CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El primer Fòrum Social Català critica la globalització

Dissabte, 26 gener, 2008

Unes 2.000 persones prenen part a les activitats que es fan a Barcelona.

La manifestació que es preveu per avui reclamarà un nou model de desenvolupament econòmic

Unes dues mil persones han participat a les activitats organitzades pel Fòrum Social Català, que va començar divendres a Barcelona. Aquest esdeveniment reuneix unes 150 entitats i grups, que durant aquest cap de setmana organitzen a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona un centenar d’activitats amb un eix comú: la crítica a la globalització i al que entenen com un model perniciós de desenvolupament econòmic.

El Fòrum va acollir una fira d’entitats i diversos tallers, exposicions, assemblees i seminaris. Entre aquests, per exemple, alguns com Per un sistema de finances ètiques, solidàries i alternatives, organitzat pels grups Coop 57, FETS, FIARE i la Xarxa d’Economia Solidària; Per què és necessari el decreixement?, a càrrec de l’Entesa pel Decreixement i Illacrua; Davant la crisi energètica, reducció de consum i generació distribuïda d’energia; Neoliberalisme, privatització i deteriorament dels serveis públics, amb sindicats com CGT i Cobas; i Dret a la ciutat, hàbitat i habitatge a Veneçuela, coordinat per l’Assemblea Bolivariana de Catalunya.

Manifestació

Aquest fòrum està concebut com un espai d’intercanvi d’experiències, de debat i de mobilització d’entitats i moviments que rebutgen el model de desenvolupament de les democràcies occidentals i el sistema del lliure mercat. Una portaveu de l’organització, Esther Vivas, el va definir com “un espai de trobada obert, divers, plural, no confessional, no governamental i no partidari”.

Hi havia prevista una assemblea de moviments socials que busca “debatre i acordar les estratègies de lluita i els calendaris conjunts de les entitats que prenen part al Fòrum Social”, va dir Vivas. Per avui al migdia hi ha prevista una manifestació pel centre de Barcelona, amb el lema Que no especulin amb les nostres vides. Rebel·lat! Un altre món ja és possible. El recorregut previst va de la plaça Universitat fins a la de Sant Jaume, a Barcelona, passant pel carrer Pelai, la Rambla i el carrer Ferran.

Aquest any no s’ha celebrat el Fòrum Social Mundial que acollia la ciutat brasilera de Porto Alegre. En l’edició que es va celebrar el gener del 2007 a Kenya, es va decidir que el 2008 el que es faria seria una “jornada de mobilització” als països del món amb presència de fòrums socials. Un dels organitzadors de l’edició catalana , Quim Arrufat, va assegurar ahir que l’assistència “ha desbordat les previsions”.

Diari Avui - Ult. Act. 26.01.2008 - 23:29 hs