CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El llibre “El duende del maquis”, una aproximació a Jesús Martínez Maluenda

Dilluns, 24 desembre, 2012

El duende del maquis
Jesús Martínez Maluenda

Jaume Serra Fontelles,

Virus editorial, 2012, 160 pàg.

Jesús Martínez Maluenda, conegut com el Maño o el Duende, va ser una figura tan essencial com anònima en les activitats del maquis a Catalunya. No va protagonitzar cap acció, però en va fer possibles moltes. Ha estat un dels millors guies de muntanya durant la resistència contra la franquisme: va compartir experiències i lluita, entre altres, amb Josep Lluís Facerías, Quico Sabaté, Marcel·li Massana i Ramon Vila Capdevila, amb el qual va tenir una relació de germans.

Travessava amb freqüència la frontera des de França per a introduir explosius o armaments, per a lliurar documents o diners, per a acompanyar a membres de la CNT en missions en l'Interior o per a ajudar a escapar de les arpes de la dictadura a companys perseguits per la policia.

Gràcies a la seva discreció, les seves precaucions extremes i la seva astúcia, mai va caure en mans de la policia ni de la Guàrdia Civil, mentre veia com els seus companys de lluita eren víctimes un després d'un altre d'un final tràgic.
Jaume Serra va conèixer el va conèixer durant el rodatge de la sèrie de TVE “El maquis a Catalunya”, de la qual va ser director. El fruit d'aquest retrobament i de les entrevistes resultants és “El duende del maquis”, on se li cedeix la paraula a Jesús perquè ens expliqui en primera persona les vivències d'una persona idealista sense concessions, humil i essencialment humana, que sempre va considerar que la seva autèntica família eren aquelles persones amb les quals compartia les idees anarquistes.

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció