

Aquesta setmana la meva companya Matyfc ens va anunciar que la setmana que el rebut de l'electricitat pujarà un 3,2% , el que sens dubte ens collarà una mica més la butxaca si cap, sumant-se a les que ja s'han practicat en els últims anys.

Si ens parem a pensar en aquesta última qüestió, i ja addicionant aquesta última escalada de preus, el preu que paguen els usuaris per l'electricitat que consumeixen s'ha encarit fins a un 56% en els últims sis anys , resultant excessiva tenint en compte la evolució del IPC i altres béns i serveis que consumeixen les famílies.

Sembla ser que els governs de diferent signe que ens han dirigit en els últims anys no han fet gran cosa per contenir aquesta escalada, i que de no aturar-se cada vegada hi haurà més famílies que manifestin seriosos problemes per pagar els seus rebuts. Què podem fer per estalviar més en aquestes circumstàncies?

FONT: AHORRODIARIO.COM

El Consell de Ministres ha aprovat la reforma elèctrica per reduir l'anomenat dèficit de tarifa, la diferència entre el que paguen els consumidors i el cost de l'energia. Entre les mesures adoptades, encarir la factura de la llum, un nou impost per a les empreses generadores o la reducció de primes a les renovables.

El ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, ha anunciat que el preu de la llum s'apujarà un 8% en total per als consumidors des de l'1 de gener de 2012, que suposarà un 3,2% més immediat. Aquest augment s'afegeix així al 63% que s'ha incrementat des del 2003 fins el 2011, quan la factura elèctrica va passar a costar a les llars de 360 a 588,5 euros de mitjana.

El ministre també ha anunciat que els peatges elèctrics, que suposen el 50% de la factura, pujaran un 6,5%. La pujada s'inscriu en el repartiment de costos de la reforma energètica, que permetrà retallar en 4.500 milions el desequilibri estructural del sistema elèctric. Dels 4.500 milions, els consumidors assumiran 900 milions d'euros, mentre que altres 900 aniran a càrrec als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per assumir els costos extrapeninsulars i altres 2.700 milions, a les empreses.

Per la seva banda, la Tarifa d'Últim Recurs (TUR), que tenen la majoria de llars i algunes petites i mitjanes empreses, es passarà a dir-se preu voluntari per al petit consumidor.

FONT: 324.CAT