CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Ministeri de Treball es desentén de la reparació de l’edifici dels sindicats de la Via Laietana

Dilluns, 15 octubre, 2007

Hi va haver despreniments a la façana fa un any i mig però no s'hi ha fet res

Casa de molts amos, mai no va bé. Això és el que passa a l'edifici dels sindicats, a la Via Laietana, on té la seu nacional la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CCOO) i la UGT i la CGT, unes oficines en una planta. Però el propietari no hi és, allà. El propietari n'és el Ministeri de Treball i, malgrat les queixes que els inquilins han fet arribar a Madrid, el ministeri no ha fet res des que fa un any i mig hi va haver un despreniment a la façana, i diu que no ho farà fins que els sindicats també hi posin diners.


[([*+ L'edifici està tapat amb una malla protectora. Foto: QUIM PUIG*])]

El Punt - 15/10/2007 - DAVID MARÍN. Barcelona .- El 5 de gener del 2006 una pedra que es va desprendre de la façana de l'edifici dels sindicats va estar a punt de causar una gran desgràcia. Però sortosament no va tocar ningú, i això que la vorera de la Via Laietana és molt transitada a tota hora. Els tècnics de l'Ajuntament van fer una primera revisió de l'edifici i van obligar a cobrir amb urgència tota la façana, i van requerir al propietari, el Ministeri de Treball, que fes les obres necessàries per tal d'assegurar l'edifici.

D'aquí a tres mesos farà dos anys d'aquella data. I la façana de l'edifici es troba exactament igual que l'endemà de l'accident. No s'hi ha fet res. Dos anys és el termini màxim que té un propietari per arreglar una façana que pot resultar perillosa. A partir d'aquella data, l'actuació del Ministeri de Treball ja és fora de termini.

I no sembla que el ministeri tingui cap pressa. Una portaveu de Treball ha reconegut a aquest diari que encara no hi ha cap projecte aprovat de rehabilitació de la façana. De fet, el ministeri ni tan sols té la voluntat d'emprendre en solitari la millora de l'edifici. Segons aquesta portaveu, Treball té la intenció d'arribar a un acord amb el principal inquilí, CCOO, que ocupa sis plantes, per tal que es faci càrrec de part de la despesa.

Des de CCOO no volen saber-ne res, d'això. Un responsable de patrimoni del sindicat ha assegurat que el sindicat no pensa posar ni un cèntim més dels que ja ha posat en millores estructurals d'un edifici que no és seu. Fa anys es va fer una àmplia reforma interior amb la instal·lació d'ascensors i una distribució més funcional dels espais, així com la reforma dels soterrani, on hi ha l'arxiu històric del sindicat i diverses sales de reunions. CCOO exigeix al ministeri que es faci càrrec de tota la reparació de la façana. Posar-la al dia costaria sis milions d'euros, segons els càlculs del sindicat.

TRASLLAT AL 22@
És possible que finalment no ho pagui ni un ni l'altre. El Ministeri de Treball està negociant amb la societat municipal 22@ l'intercanvi d'aquest gran edifici per un solar al nou sector tecnològic del Poblenou. Allà s'hi traslladaria la seu nacional de CCOO i també s'hi podrien posar oficines del ministeri. L'edifici de la Via Laietana passaria a ser del 22@, al qual podria treure rendiment comercial, prèvia solució del problema de la façana. La seva catalogació actual només permet oficines.

L'edifici va ser durant el franquisme la seu del sindicat del règim, que se n'havia apropiat. L'Estat el va convertir, ja en democràcia, en la seu de l'INEM, l'institut de foment de l'ocupació dels anys vuitanta. Els sindicats reclamaven poder fer servir aquest i altres edificis de Treball. El 1986 s'hi van instal·lar CCOO, la UGT en una planta i la CGT en l'altra.