CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El preacord de conveni d’hostaleria de Catalunya legitima l’ultraexplotació

Dijous, 31 agost, 2017

El 12% del PIB català, 18 milions de turistes el 2016, creixement gairebé exponencial del sector durant els darrers anys, milers de milions d’euros acumulats en pocs anys per la màfia hotelera... I juntament amb això, gentrificació, bombolla immobiliària i ecològica derivada d’un model econòmic, el de la turistització massiva, que deixa uns (pocs) guanyadors i... quants milions de perdedors i perdedores?

On són els guanys d’aquest desastre? En els llocs de treball precaris, temporals, a temps parcial que s'estan generant? A les desenes de milers d’hores extres impagades i al treball intensiu sense descans? Les empreses del sector sembla que no tenen prou amb omplir-se les butxaques fins a la indecència, passant la factura a tot el territori. No tenen prou amb inflar plusvàlues aprofitant la forta demanda. No tenen prou amb un exèrcit de treballadores que treballa a ritmes molt alts i escàs salari.

No. No en tenien prou i d’ençà uns anys la patronal hotelera va obrir el meló de la subcontractació interna cap a les conegudes com "empreses multiserveis" (abominacions empresarials nascudes arran de la reforma laboral del 2012, moltes amb convenis d’empresa de misèria, signats entre el propietari i el "sindicalista" de torn a sou de Recursos Humans). L’objectiu és incrementar l’explotació fins a nivells mai vistos en el passat recent, per tal d'incrementar el guany de clients i subcontractar al màxim.

Salaris de misèria, cap mena de condició laboral mínimament digna, objectius inassumibles en un horari de treball normal, contractes a temps parcial que es perllonguen tàcitament. I, en fi, acomiadaments arbitraris i discrecionals quan es trenquen les màquines de produir plusvàlua abans conegudes com a persones. Una de les claus de volta és la mecànica perversa de la subcontractació de feines estructurals del sector, com la pròpia neteja d’habitacions. No és només el salari, és també tota la resta de drets i condicions de treball.

Sorpreses, ens trobem que en el preacord de conveni d’hostaleria que s'ha fet públic, el sindicat UGT legitima l’activitat de la cessió il·legal, la qual hauria de ser un objectiu evident de tot combat sindical. I la “regula” dins del mateix conveni, tot fent possible la fragmentació de plantilles i permetent que es continuï esprement aquestes mitjançant els diferents mecanismes descrits anteriorment. Tot plegat, mentre els hotels es renten les mans de les conseqüències que se’n derivin. És que potser algú es pensa que la patronal hotelera pagarà més costos per subcontractar que per tenir les treballadores en plantilla?

Des de la CGT de Catalunya considerem una mala notícia la legitimació de la subcontractació d’activitats estructurals dels hotels, la qual condemna a milers de treballadores a continuar estan sobreexplotades sota les urpes d’aquests voltors coneguts com a empreses multiserveis.

La precarietat no es regula. La precarietat es combat. Hotel a hotel, restaurant a restaurant. La lluita de les treballadores i les pèrdues econòmiques són l’únic llenguatge que entén la patronal per aturar aquesta.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya
Agost de 2017


Legitimar la cessió il·legal

L'Associació Las Kellys denuncia el preacord negociat pel nou Conveni d'Hostaleria de Catalunya, que pretén legitimar la situació de cessió il·legal de treballadores que pateix la major part del col·lectiu de cambreres i netejadores d'hotel

https://www.cronda.coop/ca/Actualitat/Articles/Legitimar-la-cessio-il-legal

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció