CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El rescat dels bancs ha costat 52.000 milions als contribuents espanyols

Dilluns, 24 desembre, 2012

Salvar els bancs està costant al contribuent espanyol 52.000 milions d'euros. Així queda la factura, de moment, amb els 1.865 milions de rescat que la Comissió Europea va afegir ahir per a BMN, Liberbank, Ceiss i Caja 3. A canvi de l'ajuda, s'hauran de reduir entre un 25% i un 40% i abandonar el sector immobiliari per limitar-se al negoci detallista i a donar crèdit a les pimes a les seves demarcacions d'origen. Brussel·les, a més a més, imposarà als seus clients que s'hagin enganxat els dits amb les preferents o el deute subordinat pèrdues per valor de 2.000 milions.

Si fa no fa, aquestes són les mateixes condicions que hauran de complir les quatre entitats nacionalitzades. Bankia, Catalunya Caixa, Nova Galicia Banco i el Banc de València (ara La Caixa) rebran 36.965 milions d'ajuda, que l'executiu comunitari va aprovar fa tres setmanes. Sis d'aquestes vuit caixes (totes tret de Liberbank i Caja 3) ja van necessitar, els anys 2010 i 2011, una recapitalització amb diners públics de 13.000 milions. En total, segons Joaquín Almunia, l'operació ha costat 52.000 milions al contribuent, una càrrega “massa elevada” per l'eurocomissari de Competència. Precisament aquesta mateixa quantitat, que representa al voltant d'un 5% del PIB espanyol, és la retallada extra que Brussel·les vol que l'Estat faci cada any, fins al 2030, perquè el seu deute públic no es dispari fins al 130%.

El banc BMN, que ha venut Caixa Penedès a Banc Sabadell (totes les seves oficines a Catalunya i Aragó), rebrà finalment 730 milions d'euros i haurà de cotitzar en borsa abans no acabi el 2017 i reduir-se un 40%, tancant oficines i venent actius i cedint participacions industrials. Liberbank tindrà 124 milions i també haurà de sortir a borsa abans de cinc anys i empetitir-se un 25%. Ceiss necessitarà 604 milions i l'Estat la vendrà en el mateix termini, després d'haver-la empetitit un 30% (es preveu el tancament d'unes 260 oficines i 1.500 acomiadaments).

I Caja 3 rebrà 407 milions però deixarà d'existir com a entitat independent (té en marxa un ERO per a 592 empleats) i s'integrarà completament a Ibercaja.

Dubtes sobre Catalunya Caixa

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) vendrà Catalunya Caixa i Nova Caixa Galicia quan “sigui possible” i quan les circumstàncies siguin les més “apropiades” per obtenir la millor rendibilitat. Així ho van manifestar ahir fonts del Banc d'Espanya, que hi van afegir que “no hi ha pressa” per vendre aquestes entitats, ja que el termini per fer-ho s'acaba el 2017. Fonts de l'organisme regulador van explicar que, ateses les circumstàncies del mercat, no descarten aturar el procés si cap oferta és interessant, encara que van remarcar que això no significa que el procés estigui ara com ara aturat. “Només és una declaració d'intencions per cobrir-nos les espatlles per si, finalment, no apareix cap oferta interessant”, van subratllar des del Banc d'Espanya. El procés per a la venda de Catalunya Caixa ja està en marxa i s'espera que la licitació es faci el primer trimestre de l'any que ve.

Font: El Punt Avui