CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El proper estiu 5 milions de ciutadans i ciutadanes pagarem encara més per l’aigua a la província de Barcelona: Re‐privatització d’ATLL

Dissabte, 29 març, 2014

El proper estiu 5 milions de ciutadans i ciutadanes pagarem encara més per l’aigua a la província de Barcelona: Re‐privatització d’ATLL.

La Secció Sindical de CGT a ATLL Concessionària vivim cada dia esdeveniments que tenen repercussions directes sobre la ciutadania i veiem, com a treballadors/es, com el nostre futur esdevé més negre. Aquests són els motius principals pels quals volem advertir a la ciutadania.

Tal com hem vingut informant una altra empresa intermediària en la potabilització de l’aigua a la província de Barcelona cobrarà el seu marge de benefici incrementant així el preu de les nostres factures d’aigua.

El pla de traspassar l'explotació del servei públic que fa ATLL Concessionària a l'empresa Operadora ATLL és ni més ni menys una altra forma de garantir‐se el repartiment de dividends d'una manera ràpida i segura. Acciona Agua (soci participant a ATLL Concessionària) està planificant una operació d'aquesta envergadura únicament pel benefici que li reporta especular amb un bé essencial sostret a la ciutadania. L'existència d’una altra empresa en la cadena del servei d’abastament d’aigua potable és totalment innecessària. La cobertura del servei ja era eficient quan ATLL era una empresa pública i continua essent perquè els/les treballadors/es tenim sobrada experiència en els processos de potabilització d'aigua. Pel que fa a la Generalitat, l’aliada d'ATLL Concessionària als tribunals contra AGBAR, restarà saber si donarà l'autorització.

Recordem que el Govern, qui va redactar els plecs al concurs de concessió, qui va redactar la llei Òmnibus i qui va canviar el Decret legislatiu 3/2003 en matèria d'aigües de Catalunya, ja donava dues opcions als licitadors per fer negoci amb la venda d’aigua i l’energia. Una de les opcions és la subcontractació de serveis, obres i subministraments (Clàusula 48) i una altra, cedir a un tercer la concessió (Clàusula 49).

És a dir, la re‐privatització estava garantida per als licitadors com una cirereta més del pastís. Segons sembla Acciona ha optat per la primera opció, ja que possiblement la segona té massa requisits, això no vol dir que la primera no sigui qüestionable. Acciona subcontracta serveis sota el nom d'operació i manteniment quan en realitat podria estar cedint‐ne la concessió a un tercer.

L'Administració competent per donar l'autorització d'aquest nou negoci és el Departament de Territori i Sostenibilitat qui de moment manté silenci però esperem ens informi d'algunes qüestions en la reunió prevista amb el Secretari General, Sr. Pau Villòria, el proper dia 9 d'abril.

Les incògnites al voltant de la re‐privatització de la gestió de la Xarxa Ter‐Llobregat no eclipsa la pressa d’Acciona en tancar acords amb els treballadors d’ATLL, per presentar-los, junt amb el seu projecte de negoci, a la Generalitat. Aquesta maniobra ha estat possible gràcies a la comissió creada per CCOO‐UGT‐ATLL‐Acciona Agua què no han respectat l’Estatut dels Treballadors, ni en terminis, ni en informació. La CGT va quedar totalment exclosa d'aquesta comissió i de qualsevol informació existent. Però per donar legitimitat i obtenir la pau social la comissió esmentada signa un preacord de pseudo garanties a quatre bandes, què haurà de ser acceptat per l'assemblea de treballadors/es. Les consignes de l'empresa amb col∙laboració amb CCOO i UGT donen el seu fruit.

El preacord s'ha donat per acceptat, tot i que va ser aprovat per menys del 43% de la plantilla en unes votacions promogudes per correu electrònic per CCOO i UGT, sense les garanties del vot lliure, directe i secret. Un preacord nascut d'una comissió que han mantingut en tot moment el mutisme amb els/les treballadors/es i amb part dels membres del comitè d’empresa.

No podem callar quan veiem tanta desinformació i ocultisme, exigim transparència per l’aigua que bevem. Fora la corrupció i les mentides. Prou d’especular i fer negocis amb un bé públic.

CGT ATLL

Més informació:

- E.MAIL: seccionsindicalcgtatll@gmail.com

- TWITTER CGT ATLL