El Ministeri de Treball precaritza les condicions de treball del personal investigador en formació (PIF)
El Ministeri de Treball precaritza les condicions de treball dels PIF
El Ministeri de Treball ha reconvertit tots els contractes del personal investigador en formació (PIF) depenent de programes del govern espanyol. El canvi ha consistit en passar-los de contractes “d’obra i servei” a “contractes de pràctiques”. Aquesta transformació és vigent des de final de l’any passat i s’aplica amb efectes retroactius a tots els contractes signats des del 2014. Aquesta mesura és, molt probablement, il·legal i:
1) Suposa la pèrdua de la indemnització a la finalització de contracte.
2) Suposa perdre la possibilitat de tenir la targeta sanitària europea.
3) Es perd la possibilitat de demanar un contracte indefinit en aquells casos on hi ha encadenament de 2 o més contractes durant 24 mesos dels darrers 3 anys.
Precarització de les condicions de treball dels PIF
El Ministeri de Treball reconverteix els contractes del personal investigador en formació (PIF) “d’obra i servei” a “contractes en pràctiques”.
Fa uns dies ha transcendit en alguns mitjans de comunicació que el Ministeri de Treball ha reconvertit tots els contractes del personal investigador en formació (PIF) depenent de programes del govern espanyol. El canvi ha consistit en passar-los de contractes “d’obra i servei” (codi 401 del Servicio de Empleo Público) a contractes de pràctiques (codi 420). Aquesta transformació, que ja recollia el Butlletí electrònic de la Seguretat Social de febrer de 2016 és vigent des de final de l’any passat i s’aplica amb efectes retroactius a tots els contractes signats des del 2014. Aquesta mesura és, molt probablement, il·legal. Segons el Ministeri de Treball, la seva aplicació es fa a instàncies de la CRUE (“Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas”).
Els efectes de la mesura són clarament perjudicials per al col·lectiu de PIF afectat. En detallem alguns dels efectes:
- Suposa la pèrdua de la indemnització a la finalització de contracte (de 12 dies per any treballat que, a més, es podria recórrer a 20 dies per any seguint una sentència recent del TJUE)
- Suposa perdre la possibilitat de tenir la targeta sanitària europea.
- Es perd la possibilitat de demanar un contracte indefinit en casos d’encadenament 2 o més contractes durant 24 mesos dels darrers 3 anys.
Des de CGT- UAB demanem al Rectorat que:
- Manifesti obertament la seva opinió sobre aquesta mesura.
- Informi sense dilacions d’aquesta situació al Comitè d’empresa del PDI i, en especial, als col·lectius afectats.
- Detalli les mesures que ha emprés de cara a defensar els drets d’un dels col·lectius de treballadors/es i investigadors/es de la UAB que pateixen una mesura de molt dubtosa legalitat i que erosiona severament les seves condicions laborals.
- Finalment, emplacem a l’Equip de Govern de la UAB, a dissenyar, amb sindicats i el col·lectiu PIF afectat, les mesures oportunes per a reclamar un canvi en aquesta situació en el cas que encara no se n’hagin dut a terme, tant en el marc de la CRUE com la resta d’àmbits.
Des de CGT UAB fem també una crida als i les treballadores PIF, i de manera especial a les afectades per aquesta mesura, a organitzar-se, tant en el marc de la UAB com de la resta d’universitats en la defensa dels seus drets. D’igual manera, ens comprometem a contribuir en aquest procés en la mesura que el col·lectiu implicat ho vulgui. Pensem que és important no acotar el cap i lluitar, de manera activa, per la defensa dels drets del PDI i, en especial, de les seves figures més precàries.
Bellaterra, 17 de febrer.
CGT-UAB
https://cgtuab.wordpress.com/2017/02/17/el-ministeri-precaritza-les-condicions-de-treball-dels-pif/
http://twitter.com/CGT_UAB