CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Sàhara Occidental, moneda de canvi del PSOE

Diumenge, 3 gener, 2010

DEL SUPORT A LA SEVA AUTODETERMINACIÓ, D'ACORD A LA LEGALITAT INTERNACIONAL, A LA SEVA APOSTA PER L'AUTONOMIA

En els últims 35 anys, la població saharaui s'ha vist obligada a viure sota l'ocupació militar en els territoris ocupats del Marroc, en campaments de refugiats d'Algèria o en les zones alliberades. Un poble oblidat, especialment per al PSOE, que ha passat en els últims 30 anys de mostrar el seu suport a la causa des de l'oposició al Franquisme a donar suport la postura marroquina.

Marroc ha obert els seus bancs de pesca a la flota espanyola i ha assumit bona part del control fronterer. El cost: el suport del PSOE a les tesis marroquines en el conflicte del Sàhara.

Abandonada en el desert o sota l'ocupació militar viu la població saharaui des que Marroc i Mauritània es van repartir il·legalment el seu territori l'any 1974 amb el vist-i-plau del franquisme. Des de llavors, la directiva del PSOE ha passat de ser una ferma defensora del dret a l'autodeterminació del poble saharaui a ser un gran aliat geoestratègic i comercial de la monarquia alauita.

Interessos pesquers, militars, migratoris i personals han servit per a que d'aquelles paraules de suport solidari i polític hagin passat a donar suport a la proposta d'autonomia que sempre ha reivindicat el Marroc. Recentment, l'activista saharaui Aminatu Haidar, a cop de vaga de fam, ha fet tremolar la diplomacia espanyola, que ha ignorat durant 30 anys la violació per part del Marroc de la legalitat internacional i les denuncies de tortures i desaparicions d'activistes saharauis.

Més informació sobre el tema en aquests articles publicats als números 114, 115 i 116 de la revista Diagonal:

- El Sáhara Occidental, moneda de cambio del PSOE

www.diagonalperiodico.net/El-Sahara-Occidental-moneda-de.html?id_mot=158

- Un desierto minado para construir el futuro

www.diagonalperiodico.net/Un-desierto-minado-para-construir.html

- La vuelta de Haidar a El Aaiun “reverdece” la lucha saharaui

www.diagonalperiodico.net/La-vuelta-de-Haidar-a-El-Aaiun.html?id_mot=159

- Sáhara: otra modalidad de pesca ilegal

www.diagonalperiodico.net/Sahara-otra-modalidad-de-pesca.html

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció