CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El PP rectifica i tira enrere l’esmena de la reforma laboral al sector públic

Dissabte, 28 juny, 2014

El PP rectifica i tira enrere l'esmena de la reforma laboral al sector públic

El PP rectifica i tira enrere l'esmena de la reforma encoberta al sector públic (enllaç). En cas d'haver-se aprovat l'esmena (podeu accedir-hi aquí) hagués permès l'acomiadament de moltes de nosaltres, treballadores en precari del sector públic, que portem anys rebent agressions constants.

Les pressions rebudes, i els avisos sobre la inconstitucionalitat de l'esmena presentada, sembla que han fet canviar l'estratègia del PP. No obstant la petita victòria aconseguida, hem d'estar alerta cap a possibles reformes encobertes en aquest sector, ja sabem per on volen atacar-nos ara.

SECRETARIAT PERMANENT CGT CATALUNYA

NOVA AGRESSIÓ ALS I LES PRECÀRIES DEL SECTOR PÚBLIC

El govern prepara una reforma laboral encoberta del sector públic. Si s'aprova, ens deixarà als i les treballadores precàries del sector públic sense pràcticament drets i amb la possibilitat de ser acomiadades a preu de saldo. La proposta de reforma ha entrat directament al Senat i podria ser aprovada en menys d'un mes.

Ja estem acostumades que els governs actuals amaguin les seves polítiques reals. De fet, massa sovint ens hem trobat que en tornar de vacances ens havien pujat l'IVA, ens havien retirat mesures de conciliació familiar, ens havien imposat encara més traves per a cobrar el PIRMI ,ens havien tancat el CAP més proper o amb nova legislació neoliberal retalladora de drets sociolaborals. Ara mateix una nova amenaça s'està preparant en contra nostra. Aprofitant la infàmia que suposarà legislar la impunitat del Borbó recentment abdicat per mitjà d'una esmena al Projecte de Llei de "Racionalització del Sector Públic", el Partit Popular intentarà eliminar, de cop, una bona part dels pocs drets que encara tenim els i les treballadores precàries d'aquest sector. I ho estan intentant fer per mitjà d'una altra esmena (pitja aquí per accedir al seu text) que han introduït durant la tramitació al Senat d'aquesta llei, aprofitant que tot l'interès mediàtic s'ha desviat cap a l'aforament de l'ex-rei.

En què consisteix aquesta reforma?

Bàsicament, i d'una única passada, implica erosionar drets importants dels treballadors/es públics no funcionaris, especialment d'aquelles que no tenim contractes indefinits i dels anomenats "indefinits no fixes". A mode de resum, aquestes mesures es concreten en:

1) Facilitar la destrucció, via amortització, d'una part important dels llocs de treball del sector públic, en considerar que hi ha places que "no són de necessària cobertura". Els i les treballadores no fixes que ocupem aquestes places podrem ser acomiadades de manera pràcticament directa, amb indemnitzacions misèrrimes, de només 8 a 12 dies per any treballat, i sense que puguem acollir-nos als pocs mecanismes de defensa davant dels acomiadaments que encara reconeixen els articles 51 i 52 de l'Estatut dels Treballadors (ET).

2) Permetre la contractació precària sense cap límit de temps. És a dir, es deixa sense vigència en el sector públic l'obligatorietat de convertir en indefinit un contracte d'obra i servei al cap de tres anys (o quatre, si hi ha un conveni que així ho diu). En definitiva, un treballador o treballadora precària podrà acumular contractes d'obra i servei per una mateixa feina en una administració pública fins que es jubili o algú decideixi no renovar-lo o finalitzar-li el contracte, una manera de permetre l'acomiadament lliure pràcticament regalat.

3) Finalment, legalitza una pràctica freqüent però fins ara il•legal en el món acadèmic i de la recerca científica, com ho és l'encadenament irregular de contractes, en plantejar que, en aquests àmbits, no es pot aplicar l'article 15.5 de l'ET que fins ara obliga a fer indefinit al treballador o treballadora que el pateix.

Plou sobre mullat

Anys de retallades en el sector públic per part dels governs estatal i autonòmics han deixat molt malmesos els seus treballadors i treballadores. L'índex d'atur s'ha disparat, de tal manera que en els darrers anys una part important dels nous aturats i aturades provenen de les administracions públiques i del sector d'activitat vinculat a aquestes. Milers d'interins hem estat expulsats i enviats a l'atur, per exemple a l'ensenyament. Milers de contractes temporals no s'han renovat. Milers de jubilacions no han estat cobertes per noves contractacions. En definitiva, hospitals tancats, línies educatives clausurades, serveis socials massificats per la pèrdua de treballadores i recursos. Una situació que, en l'àmbit de l'administració local, encara està en procés d'empitjorar, a causa de l'aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) aprovada pel govern Rajoy a finals del 2013, la qual desposseeix la majoria dels ajuntaments de les seves competències, i obre la porta a la privatització massiva dels seus serveis.

Aquestes retallades també han afectat seriosament les persones que hem pogut continuar treballant en el sector públic. A part de les retallades salarials, que a Catalunya superen el 20%, hem vist com es perpetuava la precarietat de moltes de nosaltres que, davant la limitació a fer contractes indefinits (ja no diguem d'accedir a una provisió de plaça de funcionària), se'ns ha fet passar per diferents formes contractuals: encadenant contractes d'obra i servei, obligant-nos a esdevenir falsos autònoms, passant-nos a situacions d'interinitat, etc. Aquestes mesures, si s'aproven, permetran el que fa temps tant el govern espanyol com el de la Generalitat estan buscant, en la mateixa línia que pregona la patronal pel sector privat: facilitar l'acomiadament i incrementar l'ús de contractes "escombraria" amb salaris molt per sota la mitjana actual, precaritzar al màxim l'ocupació al conjunt del sector públic i reduir-ne dràsticament la massa salarial.

Ens afecta a totes

Aquestes mesures ens afecten a totes. L'experiència ens mostra com la devaluació de les condicions de treball en el sector públic acaba arrossegant les condicions i drets laborals a la resta de sectors de l'economia. A més, un sector públic degradat, amb treballadors/es precaritzades i altament explotades afectarà molt negativament a les condicions de vida d'una gran majoria de la població, erosionant la sanitat i l'educació pública i, no cal dir, la resta dels serveis públics de caràcter social.

És per això que fem una crida urgent a plantar cara de forma contundent contra aquesta nova agressió que ens estan preparant. Per la defensa del sector públic, pels drets laborals dels seus treballadores i treballadores, ni un pas enrere.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CGT Catalunya

23 de juny del 2014

Més informació:

Esmena 170 PP al projecte llei racionalització sector públic que suposarà explotació laboral sector públic:

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció