CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El moviment llibertari i altres moviments socials es mobilitzen en suport dels anarquistes detinguts en el marc del Cas Pandora

Divendres, 30 octubre, 2015

Procés Embat, l'Ateneu Llibertari de Sants, el Grup de Suport a Joaquim i l'Assemblea de Barri de Sants participen en una roda de premsa en resposta a l'operació Pandora

“Si terrorisme és donar suport als que pateixen problemes d'habitatge, som terrorisme”

Jesús Rodríguez - Directa - 29/10/2015

Avui, anarquistes i llibertàries han pres la paraula. Després de l'allau informativa d'ahir, que bevia de fonts dels Mossos d'Esquadra, avui, quatre dels col·lectius on militen algunes de les nou persones detingudes en el marc de la nova fase de l'operació Pandora han parlat en una roda de premsa. L'acte s'ha celebrat aquest dijous al matí a la plaça Bonet i Muixí de Sants, davant les escales de la parròquia de Santa Maria de Sants. Una representant de l'Ateneu Llibertari de Sants ha confrontat la paraula terrorisme amb l'activitat diària d'aquesta entitat del carrer Maria Victòria que ahir va ser escorcollada i d'on els Mossos es van endur banderes, llibres, cartells, revistes i esprais de pintura.

“Si terrorisme vol dir ser un espai obert a tot el barri on setmanalment organitzem activitats i tallers de llengua de signes o jocs de rol, som terrorisme. Si terrorisme és oferir un espai per a diferents col·lectius on ens puguem organitzar, som terrorisme. Si terrorisme és donar suport als que pateixen problemes d'habitatge, som terrorisme. Si terrorisme és oferir una biblioteca i fer cinefòrums, som terrorisme. I si terrorisme és crear espais feministes que pretenen l'alliberament del domini patriarcal, efectivament, també som terrorisme”, ha emfatitzat davant dels micròfons d'una desena de mitjans de comunicació, molts menys dels que hi havia ahir durant els escorcolls. Darrere de les conferenciants, dempeus, una trentena de persones representatives dels moviments socials de Barcelona han mostrat la seva solidaritat amb les afectades. També ha parlat una portaveu de l'Assemblea de Barri de Sants.

Emili Cortavitarte, professor d'història, militant de la CGT i portaveu del col·lectiu Procés Embat, ha recalcat que “les llibertàries que han estat detingudes són persones que participen de manera activa als moviments socials” i que es tracta de gent que “està lluitant contra els desnonaments, els tancaments d'empreses, els acomiadaments, la precarietat...”. “Som la gent que estem lluitant per la dignitat de les persones i ho fem des dels barris, des de les localitats, i de la manera més propera a la gent”, ha reblat. Cortavitarte pensa que l'operació d'ahir és conseqüència “d'estar construint un discurs diferent, d'estar plantejant alternatives econòmiques, polítiques i socials basades en la dignitat de les persones i no en els interessos que pugui tenir el capital i les oligarquies catalanes i espanyoles”.

Operació policial “contra les idees”

Llibert, com a membre del Grup de Suport a Joaquim –detingut ahir al carrer Perill de la vila de Gràcia– creat recentment, ha puntualitzat: “Malgrat que algunes veus del govern ho volen amagar, les actuacions d'ahir vénen de Catalunya. El cervell d'aquesta operació és en una brigada d'informació dels Mossos d'Esquadra; és una operació contra les idees, no hi ha indicis ni imputació criminal d'uns fets concrets, tota la gent arrestada en aquest cas i en altres fases de l'operació Pandora ha estat detinguda per les idees”. També ha detallat que els objectes requisats “són material polític” i que “en cap moment han trobat res del que buscaven”. Segons ell: “Buscaven explosius, armes... coses d'una suposada organització terrorista que de moment ningú no coneix, tant dins del moviment com fora. El que s'han endut és material polític, són llibres, són revistes, són banderes, són ordinadors”. I ha posat un exemple. “El més perillós que es poden haver endut són ganivets de cuina. Imagineu-vos la fantasia que hi ha al cap dels cervells d'aquesta operació, la fantasia que tenen dins el cap alguns dels mossos d'esquadra que estan darrere d'aquestes operacions contra el moviment llibertari”.

“Sabem que el moviment llibertari, en aquests moments, està creixent i està donant resposta directa, des del suport mutu, a les problemàtiques de l'habitatge, laborals... Està fent front a les agressions sexistes i a la societat patriarcal. I, sobretot, és un moviment que té una infinitat d'iniciatives culturals i de formació política; i això mai surt als mitjans, sempre hi ha aquesta retòrica d'anarquisme i violència. No tenim por, la nostra arma serà seguir lluitant, seguir estant al carrer i seguir donant la cara davant d'aquestes actuacions desproporcionades i nefastes”, ha reblat.

Les nou detingudes declararan divendres a Madrid

Andrés García Berrio, advocat de tres de les detingudes –que encara són als calabossos de les comissaries de Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i Rubí–, ha denunciat: “Amb la construcció d'una retòrica mitjançant la qual categoritzem una part dels moviments socials com a terrorisme, s'ha sobrepassat una línia vermella, aquella de fer servir eines del dret penal de l'enemic, la de l'excepció penal”. I ha aprofitat la roda de premsa per emplaçar el Col·legi d'Advocats de Barcelona i les organitzacions que agrupen jutges i fiscals a “fer una reflexió sobre si aquesta extensió dels tipus penals del terrorisme és lògica dins una societat com la nostra”. En relació amb això, ha afegit: “Pretenen involucrar tota una sèrie de persones en una organització anarquista suposadament terrorista sense atribuir-los directament, en tot un procés penal, cap mena d'actuació concreta. Entenem que això hauria d'estar fora de lloc”.

García Berrio ha recordat que els ateneus i els casals “són espais polítics que estan protegits pel dret de reunió i manifestació” i que l'entrada de la policia per escorcollar-los “no s'hauria de permetre amb tanta facilitat”. A l'últim, ha destacat que la primera fase del cas Pandora, per la qual set persones van ser empresonades durant un mes, “està aturada, no té moviments des de fa mesos”. I ha afegit: “Totes les encausades van quedar en llibertat perquè entenc que el magistrat de l'Audiència Nacional va veure que tota aquesta construcció de gran grup criminal terrorista no tenia solidesa”. Les nou detingudes durant els escorcolls d'ahir seran traslladades a Madrid aquest dijous a la tarda i prestaran declaració al despatx del jutge Juan Pablo González divendres al matí.

https://directa.cat/actualitat/si-terrorisme-es-donar-suport-als-que-pateixen-problemes-dhabitatge-som-terrorisme


Les entitats anarquistes: ‘Si terrorisme vol dir fer activitats obertes i lluitar per a l’habitatge digne, som terrorisme’

L'advocat de tres detinguts i entitats llibertàries recriminen als mossos l'aplicació de la legislació antiterrorista i el fet que s'enduguessin només llibres, banderes i ganivets de cuina

ACN - 29/10/2015

Diverses entitats i col·lectius anarquistes han donat suport aquest dijous als nou detinguts ahir a Barcelona i Manresa en el marc de la segona fase de l’operació Pandora, contra un suposat ‘grup criminal amb finalitats terroristes’. Tots han rebutjat les acusacions i han assegurat que es tracta d’una operació contra idees polítiques. Així, han dit que ‘si terrorisme vol dir se un espai obert al barri i organitzar activitats i tallers, o donar suport a la lluita per un habitatge digne i contra el patriarcat, som terrorisme’.

El Procés Embat, l’Assemblea Social de Sants, l’Ateneu Llibertari de Sants, el grup de suport a Joaquim, un dels detinguts, i Andrés García Berrio, advocat de tres detinguts, han ofert una conferència de premsa 24 hores després de les detencions, assegurant que es tracta d’un pas més per criminalitzar el col·lectiu que, segons ells, està creixent i organitzant-se.

Els escorcolls en locals i domicilis dels barris de Sants, Gràcia, el Clot i Sant Andreu, de Barcelona, i a Manresa, van acabar amb nou detencions ordenades per l’Audiència espanyola. Demà passaran a disposició judicial per un cas que està sota secret de sumari i del qual se’n desconeixen gairebé tots els detalls, excepte que se’ls aplica la legislació antiterrorista, molt més restrictiva que l’ordinària. Els detinguts, han dit els seus companys, són actius militants llibertaris, però es desconeix el motiu concret de la seva detenció.

En els escorcolls d’ahir, els col·lectius asseguren que la policia catalana només es va endur llibres, llibretes, esprais, banderes, ordinadors i altres suports electrònics, a més de ganivets de cuina, i en cap cas van trobar armes o explosius. També han denunciat que van trencar la porta de l’Ateneu Llibertari de Sants, van trencar prestatgeries i parets i van desordenar diaris i revistes de l’arxiu històric.

Per això, una de les portaveus de l’Ateneu ha dit que ells només fan activitats i tallers oberts al barri, donen suport a lluites socials i polítiques, tenen una biblioteca i programen cine-fòrums.

‘Ens sentim atacats, però seguirem la lluita’, ha dit una portaveu de l’Assemblea Social. L’Emili, de Procés Embat, ha lamentat que ‘la història es repeteix’ i ha equiparat la persecució ‘política’ de l’Audiència Nacional espanyola a la dels tribunals franquistes. ‘És fàcil i gratuït atacar els llibertaris, és el graó més dèbil’, ha dit.

En Llibert, del grup de suport al Joaquim, ha dit que l’operatiu policial persegueix ‘les idees’, ja que els Mossos d’Esquadra no concreten quins actes terroristes haurien perpetrat o planejat els detinguts. Així, ha volgut desvincular l’anarquisme de la violència i ha qualificat de ‘desproporcionada’ l’actuació policial i judicial.

Per la seva banda, l’advocat Andrés García ha assegurat que des d’instàncies policials i judicials es busca un ‘enemic intern’ per aplicar-li una legislació d’excepcionalitat. El lletrat també ha lamentat que la primera operació Pandora no hagi avançat judicialment i estigui aturada.

http://www.vilaweb.cat/noticies/les-entitats-anarquistes-si-terrorisme-vol-dir-fer-activitats-obertes-i-lluitar-per-a-lhabitatge-digne-som-terrorisme-2/


Més de 2.000 persones reclamen el 28 d'octubre a Barcelona la llibertat de les nou detingudes en l'operació contra el moviment anarquista

La manifestació ha recorregut els carrers de Gràcia i la Dreta de l'Eixample, on un gran desplegament de furgonetes i agents antidisturbis dels Mossos i la Guàrdia Urbana li ha barrat el pas

Joan Prat - Directa - 29/10/2015

A les vuit del vespre, la plaça del Diamant, al barri de Gràcia, estava a vessar. Centenars de persones vinculades als moviments socials de Barcelona i de l'àrea metropolitana anaven arribant en grups a la concentració per rebutjar les detencions efectuades en operació policial i judicial que s'ha saldat amb l'escorcoll de 10 immobles i 9 detencions per "pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista" segons la versió del departament d'Interior. Durant el matí del 28 d'octubre un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra (integrat per més de 500 agents) ha escorcollat, des de les 7 del matí, diversos ateneus, espais del moviment llibertari i domicilis als barris de Sants, Gràcia, el Clot i Sant Andreu de Palomar de la ciutat de Barcelona i a Manresa.

Entre les reaccions d'algunes assistents es notava l'enuig i la sorpresa davant del que de manera no oficial ja s'anomena “Operació Pandora 3”. Pocs minuts després de les vuit la manifestació enfilava cap a Torrent de l'Olla sota l'atenta vigilància de l'helicòpter dels Mossos d'Esquadra, que no ha abandonat la marxa en cap moment. No només hi destacaven les activistes de tendència llibertària, sinó que hi havia present gent de molts altres moviments. “Aquest muntatge policial, igual que l'operació Pandora i Pinyata, no és només un atac a les anarquistes, és un atac a totes les persones organitzades” sentenciava una de les manifestants en mig dels crits que proferien la resta d'assistents.

"Llibertat, detingudes per lluitar"

Algunes diputades de la CUP i de Catalunya Sí Que es Pot també han participat de la marxa pels carrers de Gràcia, per mostrar el seu suport a les nou detingudes i en rebuig als escorcolls efectuats pels Mossos i autoritzats per l'Audiència Nacional espanyola. Un membre del grup de suport a un dels detinguts, resident al barri de Gràcia, ha dit en declaracions a aquest mitjà que “és la tercera vegada que detenen companys amb l'excusa d'un suposat grup anarcoterrorista que ningú coneix i sota acusacions que són invencions dels Mossos d'Esquadra. El tipus de terrorisme que es practica, si ens atenem a la definició d'aquest mot, és la que practiquen els bancs i algunes unitats de la policia”.

La manifestació ha transcorregut pel Torrent de l'Olla entre crits de “llibertat, llibertat detingudes per lluitar”, “anticapitalistes” i “governi qui governi, serem ingovernables” quan, a la cruïlla amb Travessera de Gràcia un grup ha trinxat els vidres del Banco Santander que fa cantonada. Durant tot el recorregut també s'han fet pintades reclamant la llibertat de les nou persones detingudes. Ha estat a l'alçada d'aquesta artèria principal de la Vila de Gràcia quan hem calculat l'assistència a la manifestació en 2.160 persones. La manifestació també ha passat pel carrer Perill, on s'ubica un dels domicilis escorcollats per la policia autonòmica el matí del 28 d'octubre, i ha enfilat cap a Milà i Fontanals per arribar finalment al carrer del Bruc.

Un cop a l'Eixample Dret la presència de les ARRO i Brigada Mòbil dels mossos d'esquadra s'ha fet més visible. Tot i el fort desplegament, les manifestants han continuat la seva marxa pel carrer Mallorca fins a la Delegació del Govern central. Durant aquesta última part del trajecte també s'han realitzat algunes destrosses a entitats bancàries, fins que una barrera de furgonetes i d'agents antiavalots parapetats amb escuts han tallat el pas de la manifestació. Ha sigut en aquest moment quan s'ha llegit un comunicat condemnant l'operació policial i judicial contra activistes del moviment llibertari. La manifestació s'ha desconvocat sense cap incident remarcable. En el moment de publicar aquest article, no han transcendit dades sobre més detencions.

Per la seva banda, el Procés Embat, l'Assemblea de Barri de Sants i l'Ateneu Llibertari de Sants han convocat una roda de premsa avui a les 10 del matí a la plaça Bonet i Moixí, popularment coneguda com la plaça Màlaga, al barri de Sants. Fonts properes a les persones detingudes també han informat a aquest mitjà que és previst que declarin aquest divendres dia 30 davant del jutge de l'Audiència Nacional que ha instruït aquest cas. Actualment les detingudes es troben a dependències dels Mossos d'Esquadra a Rubí i Sabadell a l'espera de ser traslladades a les dependències d'aquest tribunal especial a San Fernando de Henares (Madrid).

Concentració dijous a València

Més d’un centenar de persones es va concentrar ahir 29 d’octubre, en solidaritat amb les detingudes anarquistes en la porta de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, lloc on sovint s’inicien manifestacions. Les persones que acudiren a la protesta intentaren tallar l’avinguda Blasco Ibáñez, però un nombrós dispositiu de la Policia Nacional espanyola ho va impedir amb forcejaments i empentes.

Un dels agents va gravar en vídeo a escassos metros el desenvolupament dels esdeveniments. Es van cridar diverses consignes en defensa de les nou persones detingudes i es va llegir un manifest. En un fragment d’aquest, s’afirmava que “els que intenten soterrar-nos no saben que amb les 63 companyes detingudes en els últims dos anys, així com amb les quatre operacions dutes a terme –Mateu Morral, Operació Pinyata, Operació Pandora I i II– l’únic que s’aconsegueix és fer-nos més fortes, que la nostra ideologia arribe a més gent i que la solidaritat siga cada vegada més potent. No tenim por”, informa Jorge Ramos.

https://directa.cat/mes-de-2000-persones-reclamen-llibertat-de-nou-detingudes-en-loperacio-contra-moviment-anarquista


Davant la repressió, la dignitat

Comunicat de Procés Embat

El matí d’avui dimecres ens han tornat a despertar amb l’ocupació policial dels carrers de Sants, Sant Andreu, Manresa, Clot i Gràcia en una operació de l’Audiència Nacional executada pels Mossos d’Esquadra. Han escorcollat espais socials – com ara l’Ateneu Llibertari de Sants – i han detingut fins ara 9 militants llibertaris. Es tracta de la continuació d’una estratègia juridicopolicial en què es pretén construir una inexistent organització criminal com a excusa per colpejar a una part de la nostra societat pel simple motiu de pensar i organitzar-se com llibertaris.

Les detencions i els escorcolls succeeixen un dia després de la declaració de diferents forces polítiques, entre les que s’inclou el partit de Govern de la Generalitat al comandament de la policia catalana, en la qual es fa èmfasi en la deslegitimidad i desobediència al Tribunal Constitucional espanyol. Sembla ser que l’Audiència Nacional, hereva del Tribunal d’Ordre Públic franquista, i que tant de mal ha causat i continua causant al nostre poble, no s’inclou entre les institucions a les que cal desobeïr, o com a mínim posar en qüestió.

EMBAT vol solidaritzar-se amb totes les detingudes i afectades per aquesta operació policial fa una crida a que els diferents sectors del moviment popular secundin les mobilitzacions i assambleas informatives i de suport que es convoquen en les properes hores i dies.

Afegim que una de les persones detingudes avui és membre de la nostra organització Embat.

http://embat.info/1345-2/


Pandora 3: Nou atac repressiu contra el moviment llibertari

Comunicat SP CGT Catalunya

Durant el dia d’avui, 28 d’octubre, s’estan produïnt fins a 9 detencions de persones de l’entorn llibertari i escorcolls en domicilis i ateneus dels barris de Sants, Sant Andreu, Gràcia i Manresa. Segons informacions periodístiques es tracta d’una nova fase de l’Operació Pandora, que s’afegeix a la posterior Piñata.

Estem, doncs, davant un nou acte d’una operació político-repressiva iniciada pel cos de Mossos d’Esquadra i actualment sota el control de l’Audiència Nacional. Aquest tribunal segueix el fil blau de la història mantenint el mateix comportament que el Tribunal d’Ordre Públic franquista que el va precedir.

La línia argumentativa per a legitimar socialment aquestes operacions creua les fronteres del surrealisme: es presenten llibres “sospitosos”, llibretes amb llargues actes d’assemblees o tenir software de seguretat com “indicis”. Es pretén, doncs, criminalitzar tota una ideologia associant-la a un enemic interior que cal combatre.

No és anecdòtic que el primer fil d’aquesta operació neixi del cos de Mossos d’esquadra, és a dir, del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. L’actual govern provisional ha mostrat una línia molt agressiva contra treballadores en vaga, moviments socials i, en general, tota forma de protesta organitzada al carrer.

Encara hem de suportar veure l’hipocresia en la cara d’Artur Mas demanant solidaritat quan ell mateix és el primer botxí pel poble treballador català. Quan la Generalitat continua personant-se en judicis de vagues com a acusació particular demanant més presó que la mateixa fiscalia, quan és responsable directe de les condemnes de presó a manifestants davant el parlament o en judicis per conflictes socials dels qui protesten contra retallades o abusos de poder.

Parla l’actual govern de ‘desobediència a l’estat espanyol’. Ja veiem que aquesta desobediència als tribunals estatals és a la carta: Si és contra el poble, mà dura mani qui mani.

No és d’estranyar, en aquest context de combat a la dissidència des del Poder, que després d’identificar el moviment llibertari com un sector no domesticat es procedeixi a actuar com estem veient.

Des de la CGT de Catalunya volem manifestar:

- El nostre suport als col·lectius i persones criminalitzades i reprimides per construïr un món nou lliure i solidari.

- Denunciar l’aparell repressiu estatal i la complicitat activa dels Mossos d’esquadra i la conselleria d’Interior.

- Requerim la derogació de la legislació "antiterrorista" i la dissolució de l’Audiència Nacional.

- Fer una crida a participar en les mobilitzacions solidàries que es convoquin. La primera d’elles, avui 28 d’Octubre a les 20h a la Plaça del Diamant, Gràcia, Barcelona. (Cartell concentració en document adjunt)

Amunt les que lluiten!

Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

28 d’octubre de 2015

http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article11548


Cas Pandora, un artefacte ideat pels serveis d'informació dels Mossos d'Esquadra

Les diferents fases d'aquesta investigació s'han impulsat des dels despatxos de la Comissaria General d'Informació, a l'edifici Egara de Sabadell

Jesús Rodríguez - Directa - 28/10/2015

L'operació antiterrorista autoritzada aquest dimecres pel jutge Juan Pablo González des de l'Audiència Nacional espanyola té una clara matriu catalana. Va ser la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra qui, el mes de desembre de l'any 2014, va demanar al tribunal madrileny l'autorització per escorcollar la Kasa de la Muntanya, l'Ateneu Llibertari del Palomar i un llarg llistat d'entitats i domicilis particulars. El conjunt de l'operació es va pensar, dissenyar i executar des de l'edifici Egara de Sabadell, on hi ha la Comissaria General d'Informació i els serveis centrals de la policia catalana. El jutge de l'Audiència Nacional només hi va donar el vistiplau. Les actuacions dutes a terme en el marc de la segona fase de l'operació Pandora també han comptat amb la signatura del jutge espanyol, però el múscul i el cervell del cas tenen segell català.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha sortit al pas de les acusacions d'estar darrere l'operatiu i ha afirmat que “les actuacions s’han portat a terme tal com s’havien planificat, sota el comandament de l’Audiència Nacional”. El titular d’Interior, però, ha reconegut que “la predicció de persones a detenir i d’habitatges a escorcollar a Barcelona i a Manresa s’ha realitzat de forma correcta i d’acord amb les previsions professionals de la policia catalana”.

Els Mossos van pressionar l'òrgan judicial espanyol

El 29 de gener d'enguany, es va viure un enfrontament molt significatiu entre el jutge Javier Gómez Bermúdez (instructor del cas fins l'estiu passat) i els investigadors dels Mossos d'Esquadra que alimentaven la causa. Els policies pretenien allargar un mes el secret de sumari per poder fer noves indagacions i van demanar al magistrat que perllongués la presó preventiva per a les set persones recloses als centres penitenciaris d'Estremera, Soto del Real, Aranjuez i Valdemoro. Gómez Bermúdez no va secundar les intencions dels Mossos i va acordar la posada en llibertat de totes les empresonades sota previ pagament d'una fiança de 3.000 euros. A la mateixa hora que el jutge signava els autos de llibertat, el gabinet de premsa d'Interior difonia un comunicat on destacava la perillositat de les activistes anarquistes, acompanyat de fotografies de caixers automàtics destrossats per l'esclat d'artefactes explosius. La relació que suposadament hi havia entre aquestes imatges i les persones detingudes mai no ha quedat demostrada, ni tan sols de manera indiciària.

Construcció teòrica dels GAC com a organització terrorista

La construcció teòrica que s'ha emprat com a justificació per a les detencions de les diferents fases de l'operació Pandora també neix al nucli dur dels serveis d'informació del Departament d'Interior. A finals d’octubre de 2012, en el marc de les Jornades sobre intel·ligència davant la radicalització, el sergent Daniel Canals –cap de la Unitat Central d'Anàlisi d'Estratègies d'Organitzacions (UCAEO), dins l'Àrea Central d'Anàlisi dels Mossos d'Esquadra– va pronunciar una ponència en què s'assenyalava l’anarquisme “insurreccionalista” com una amenaça terrorista potencial.

Un any més tard, el subgrup de la UCAEO especialitzat en la lluita contra l'anarquisme va elaborar informes on s'apuntava per primera vegada que els Grups Anarquistes Coordinats (GAC) eren una “organització terrorista”. Aquesta afirmació resulta sorprenent, si més no tenint en compte que els GAC es van presentar públicament uns mesos abans com “un espai de discussió i propaganda”, fins i tot donant a conèixer un correu electrònic per contactar amb l'organització. Les dues jornades de presentació de l'entitat es van anunciar prèviament i es van celebrar a locals de concurrència pública. En un article titulat “Trencar el cèrcol. Reflexions sobre l’Operació Pandora i la repressió de l’anarquisme a Catalunya” publicat al bloc del Grup Elissa, s'afirmava que aquesta suposada organització terrorista “només existeix en les imaginatives ments dels cretins que habiten els despatxos dels jutjats i les comissaries”.

https://directa.cat/cas-pandora-un-artefacte-ideat-pels-serveis-dinformacio-dels-mossos-desquadra


Operació dels Mossos d'Esquadra i l'Audiència Nacional espanyola contra el moviment llibertari

Escorcolls a Sants, Gràcia, el Clot, Sant Andreu de Palomar i Manresa. Els Mossos han anunciat deu escorcolls i nou detencions, de les quals se n'han confirmat vuit

REDACCIÓ DIRECTA - 28/10/2015

Un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra (integrat per més de 500 agents) escorcolla, des de les set del matí, diversos locals i domicilis als barris de Sants, Gràcia, el Clot i Sant Andreu de Palomar de la ciutat de Barcelona i a la ciutat de Manresa. L'actuació policial és per ordre de l'Audiència Nacional espanyola i seria la continuació de l'operació Pandora, que va suposar la detenció de deu persones i l'empresonament preventiu de set d'elles el mes de desembre passat, tot i que poc després van quedar en llibertat.

Entre els immobles escorcollats, hi ha l'Ateneu Llibertari de Sants, al carrer Maria Victòria, on s'ha desplaçat un dispositiu de deu furgonetes de la Brigada Mòbil. Els agents han esbotzat la porta amb un ariet, han requisat diversos esprais de pintura i banderes amb simbologia llibertària i han llançat a terra desenes de llibres i arxivadors amb cartells i revistes.

Quan ha transcendit la notícia, una cinquantena de manifestants s'ha concentrat a la zona, i posteriorment, ha tallat el trànsit viari al carrer de Sants rere una pancarta de suport a les detingudes. Minuts més tard, quan les manifestants es trobaven al carrer Masnou, han arribat una dotzena de furgonetes d'antidisturbis per procedir a un nou escorcoll d'un habitatge particular. La policia ha carregat, amb empentes i cops de puny, per accedir a l'escala de l'immoble.

També s'estan efectuant escorcolls a un habitatge del carrer Perill del barri de Gràcia –on han detingut una persona–, a un pis del barri de Sants –on han detingut un advocat laboralista– i a d'altres domicilis particulars de Sant Andreu de Palomar, on han detingut dues persones. Els Mossos d'Esquadra també han efectuat dos registres al Clot i han procedit a la detenció de dues persones.

A la capital de la comarca del Bages, s'estan duent a terme dos escorcolls i s'han confirmat dues detencions. A tots els punts, el dispositiu d'agents acordona el carrer i impedeix la lliure circulació del veïnat. Els Mossos d'Esquadra han filtrat a la premsa que l'operació consistiria en un total de deu registres i que es procediria a la detenció de nou persones per un presumpte delicte de "pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista". Com a resposta a l'operació policial, s'està fent una crida a través de les xarxes socials per concentrar-se a les vuit del vespre a la plaça del Diamant de la Vila de Gràcia. Una columna de manifestants hi anirà des de la plaça de Sants, on han convocat una concentració a 2/4 de set. També s'ha previst fer concentracions a les vuit del vespre a Manresa, Igualada, Berga i Madrid. Al migdia, desenes de manifestants ja han fet una primera concentració a les portes de la delegació de la Generalitat a Girona.

El Procés Embat ho considera una persecució política

El Procés Embat, organització a la qual pertany un dels detinguts, ha emès un comunicat on considera que l'operació d'avui és "la continuació d’una estratègia jurídica i policial que pretén construir una inexistent organització criminal com a excusa per colpejar una part de la nostra societat pel simple motiu de pensar i organitzar-se com a llibertaris i anticapitalistes en general.

Es tracta, per tant, d'una persecució amb clara intencionalitat política completament inacceptable i que atempta directament contra el dret d'associació i d'expressió de les persones". A més, han volgut "solidaritzar-se amb totes les detingudes i afectades per aquesta operació policial i fer una crida perquè els diferents sectors del moviment popular secundin les mobilitzacions i assemblees informatives i de suport que es convocaran les properes hores i dies". També han reclamat "la seva llibertat immediata".

Reaccions de la CUP, BeC i CGT

A través d'un comunicat, la CUP ha expressat "la solidaritat amb les persones detingudes i la preocupació per l'obediència del govern en funcions a l'Audiència Nacional espanyola". La regidora Maria José Lecha s'ha personat a l'escorcoll del carrer Masnou (Sants) per informar-se de la situació. El tinent d'alcalde de Drets i Ciutadania i regidor de Sants, Jaume Asens, de Barcelona en Comú, ha expressat la disconformitat amb l'actuació policial mitjançant dues piulades a la xarxa: "Otra vez se agita el fantasma del 'terrorismo anarquista' con #OperaciónPandora Una vieja costumbre de régimenes en declive¡" i "#OperacióPandora amb + de 500 Mossos és exhibició força vergonyosa. Que diuen aquells q s'escandalitzaven amb operatiu policial contra CDC?". A Sant Andreu de Palomar, els consellers de la CUP, BeC i ERC han mostrat la seva preocupació per l'operatiu dels Mossos i han intentat accedir a la zona de l'escorcoll, però la policia no els ho ha permès. La CGT ho ha qualificat com "atac repressiu" i considera que l'Audiència Nacional és un tribunal "que segueix el fil blau de la història mantenint el mateix comportament que el Tribunal d’Ordre Públic franquista que el va precedir".

https://directa.cat/operacio-dels-mossos-desquadra-laudiencia-nacional-espanyola-contra-moviment-llibertari


Més de 200 manifestants a Manresa en suport als anarquistes detinguts
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/55314/200/manifestants/manresa/suport/anarquistes/detinguts

Un centenar de persones donen suport a Tarragona als anarquistes detinguts
http://www.naciodigital.cat/delcamp/tarragonadiari/noticia/14882/centenar/persones/donen/suport/tarragona/anarquistes/detinguts