CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El preacord sobre Salaris: Una nova traïció als treballadors/es per part de CCOO i UGT

Dimarts, 12 maig, 2015

EL PREACORD SOBRE SALARIS: UNA NOVA TRAÏCIÓ ALS TREBALLADORS/ES PER PART DE CCOO I UGT

Ja fa uns quants anys que la patronal demana desvincular els salaris del cost de la vida; del preu dels aliments, l'habitatge, la roba, l’energia, l’oci, etc. Formulant la proposta, els empresaris pretenien que els i les treballadores renunciéssim a veure la realitat tal i com és realment. Pels i les que no vivim de les rendes del capital, el salari és la nostra font de subsistència. I, a banda del seu valor nominal (per exemple en quantitat d’euros, antigues pessetes o dòlars), el que ens interessa és el seu valor real, és a dir, la quantitat de béns als quals ens permet accedir. Podem pagar una hipoteca amb el sou? I, una vegada l’hem pagada, un cop comprats els aliments bàsics i coberta la despesa en llum i aigua, a quins altres bens puc accedir? En definitiva, la variació del salari real es correspon al seu increment o decreixement degut a l’oscil•lació dels preus que es mesura través de l’IPC.

Aquesta màxima ha guiat la lluita per les condicions de vida dels i les treballadores des de fa dècades. Avui ha saltat pels aires. I no ha sigut per una imposició unilateral de la patronal, sinó per un acord de CCOO i UGT. Els mateixos que fa tot just un any defensaven que mai acceptarien trencar la relació entre salaris i IPC. Ja fa mesos que s’havien filtrat que aquests “sindicats” estaven negociant amb la CEOE i la CEPYME desindexar els salaris i vincular-los a l’evolució del PIB. Ja vam explicar l’engany que hi havia aquesta darrera aquesta mesura i, avui, l’estafa s’ha consagrat.

Pel que ha transcendit, l’acord arribat per CCOO i UGT amb la patronal comporta un augment de sous de fins un màxim de l’1% enguany, topall que pot arribar a l’1,5% per l’any vinent. L’increment es basa en la previsió de creixement del PIB per sobre d’aquestes xifres. I ens el venen dient que el 2014 la inflació ha sigut negativa i que segurament o tornarà a ser, encara que menys, aquest any 2015. Encara que això sigui cert, i que conjunturalment la mesura pugui significar un augment real dels salaris aquest any, el cert és que amb la nova metodologia d’actualització salarial s’ha eliminat l’eina que teníem per garantir el valor d’un salari, que és la seva comparació amb l’evolució dels preus reals que garantia l´IPC, fet que a Catalunya s´agreuja amb l´històric de pèrdua de poder adquisitiu de l´IPC Català pel diferencial de preus.

A més, tots i totes sabem que les previsions d’inflació sovint no s’acompleixen i generalment es fan amb finalitats polítiques, per a generar unes expectatives que abonin el terreny per a unes determinades mesures. Els augments de sou que ens volen imposar se situen per sota el 2%. Fent una revisió a l’històric de l’evolució de l’IPC els darrers 14 anys podem veure que només en 4 anys els preus han crescut per sota del 2%, mentre que en 10 anys l’augment ha sigut més alt, en alguns casos per sobre el 4%. A més, les polítiques econòmiques del BCE estan encaminades a promoure una nova dinàmica inflacionista i, previsiblement, tindran els seus fruits en els propers mesos. De fet, ja hem experimentat un nou augment dels carburants i de l’energia les darreres setmanes. En conseqüència, la pèrdua de poder adquisitiu al qual ens aboquen a mig termini CCOO i UGT és evident. I ho saben.

Hem de fer front a aquesta estafa, que no persegueix altra cosa que una devaluació general dels salaris, seguint el programa que obertament han defensat els empresaris els darrers anys. Si CCOO i UGT no són una eina per aquesta lluita, cal buscar-ne d’altres. La CGT aspirem a estar a l’alçada en aquesta batalla pels salaris que caldrà mantenir de manera global i empresa a empresa.

Comparativa evolució del PIB , IPC i salaris segons proposta CEOE, CCOO,UGT I CEPYME:
Comparativa evolució del PIB , IPC i salaris segons  proposta CEOE, CCOO,UGT I CEPYME

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CGT Catalunya
Barcelona, a 12 de maig de 2015


http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/el-preacord-sobre-salaris-una-nova-traici-als-treballadors-per-part-de-ccoo-i-ugt-comunicat-sp-cgt-catalunya

Més informació:

- ABOUT.ME CGT CATALUNYA

Attached documents