CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Metro de Barcelona ha estat demandat per l’acomiadament nul d’una treballadora diabètica

Dijous, 22 abril, 2010

A una treballadora del Metro de Barcelona, diabètica i que va haver de ser operada urgentment d'un abscés en una cama, la Direcció de l'empresa l'ha acomiadat, al·legant l'empresa “transgressió de la bona fe contractual”. Per a la CGT es tracta d'una mala excusa com qualsevol altra que hagués utilitzat.

Per a CGT el succeït ha estat una revenja contra el pare de la treballadora acomiadada, per uns fets que van succeir temps enrere i com mètode de fer desaparèixer una categoria laboral, els GOL (Grup Operatiu Logístic), encarregats de les màquines expenedores i als quals l'empresa han de reubicar segons conveni col·lectiu.

Metro de Barcelona va ser obligat judicialment, ha fer fixos de plantilla a uns 12 treballadors que s'encarregaven de la recaptació de les màquines d'expedició de bitllets pertanyents a una subcontrata de nom “Umano SL”, segons sentència dictada pel jutjat social nº 22 de Barcelona, en data 5 de desembre de 2008, en procediment seguit d'ofici a instància de la Inspecció de Treball, “per cessió il·legal de treballadors”.

Una de les persones que la sentència dictaminava que havien de fer fixa de plantilla era l'actualment acomiadada, coincidint a més que el representant de l'empresa “Umano SL”, és el seu pare. Per això des de CGT diem que el Metro està actuant de forma revanxista amb la treballadora, al no poder fer-lo contra el pare. La treballadora acomiadada és diabètica i l'empresa té coneixement de la seva malaltia, ja que està treballant des de març del 2005, comptant el temps en l'empresa subcontractada “Umano SL”, i havent passat diverses revisions mèdiques.

El dia 20 de Gener del 2010 l'operen d'urgències, de l'abscés en la cama, comunicant-li que la data d'alta seria el 4 de febrer, marcant-li els metges unes pautes per a la seva recuperació, amb una prescripció medica molt clara, ha de romandre immòbil els primers sis dies després de l'operació i a partir d'aquesta data ha de començar a moure's per a evitar trombos (els diabètics tenen mes facilitat de fer-los després d'una operació que la resta de les persones) i començar ha realitzar una vida normal fins a la data d'alta el 4 de febrer.

L'empresa, a partir del dia 26 de Gener i fins al dia 1 de febrer, ha realitzat un seguiment de la treballadora, suposem que per mitjà de detectius privats, o algun altre mecanisme. Ha fet un relat de tots els moviments i llocs als quals ha anat la treballadora. Se li acusa d'haver tret el gos a passejar, d'anar a visitar a la seva àvia, d'anar a l'Institut, d'anar a un bar, etc. Els metges li van prescriure que els primers sis dies no es mogués, però que a partir d'aquest dia comencés a realitzar passejos, fins a la data d'alta el 4 de febrer.

Des de CGT considerem una veritable aberració l'actuació del Metro de Barcelona, creiem que no són bones les venjances personals per part de directius que tenen responsabilitats en empreses publiques i tampoc que s'utilitzi qualsevol mètode per a fer desaparèixer una categoria professional, per a això aquesta la negociació. Des de CGT, considerem que l'actuació de la treballadora ha estat correcta en tot moment i que cap empresa pot pretendre que, si els metges prescriuen que se surti del domicili a passejar com mètode curatiu, pugui ser utilitzat per a acomiadar.

CGT considerem totalment irracional aquest acomiadament i creiem que s'amaga darrere del mateix, no l'interès de l'empresa sinó el despit personal d'haver hagut d'acatar una resolució judicial per “cessió il·legal de treballadors”. Qui signa la carta d'acomiadament per Metro de Barcelona, és la mateixa persona que havia signat amb la subcontrata “Umano S.L.” el contracte de serveis per a Metro de Barcelona.

Des de CGT exigim la immediata readmissió de la treballadora i que s'obri una investigació interna sobre l'actuació dels directius implicats, els motius que els han dut a actuar d'aquesta manera i el seu immediat cessament.

Secció Sindical CGT Metro Barcelona