CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El periòdic Diagonal afronta una nova etapa a partir del número 101

Dimecres, 29 abril, 2009

Com ja sabeu, el pròxim 30 de abril el periòdic quinzenal Diagonal compliex 101 números. Després de quatre anys demostrant que és possible treure al carrer un quinzenal sense grups econòmics ni partits polítics darrere, sustentat en milers de subscripcions i organitzat de forma assembleària, Diagonal inaugura una nova etapa.


Ens reinventem per a funcionar millor, per a entendre i explicar els esdeveniments en profunditat i per a seguir reflectint alternatives i propostes de canvi social. L'estructura de seccions del periòdic canvia per a millorar la nostra organització interna i per a millorar l'enfocament informatiu pel qual apostem des del principi, interpretar la realitat d'una forma integradora.

A partir d'ara, els esdeveniments en el plànol econòmic, polític i mediambiental s'abordaran conjuntament en una mateixa secció, ja que estan estretament vinculats. La secció de "Sabers" inclourà temes de memòria històrica, ciència, noves tecnologies, mitjans de comunicació i altres àmbits. L'opinió de lectores i lectors tindrà major cabuda a l'unir-se la secció de "Cartes i Debat", i es crearà un apartat de "Serveis" amb recursos d'utilitat que van des de les receptes econòmiques a propostes per a defensar-se de les hipoteques. La perspectiva dels moviments socials seguirà sent l'eix del projecte i s'incorporarà de forma transversal en totes les seccions, unint les lluites amb les temàtiques i contextos que treballen. La secció "Proximitats" desapareix per a donar pas a "En Moviment", que realitzarà panoràmiques en profunditat sobre moviments i organitzacions socials concrets.

En aquesta nova etapa, el disseny serà més atractiu i amb recursos més diversos, alternarà formats curts i llargs i s'incorporarà l'humor a totes les seccions. La nostra web serà més útil, ja que s'actualitzarà diàriament amb continguts que no han tingut cabuda en l'edició impresa i rebrà comentaris de visitants.

Aquest canvi respon, d'una banda, a les demandes que hem anat rebent quant a fer un periòdic amb un format més flexible i obert a la participació i, per un altre, a la reiterada necessitat del col·lectiu d'organitzar millor les seccions i repartir el treball.

La primavera passada vam obrir un procés de discussió en el col·lectiu amb diversos plenaris i vam començar a consultar a gent subscrita i lectora. A més d'obrir l'adreça diagonal101@diagonalperiodico.net per a recollir propostes, vam iniciar una gira de trobades amb subscriptors que ens ha dut a més de deu ciutats de l'Estat. Malgrat les limitacions temporals i la dificultat per a articular el procés, hem intentat dotar-lo de la màxima horitzontalitat.

Obrim aquesta nova etapa a un pas d'assolir les 5.000 subscripcions, l'objectiu que ens marquem el 2005. En quatre anys, hem passat de 1.300 a 4.500. Un 25 % s'han aconseguit en els últims mesos, en plena crisi, el que demostra que cada vegada més gent aposta pels mitjans alternatius, independents i contrainformatius.

I cada vegada som més: al col·lectiu editor, format per una trentena de persones, s'han unit milers de persones que col·laboren des de tot el món; han sorgit les separates mensuals de Cantàbria i Aragó, a la qual s'ha sumat recentment una altra a Iruña i s'estan gestant redaccions a Astúries i Canàries. Volem donar-vos les gràcies perquè res d'això existiria sense la xarxa de col·lectius, organitzacions i persones que doneu suport el projecte.

Encara que seguim avançant, encara queda molt per a convertir-nos en un periòdic viable econòmicament i que informi sobre l'actualitat dels moviments socials. Per això ara més que mai necessitem el suport de tota la gent que ho fa possible: lectors/es, subscriptors/es, lluites socials, mitjans alternatius, independents i comunitaris… Si teniu ganes i temps disponible, podeu escriure a echarunamano@diagonalperiodico.net

Us animem a recolzar-nos en aquest nou canvi perquè tot no segueixi igual, per a dinamitzar i fer més creatiu Diagonal i incidir de forma eficaç i constructiva en la realitat, proposant i afirmant altres relacions socials.

El 30 d'abril: Diagonal 101 surt al carrer.

Col·lectiu Editor del Diagonal

www.diagonalperiodico.net