CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Parlament espanyol aprova definitivament el “pensionazo”

Dissabte, 23 juliol, 2011

El Congrés dóna llum verda el 21 de juliol a la reforma de les pensions que retarda la jubilació fins als 67 anys

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat de manera definitiva la Llei de modernització del sistema de la Seguretat Social acceptant les 40 esmenes incorporades al Senat i tancant així un tràmit parlamentari en el qual el PSOE ha aconseguit el suport de CiU per mantenir intactes els punts principals de la reforma: el retard de l'edat de jubilació fins als 67 i l'ampliació del període de còmput de 15 a 25 anys.

Els socialistes i els nacionalistes catalans sumen una majoria absoluta al Congrés que garanteix que el text no inclogui cap esmena no desitjada pel Govern. A l'altre costat PP, ERC, IU, ICV, PNB i BNG, que reafirmaven el seu rebuig a la norma.

A canvi del seu suport, CiU ha aconseguit que el Govern traspassi a les comunitats els edificis propietat de la Seguretat Social dedicats a assistència sanitària però que eren gestionats per les administracions autonòmiques. En el cas de Catalunya, afectaria a 150 edificis dedicats a assistència sanitària.

En qualsevol cas, els elements principals de la norma, que responen a l'acord subscrit entre el Govern i els agents socials el passat mes de febrer, no entraran efectivament en vigor fins al 2013, moment a partir del qual es donarà un horitzó de 15 anys per elevar progressivament l'edat de jubilació fins als 67 anys, de manera que els canvis es completarien en 2027.

El Govern calcula que un 40% dels treballadors es jubili amb 67 anys, un altre 40% als 65 anys i que el 20% restant ho faci a edats inferiors, en desenvolupar ocupacions penoses o per ser discapacitats. La norma reconeix un període de cinc anys de cotització a les mares que hagin interromput la seva carrera laboral per la cura dels fills. Així mateix, es fixa un calendari per a la integració de les empleats de la llar en el règim general de la Seguretat Social.

Jubilació discapacitats

A més, d'acord amb els canvis introduïts en la recta final pel Senat, les persones discapacitades podran jubilar-se de forma anticipada amb 25 anys cotitzats i es mandata al Govern a presentar en el termini d'un any, i prèvia discussió amb els interlocutors socials, un projecte de llei que millori la consideració dels períodes cotitzats dels treballadors a temps parcial i en els contractes fixos discontinus.

Així, se suprimeix el límit que estableix la Llei pel qual els becaris només computarien com cotitzades aquelles pràctiques que s'hagin realitzat en els quatre últims anys anteriors a la seva entrada en vigor, mesura que permetrà als treballadors comptar amb carreres de cotització més llargues. Es manté, això sí, el límit màxim de dos anys per a aquests períodes de cotització.

ERO de grans empreses amb beneficis

A més, incorpora a més una disposició que obliga a les empreses que hagin tingut beneficis en els dos últims anys i que realitzin expedients de regulació d'ocupació (ERO) a partir del 27 d'abril que afectin a treballadors majors de 50 anys, a fer una "aportació econòmica" al Tresor Públic per compensar l'impacte que això suposa en el sistema de protecció per desocupació.

Per al càlcul de l'aportació econòmica es prendran en consideració l'import de les prestacions i subsidis per desocupació dels treballadors de 50 o més anys afectats per l'expedient de regulació d'ocupació, incloses les cotitzacions a la Seguretat Social realitzades pel Servei Públic d'Ocupació Estatal.

La particularitat és que aquesta modificació entrarà en vigor després que el Ministeri de Treball hagi autoritzat l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Telefónica per a 6.500 treballadors en el període 2011-2013 amb un cost per desocupació de 350 milions d'euros, que haurà d'abonar en la seva totalitat la multinacional espanyola.

Font: Europa Press

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció