CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El rebut de la llum s’encareix més d’un 60% en tan sols sis anys

Dimecres, 25 setembre, 2013

Un 11% s'ha encarit la llum des del gener del 2012 fins ara, augment que només aquest any ha estat del 4,5%.


El rebut de la llum s'enfila més d'un 60% en sis anys

Els consumidors pagaran l'electricitat un 3,1% més cara l'últim trimestre d'aquest any, una tarifa que s'ha més que doblat des de l'inici de la crisi, el 2008

La vint-i-quatrena subhasta entre comercialitzadores d'últim recurs d'electricitat es va tancar ahir amb un augment del 7,6% en el preu d'aquesta energia per al quart trimestre. Això, traslladat a la factura del consumidor, implica una pujada del 3,1% en el rebut de la llum de l'octubre.

Després d'aquesta nova pujada, l'any acabarà amb quatre increments de la tarifa elèctrica: el 3% al gener, l'1,2% al juliol, el 3,2% a l'agost i, l'últim, el d'ahir. L'única excepció va ser la baixada significativa del 6% a l'abril. Així, des del gener del 2012, el rebut de la llum s'ha encarit entorn d'un 11%. Si ens remuntem al gener del 2008, l'increment total arriba al 60,9%.

L'objectiu de les subhastes com la d'ahir, que es realitzen cada trimestre, és fixar el cost de l'energia dins de la tarifa d'últim recurs (TUR), i tenen un pes lleugerament inferior al 50% sobre la conformació final de la tarifa. Per no provocar un increment encara més gran, el govern popular ha anunciat que congelarà a l'octubre l'altra part del rebut, que recull els costos regulats del sistema elèctric i que es coneixen com a peatges.

Així, com que l'augment s'ha produït en el cost de l'energia i no pas en els peatges, els guanys derivats de l'augment no ajudaran a alleugerir el dèficit de tarifa, un llast que es vol fer desaparèixer amb la reforma del sector.

En termes acumulats, el dèficit de tarifa supera els 26.000 milions, als quals s'afegiran entre 2.500 i 3.000 milions aquest any, segons el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, malgrat havia assegurat fa un any que s'eixugaria el 2013.

La paradoxa dels preus estables que creixen

La pujada de la llum des de la crisi

La subhasta que es va celebrar ahir, tot i que es va fer en un context de preus estables de l'electricitat, ha provocat un augment final del 3,1% del preu de la llum. El causant d'aquest increment és el sobrecost que s'ha registrat en els ajustos tècnics posteriors a la licitació del preu, en els quals s'inclou el cost de contrarestar les variacions de preus a cadascuna de les hores del trimestre, conegut com a apuntament, i els serveis d'ajust.

El fet és que, per unes raons o per altres, el preu del rebut de la llum s'estabilitza o baixa en comptadíssimes ocasions. En aquest sentit, la Confederació de Consumidors i Usuaris (Cecu) va demanar ahir al Ministeri d'Indústria que freni “les escalades de preus” que s'estan produint durant els últims anys en un sector que afecta els usuaris, sigui quin sigui el seu nivell d'ingressos.

“El pitjor encara ha d'arribar”, deia la Cecu en el seu últim comunicat, fet públic ahir. Fa unes quantes setmanes va denunciar un augment de 4 euros al mes per l'increment de la quantitat fixa prevista en la reforma del sector elèctric de l'agost i ahir la subhasta va determinar una altra pujada. “Sembla clar que els interessos de la indústria segueixen sent prioritaris per a una administració que no vetlla pels usuaris”, va afirmar la Cecu.

A més, va criticar “la falta de transparència” en la formació dels preus i “la gairebé inexistent competència” del mercat lliure, que fa que no resulti avantatjós per a l'usuari sortir de la TUR.

FONT: ELPUNTAVUI.CAT