CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Ministeri de Treball exigirà 33 anys cotitzats per accedir a la jubilació anticipada

Dilluns, 25 febrer, 2013

El Govern ja ha concretat els seus plans per endurir l'accés a la jubilació anticipada. Pensa augmentar el període mínim de cotització exigit, elevar l'edat mínima dos anys més del que preveu la reforma que va entrar vigor el gener (61 anys o 63), i reduir la pensió que rebran els que optin per retirar abans. També la jubilació parcial es posarà més difícil a partir de l'1 d'abril, segons l'esborrany del decret que prepara l'Executiu.

A canvi de no accelerar la implantació de l'edat legal de jubilació en 67 anys i permetre l'ascens gradual fins a 2027 preveu la reforma que va entrar en vigor el gener, el Govern es va comprometre amb Brussel · les a endurir l'accés a la jubilació anticipada i parcial . El primer que va fer va ser enviar al Congrés informes en què exposava les seves intencions sense detallar. Les converses amb els grups de la no avançar (segueixen sense fer-ho). Així que abans d'acabar 2012 va suspendre per tres mesos l'entrada en vigor dels punts de la reforma que afecten aquestes dues modalitats de jubilació. I va fixar aquest termini al Congrés i els agents socials perquè la reforma parcial de la reforma estigués llista i funcionant.

Però el Govern no ha esperat. Ja ha redactat amb data del passat 19 de febrer un decret de 20 pàgines amb nou articles, sis disposicions finals i una derogatòria. Fonts del Govern aclareixen que no s'aprovarà avui al Consell de Ministres, però assenyalen que no trigaran, informa Carlos I. Cué. Així que aquesta versió pot no ser definitiva.

En el decret s'estableixen les noves condicions de la jubilació parcial i anticipada. Per aquesta via es retiren més de la meitat dels treballadors espanyols (el 50,5% dels gairebé 200.000 nou jubilats que hi va haver el 2011). Tanmateix, segons el text, no entrarà en vigor abans de l'abril, just després que es concretin grans regulacions d'ocupació com la d'Iberia, Orizonia, Bankia o CaixaBank (poden afectar uns 16.000 llocs de treball) en què aquest tipus de jubilacions juguen un paper determinant.

L'edat mínima de jubilació parcial pujarà any a any fins als 65
L'esborrany respecta les dues grans modalitats de jubilació anticipada que es van fixar el 2011: la forçosa (afectats per acomiadaments) i la voluntària. No obstant això, endureix les dues. En el primer cas, estableix que l'edat mínima d'accés sempre serà quatre anys menys que l'edat legal, ara 65 anys i un mes. Ambdues creixeran de manera paral · lela fins que el 2027 se situïn en 63 i 65. També augmenta el període mínim de cotització, de 30 anys a 33. I, a més, crea nous coeficients de reducció. En la reforma de 2011, s'estableixen dues: 7,5% menys de pensió per cada any que el treballador es jubili abans de l'edat legal si ha cotitzat menys de 38,5 anys i un 6,5% si ho ha fet més . L'esborrany fixa quatre: 7,5% per als que han cotitzat 38,5 anys, 7% per als qui l'han fet entre 38,5 anys i 41,5; 6,5% entre 41,5 i 44,5, i 6% per la resta.

Les noves condicions seran fins i tot més dures per l'anticipada voluntària. El període de cotització és el mateix, però puja l'edat mínima a 65 anys des de l'1 d'abril i estableix majors reduccions entre el 8% i el 6,5%, segons el període cotitzat.

Traducció d'aquestes complexes fórmules tècniques: menors pensions, sobretot pels nous coeficients, i major duresa en l'accés. En aquest punt, és d'especial importància l'augment del període mínim de cotització. Això pot afectar, i molt, als acomiadats des que es va aprovar la reforma del 2011, ja que la redacció inicial del text no contempla cap fórmula transitòria que atenuï els canvis i les pensades fa dos anys caducar al gener.

També hi ha canvis substancials en jubilació parcial. S'augmentarà gradualment l'edat fins que el 2027 s'arribi a 63 o 65 anys, segons s'hagin cotitzat almenys 36,5 anys o 33, respectivament. També es pujarà el temps de treball de l'empleat jubilat, entre el 25% i el 50% de la jornada, encara que es pot estendre fins al 75% si el substitut té contracte indefinit. Aquesta última mesura pretén fer més suportables els canvis a l'automoció, el que més recorre a aquesta jubilació.

El decret aclareix que aquestes modificacions no afectaran les jubilacions parcials que s'hagin pactat en convenis o plans d'empresa signats abans de l'1 d'abril. Aquesta excepció també es fa mirant de reüll a l'automòbil. Els fabricants han advertit al Govern, apunten al sector, que si no es respectaven aquests pactes corren perill les inversions promesos en factories com Renault o Ford.

Radiografia de la jubilació anticipada

FONT: ELPAIS.COM